Coronainformation

I maj inleddes en gradvis öppning av samhället. Begränsningarna av sammankomster lättades från 10 personer till högst 50 personer från och med 1 juni. En ny bedömning görs före utgången av juni månad. 

Stora offentliga tillställningar med över 500 deltagare är förbjudna till och med den 31 juli 2020.

Restauranger och kaféer fick successivt öppna från den 1 juni.

Den 16 juni upphörde undantagsförhållandena. Det faktum att undantagsförhållandena är över betyder inte att situationen och risken för en ny upptrappning av epidemin skulle vara det. Regeringens beslut har den betydelse att befogenheter enligt beredskapslagen inte längre utövas.

THL:s anvisningar till över 70-åringar

Äldre personer, i synnerhet personer över 70 år, bör undvika att utsättas för coronaviruset eftersom de löper större risk än andra att insjukna allvarligt i coronavirussjukdomen. Detta beror på att kroppens motståndskraft försvagas med åldern. Den äldre befolkningen har också fler underliggande sjukdomar som ökar risken för allvarlig coronavirussjukdom.

Även för äldre personer gäller de allmänna anvisningarna för att minska smittorisken. Det gäller att undvika närkontakt och hålla avstånd till andra människor samt att vara mån om god handhygien.

När du går till matbutiken, apoteket eller hälsostationen ska du vara noga med handhygienen och hålla minst 1–2 meters avstånd till andra människor. Undvik att sköta dina ärenden under rusningstid.

Personer i riskgrupper kan be om hjälp av sina anhöriga, eller också kan de vända sig till grannar eller till kommunen, församlingen eller en förening.

Om du har symtom på luftvägsinfektion ska du undvika närkontakt med andra och kontakta en läkare. Om du insjuknar ska du besöka en läkare eller sjukskötare. 

Om man träffas, ska man hålla minst två meters avstånd till varandra. Grannar och närstående är ett viktigt stöd när det gäller att få vardagen att löpa smidigt under undantagsförhållandena.

Besök inte personer som är över 70 år eller andra som hör till en riskgrupp om du har minsta symtom som tyder på luftvägsinfektion. 

Om det är nödvändigt att gå hem till någon som hör till en riskgrupp, ska det ske på ett säkert sätt. Undvik att skaka hand, kramas eller på annat sätt röra varandra mer än nödvändigt. Som besökare ska du skydda munnen och näsan. Använd en engångsnäsduk om du inte har ett andningsskydd. Tvätta händerna noga före och efter besöket.

Källa: Äldre personer – anvisningar till personer över 70 år.

 

Misstänker du att du smittats av coronaviruset?

Om du misstänker att du smittats av coronaviruset eller har frågor, så kontaktar du telefonrådgivningen inom Social- och hälsovårdsverkets område:

  • Malmska telefonrådgivning 06 786 1333 dygnet runt
  • Nykarleby telefonrådgivning 06 786 2701 dygnet runt

Du kan själv göra en bedömning om du misstänker coronaviruset via https://www.omaolo.fi/ 

Luftvägsinfektioner kan allmänt förebyggas genom goda hygienregler såsom god handhygien och rätt hostteknik.

  • Tvätta händerna med vatten och tvål.
  • Använd handdesinfektionsmedel.
  • Hosta i en näsduk eller i ärmen, inte mot andra människor eller i handflatan.

Mera information finns på

Social- och hälsovårdsverkets webbsida.

Vasa Centralsjukhusets hemsida.

Aktuellt om coronavirus COVID-19, THL:s webbsida.

Är du studerande inom Vasa sjukvårdsdistrikt? - Läs info på sidan Studerande.

Kommungårdens huvudingång är öppen

Enbart huvudingången till kommunen är öppen.

Kontakta oss i första hand per telefon 06- 785 0111 (växel) eller per e-post pedersore.kommun@pedersore.fi eller fornamn.efternamn@pedersore.fi

Om du vill besöka oss, boka först tid via telefon eller e-post. 

Alla coronanyheter