Aktuellt Tjugo personer gräns för privata samlingar 
25.11.2020

Tjugo personer gräns för privata samlingar 

Österbottens coronasamordningsgruppen rekommenderar att österbottningarna inte ordnar privata samlingar med fler än tjugo personer. Rekommendationen är i kraft till nyår och gäller därför också julfirandet.

I många familjer där studenter får sin studentmössa i slutet av året funderar man säkert på om det går att ordna fester. Den österbottniska coronasamordningsgruppen höll möte den 24 november och ändrade sin tidigare rekommendation om privata tillställningar. Den nya rekommendationen innebär att man i alla kommuner i landskapet ska avstå från att samlas mer än 20 personer samtidigt.

Tidigare rekommenderade gruppen att avstå från att ordna privata tillställningar för över 10 personer i Larsmo, Pedersöre, Jakobstad, Närpes och Nykarleby. Avsikten är att stegvis lindra på restriktionerna, vilket också är den linje som följs på riksnivå.

– Vi rekommenderar att man i samband med familjefester och andra privata tillställningar inte ska ha mer än 20 personer på plats samtidigt. Det här gäller även sammankomster under julen. Det här betyder att den här rekommendationen enligt vår nuvarande bedömning kan vara i kraft även över julhelgen. Det är bättre att inte ta några onödiga risker som kan försämra läget i vår region när vi nu tillsammans har kunnat vända läget i rätt riktning, säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen.

Coronasamordningsgruppen påminner om att munskydd ska ses som en förebyggande åtgärd och inte som en vårdåtgärd. Det är viktigt att fortsätta använda mask för att trenden fortsättningsvis ska utvecklas i samma riktning, dvs. mot basnivån och sedan mot ett läge där coronaviruset har kvävts.
– Genom att använda ansiktsmasker kan vi se till att vi kan leva ett så normalt liv som möjligt. Om vi nu börjar tumma på användningen så kan smittan också börja sprida sig på nytt och då kan vi bli tvungna att igen vidta stramare restriktioner, säger Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.