Livsmedel

En bild av smileys som går från glad till ledsen, smileys är OIVA-inspektionernas bedömningsskala

Mer information:

Mer information om anmälan av registrerad livsmedelslokal (Ilppa), krav på livsmedelslokaler, anmälan vid misstanke om matförgiftning samt om primärproduktion finns i alternativen nedan:

Anmälan om tillfällig försäljning

Ska du tillfälligt sälja/servera livsmedel på vårt tillsynsområde? Fyll i denna blankett (Word-fil, 0,074 MB) och skicka den till livsmedel@pedersore.fi

Informationen ska vara tillsynsmyndigheten tillhanda senast fyra vardagar innan den anmälda verksamheten inleds.

Kontakta livsmedelstillsynen vid behov av rådgivning

Du kan kontakta oss vid till exempel vid misstänkt matförgiftning, inledande och avslutande av livsmedelsverksamhet, frågor om lagstiftning eller egenkontroll, tillfällig försäljning vid evenemang, eller om du vill lämna klagomål eller ge respons om livsmedel inom vårt tillsynsområde (Jakobstad, Pedersöre, Larsmo och Nykarleby).

Kontaktuppgifter till livsmedelstillsynen

Hjulfors Julia, hälsoinspektör, julia.hjulfors@pedersore.fi, 050 336 4561

Rönnskog Anne, hälsoinspektör, anne.ronnskog@pedersore.fi, 044 721 9014

Sundqvist Sofie, hälsoinspektör, sofie.sundqvist@pedersore.fi, 050 596 1028

Öst Malin, hälsoinspektör, malin.ost@pedersore.fi, 040 632 9285

Flink Malena, hygienikerveterinär, malena.flink@pedersore.fi, 050 441 8952

 

Grundavgift för tillsyn

Från och med 1.1.2022 tas en grundavgift på 150 euro per år för tillsyn över de tillsynsobjekt som omfattas av den systematiska livsmedelstillsynen. Grundavgiften gäller alla verksamhetsställen som har godkännande eller som kräver anmälan för registrering, dvs. i praktiken gäller grundavgiften för tillsyn nästan alla livsmedelslokaler.

Bestämmelser om grundavgiften för tillsyn ingår i 72 § i livsmedelslagen (297/2021).

Om en företagare under kalenderåret anmäler att verksamheten avslutats upphör uttaget av grundavgift för tillsyn vid ingången av det följande kalenderåret. Uttagandet av grundavgiften för tillsyn upphör först efter att aktören har lämnat en skriftlig anmälan om att verksamheten avslutas till Miljöhälsan Kallan.

Vid inledande av, väsentlig ändring av och avslutande av registrerad livsmedelsverksamhet ska en anmälan göras via miljöhälsovårdens elektroniska anmälningstjänst ilppa.