Koronainfo

Näillä sivuilla olemme kooneet tietoja ja uutisia koronaviruksesta ja viruspandemian vaikutukset kunnan toimintaan.

Koronatietoa eri kielillä, THL.

Aluehallintovirastolta rajoitus:
Ei yli 10 hengen yleisiä kokoontumisia

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 14.1.2021 päätöksen, jonka mukaan kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa on edelleen kielletty Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella. Päätös on voimassa 9.2.-1.3.2021 välisen ajan.

Enintään 10 hengen kokoontumisia voi järjestää, mutta tällöinkin on noudatettava ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Aluehallintovirasto suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän suositus: Yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä

Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee vahvasti, että yli kuuden henkilön kokoontumisia ei järjestetä. Suositus on voimassa 1.3.–31.3. ja koskee yksityistä toimintaa kaikissa ikäryhmissä. Kontaktien vähentämiseksi ryhmä suosittelee edelleen etätöiden tekemistä aina kun se on mahdollista, kasvomaskien täysimääräistä käyttöä ja taukoa aikuisten ryhmäharrastustoimintaan. Mahdolliset kokoontumista koskevat rajoitukset tekee aina aluehallintovirasto.

Kaikki Pohjanmaalla voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Ryhmän matkustamiseen liittyviä suosituksia ja ohjeita näet kokonaisuudessaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta. Tärkeimmät kohdat ohjeistuksessa ovat:  

Matkalle lähtiessä: Olet terve ja tapaamasi ihmiset ovat terveitä. Selvität kohdepaikkakuntasi tai -maasi epidemiatilanteen ja noudatat paikallisia, ehkä tiukkojakin ohjeita. 

Matkalla: Muistat suojautumisen perusperiaatteet: turvavälit, kasvomaskin ja käsihygienian. Vältät ryhmittymiä, käytät korkeaa turvallisuusharkintaa ravintoloiden ja yökerhojen suhteen. Hakeudut koronavirustesteihin lievissäkin oireissa jo matkustuspaikkakunnalla ja vältät sosiaalisia kontakteja, kun odotat testin vastausta. 

Matkalta palattaessa: Olet mahdollinen viruksen kantaja, jolloin on suositeltavaa noudattaa 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia ja tehdä etätyötä silloin, kun se on mahdollista. Jo lievissäkin oireissa on erittäin tärkeää hakeutua koronavirustesteihin.  

THL: Pidä yli kahden metrin turvaväli ja käytä kasvomaskia

Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Siksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään. 

Tällä hetkellä THL suosittelee 12 vuotta täyttäneille maskien käyttöä koko maassa. Maskien käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset peruskoulun 6. luokasta lähtien sekä työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Kasvomaskia tulisi käyttää näissä tiloissa aina silloinkin, kun myös yli kahden metrin turvaväliä voidaan pitää.

Koronatestiin tulee hakeutua, jos on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita. Myös oireettomana on syytä hakeutua testiin, jos epäilee altistuneensa virukselle esimerkiksi ulkomailla matkustaneen henkilön kautta.

Yli kahden metrin turvavälin pitämisen, kasvomaskin käyttö ja testiin herkästi hakeutumisen lisäksi on edelleen tärkeää muistaa myös muut koronavirustartunnalta suojautumisen keinot: käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen ja Koronavilkun lataaminen.

THL:n tiedote 20.1.2021: Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin – pidä yli kahden metrin turvaväli

Mitkä ovat koronaviruksen oireet?

Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystie-infektion. Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. 

Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus. 
Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Oireita voivat olla 

 • päänsärky
 • haju- tai makuaistin häiriöt
 • nuha,  nenän tukkoisuus
 • yskä
 • hengenahdistus
 • voimattomuus, väsymys
 • lihaskivut
 • kurkkukipu, kurkun karheus 
 • kuume
 • pahoinvointi, oksentelu
 • ripuli

Pelkästään oireiden perusteella et voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. 

Epäiletkö tartuntaa?

Jos epäilet tartuntaa tai sinulla on kysymyksiä, ota yhteyttä puhelinneuvontaan Sosiaali- ja terveysviraston alueella:

 • Malmin puhelinneuvontaan puh. 06 786 1333 vuorokauden ympäri.
 • Uudenkaarlepyyn puhelinneuvontaan puh. 06 786 2701 vuorokauden ympäri.

Hengitystieinfektioita voi ennaltaehkäistä noudattamalla hygieniaohjeita kuten hyvää käsihygieniaa ja oikeanlaista yskimistekniikkaa

Lisätietoja löydät:

Vaasan Keskussairalan kotisivulta.

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19, THL:n verkkosivu.

Oletko opiskelija Vaasan sairaanhoitopiirissä? - Lue info sivulla Opiskelijat.

Kunnanviraston ovet pidetään kiinni

Jos haluat tulla käymään virastotaloon tai Kultturitalon Axin kansliaan, varaa ensin aika soittamalla tai lähettämällä sähköpostia.  

Ota yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse 06-785 0111 (vaihde) tai sähköpostitse pedersore.kommun@pedersore.fi tai etunimi.sukunimi@pedersore.fi.

Haluamme, että vieraat käyttävät kasvomaskia tai viisiiriä.

Kaikki korona-uutiset