Aktuellt Rekommendation om munskydd till nyår
18.11.2020

Rekommendation om munskydd till nyår 

Rekommendationen om användningen av ansiktsmask förlängs i Österbotten till slutet av året. I linje med den tidigare rekommendationen gäller rekommendationen även årskurserna 7-9. Det här beslutade Österbottens coronasamordningsgrupp på sitt sammanträde i tisdags.

Säsongsarbetare som anländer till Finland från utlandet rekommenderas hålla sig i frivillig karantän i 10 dygn när de anländer till landet och före de börjar arbeta. Ifall en arbetstagare inte har blivit testad på flygstationen i samband med ankomsten till landet rekommenderar man att arbetstagaren ska testa sig under den frivilliga karantänen även om arbetstagaren inte har några symtom. Coronaprovtagningen genomförs av den kommun där säsongsarbetaren arbetar. Ifall arbetstagaren under den frivilliga karantänen får symtom som tyder på en covid-19-infektion rekommenderar man att arbetstagaren ska testa sig. Även om testresultatet visar sig vara negativt så rekommenderar man att arbetstagaren ska fortsätta med sin frivilliga karantän i 10 dygn.

När det gäller ordnandet av privata tillställningar så förlänger Österbottens coronasamordningsgrupp sin starka rekommendation om att man ska avstå från att ordna tillställningar för över 10 personer i Larsmo, Pedersöre, Jakobstad och Närpes samt nu även i Nykarleby.

I de övriga kommunerna i regionen så rekommenderar gruppen att inte fler än 20 personer ska delta i privata tillställningar.  Den nu förlängda rekommendationen är i kraft till 2.12.2020, varefter läget bedöms på nytt.

Det förbud som Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland gett om att man inte får ordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus och utomhus för över 20 personer gäller fortfarande i hela landskapet. Allmänna sammankomster och möten kan ändå ordnas inomhus eller på avgränsade områden utomhus för över 20 personer om säkerheten kan tryggas på det sätt som fastställs i de anvisningar som Undervisnings- och kulturministeriet samt Institutet för hälsa och välfärd gett 21.9.2020.

Gruppen tog också ställning till julfester och rekommenderar att julfester ska firas i mindre grupper. 

Även julmåltider kan arrangeras på nya sätt. För att stöda lokala företagare kan arbetsgivare beställa julmat, drycker eller presenter till sina anställda av lokala aktörer. Julmaten kan levereras exempelvis hem till arbetstagaren.

Coronasamordningsgruppen sammanträder nästa gång om en vecka på tisdagen den 24 november.