Aktuellt Striktare rekommendationerna till slutet av mars
26.2.2021

Striktare rekommendationerna till slutet av mars

Finlands regering beslutade vid sina förhandlingar den 24 februari om att vidta striktare åtgärder för att bekämpa coronapandemin. Enligt regeringens linjedragning borde sjukvårdsdistrikt som befinner sig i spridningsfasen, liksom Österbotten, ta i bruk de striktaste begränsningarna som gäller i epidemins spridningsfas.

I enlighet med den nationella linjedragningen rekommenderar Österbottens coronasamordningsgrupp starkt att man inte ska ordna sammankomster för över sex personer. Rekommendationen som är i kraft 1.3–31.3 gäller privat verksamhet i alla åldersgrupper. För att minska antalet kontakter rekommenderar gruppen också att distansarbete alltid ska användas i mån av möjlighet, att munskydd ska användas fullt ut och att vuxnas hobbyverksamhet i grupp ska sättas på paus. Beslut om eventuella restriktioner som gäller sammankomster fattas alltid av regionförvaltningsverket.

Alla gällande rekommendationer och begränsningar i Österbotten hittas här.

Även Österbotten förbereder sig på undantagsförhållanden

Finlands regering förbereder sig på att utlysa undantagsförhållanden. Om undantagsförhållanden utlyses så betyder det här att man inför ännu striktare begränsningar för tre veckor.

Enligt förslaget ska restauranger stängas från den 8 till den 28 mars i de områden som befinner sig i accelerations- och spridningsfasen (försäljning av mat så att den kan hämtas av kunder tillåts).

I det läget ska även grundskolans årskurser 7–9 och läroinrättningar på andra stadiet övergå till distansundervisning, samtidigt kan hobbyverksamhet i grupp för över 12-åringar efter prövning av läget i regionen avbrytas.

Enligt epidemiklassificeringen befinner sig Vasa sjukvårdsdistrikt i spridningsfasen.

Om regeringen utlyser undantagsförhållanden fattar regionförvaltningsverket beslut om vilka begränsningsåtgärder som ska vidtas.