Ajankohtaista Pedersören kunnan koronapäivitys 8.5.2020
8.5.2020
Sursikmäen koulukeskuksen yleiskuva.

Pedersöre gymnasium jatkaa etäopetusta kevätlukukauden loppuun asti. Tämä tarkoittaa sitä, että Sursikin koululla on mahdollisuus käyttää PG:n tiloja opetukseen.

Pedersören kunnan koronapäivitys 8.5.2020

Teemme yhteenvedon siitä, kuinka hallituksen 29. huhtikuuta jälkeen tekemät uudet linjaukset vaikuttavat kunnan toimintaan.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatusta koskeneet rajoitustoimet päättyvät 13. toukokuuta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päiväkodit palaavat normaaliin toimintaan ja että erityistä huomiota kiinnitetään tartuntojen leviämistä ehkäiseviin toimenpiteisiin.

Pedersören kaikki päiväkodit ovat olleet auki koko kevään, mutta päivähoidossa olevien lasten määrä on ollut paljon tavallista pienempi.

Toukokuun puolivälistä lähtien noin 70 prosenttia lapsista tulee olemaan paikalla yksiköissä. Tavalliset ryhmäkoot (varhaiskasvatuslain mukaan) ovat voimassa, mutta lähikontakteja vältetään ja yksiköt tehostavat hygieniatoimia ja siivousta viranomaisten ohjeiden mukaisesti. 

Huoltajat ovat saaneet tietoa päivähoitomaksusta toukokuussa Päikyn kautta.

Esikoulu ja koulu

Esikoulun ja koulujen (vuosiluokat 1–9) oppilaat palaavat lähiopetukseen torstaina 14. toukokuuta. Aamu- ja iltapäivätoiminta jatkuu myös.

Koulut ja esikoulut seuraavat opetussuunnitelmaa ja lukujärjestystä. Koulupäivät ovat normaalin pituisia ja koulukuljetukset ajetaan ennen 18. maaliskuuta voimassa olleen aikataulun mukaisesti.

Sursikin koulun koulukuljetusten osalta vuoroliikenne on keskeytetty. Pedersöre ostaa sen sijaan vastaavan bussikuljetuksen kevätlukukauden jäljellä oleville päiville. Kunta käyttää paikallista bussiyhtiötä. Sursikin oppilaille lähetetään tietoa bussikuljetuksesta Wilman kautta.

Pedersören kouluissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja Opetushallituksen (OPH) koulutuksen järjestäjille antamia ohjeita.

Kukin koulu suunnittelee, miten oppitunnit, välitunnit ja ruokailut voidaan parhaiten järjestää siten, että opettajien ja oppilasryhmien välisiä lähikontakteja saadaan vähennettyä. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että ”koulussa on useita kouluja”, eli että oppilaita opetetaan luokittain, oppilasryhmät käyttävät eri sisäänkäyntejä, välitunnit ovat eri aikaan ja lounas syödään eri aikaan. Myös koulun piha jaetaan alueisiin, jotta oppilaat eivät ole välitunneilla tarpeettomasti tekemisissä keskenään.

Kouluissa ja esikouluissa tehostetaan käsihygieniaa ja siivousta viranomaisten ohjeiden mukaan.

Tavoitteena on, että jos oppilas tai henkilökunnan jäsen sairastuu koronavirustautiin, tartunnalle altistuneiden henkilöiden määrä on rajallinen ja tiedossa.

Oppilaat ja huoltajat saavat tarkempaa tietoa koulupäivien kulusta Wilman kautta.

Lue lisää Opetushallituksen verkkosivuilta:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana PDF.

Lukio

Pedersöre gymnasium noudattaa valtioneuvoston suositusta ja jatkaa etäopetusta kevätlukukauden loppuun asti. Tämä tarkoittaa sitä, että Sursikin koululla on mahdollisuus käyttää PG:n tiloja opetukseen.

Lakkiaiset järjestetään 30. toukokuuta ilman yleisöä.

Kirjasto

Hallituksen uuden linjauksen mukaan kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaaminen kirjastosta sallitaan välittömästi. Pedersöressä tämä toteutetaan kirjaston take away-lainaustoimintana, joka tarkoittaa sitä, että asiakkaat voivat varata, lainata ja hakea varattua aineistoa kirjastosta. Nouto sopimuksen mukaan. Ota yhteyttä Pännäisten pääkirjastoon puh. 7850 280 saadaksesi lisätietoja.

Kirjastot avataan hallitusti ja asteittain yleisölle 1. kesäkuuta alkaen.

Pedersöre MI

Vapaa sivistystyö voi käynnistää kurssitoiminnan uudelleen 14. toukokuuta.

Pedersören kansalaisopisto järjestää muutamia kesäkursseja. Ne pidetään suurimmaksi osaksi ulkona, osallistujamäärä on rajoitettu ja turvaetäisyyksiä noudatetaan.

  • Sommarzumba Camilla Johanssonin kanssa, Ala-Ähtävän tanssipaviljonki maanantaisin klo 19.30, aloitus 1.6.
  • Sommartabata Mari-Louise Nevanperän kanssa ulkona Forsbyn koululla tiistaisin klo 19.00, aloitus 2.6.
  • Virya-kesäjooga Ida-Maria Rakin kanssa, Pännäisissä Kulttuuritalo Axin ulkopuolella, sunnuntaisin klo 15.00 ja torstaisin klo 18.30, aloitus 4.6.
  • Lisätietoja ja ilmoittautumiset osoitteessa https://mi.pedersore.fi/

Liikuntapaikat

  • Pännäisten keskusurheilukenttä avautuu yleisurheilulle 14.5.
  • Jalkapallokentät voivat myös periaatteessa avautua 14.5. alkaen. Ajankohta määräytyy käytännössä sen mukaan, milloin kentät ovat pelikunnossa.
  • Sportiksen kuntosali avautuu maanantaina 1.6. Kuntosali on avoinna ma–to kello 7–21.
  • Pännäisten Sportis-halli ja Lappforsin hiihtotupa ovat varattavissa 1.6. alkaen.

Kulttuuri ja nuorisotyö

Lasten ja nuorten kesälomaohjelma on suunnitteilla, ja se jaetaan Wilman kautta toukokuussa. Nuorisotoimisto panostaa hajautettuun toimintaan kylissä, lukuun ottamatta muutamia yksittäisiä päiväleirejä, jotka järjestetään Pännäisissä.

Kulttuuritoimisto ei ole nykytilanteessa suunnitellut kulttuuritapahtumia kesäkuulle.

Pedersören seurakunta järjestää päiväleirin Pännäisten kirkkokodilla 1.–12.6. vuosiluokkien 1–3 lapsille. Leiri on käynnissä joka päivä klo 7.30–16.30. Lisätietoa ja ilmoittautumiset osoitteessa www.pedersoreforsamling.fi.

Lomautukset

Koska koulut palaavat lähiopetukseen 14. toukokuuta, kunta on päättänyt perua ruoka- ja siivouspalvelun lomautukset. Myös muissa lomautusilmoituksen saaneissa ammattiryhmissä voidaan lomautuksia perua osittain tai kokonaan, jos toiminta normalisoituu.

Yhteistoimintaneuvottelut

Pedersören kunta käy yhteistoimintaneuvotteluja koko henkilöstön kanssa taloudellisista syistä. Neuvottelujen odotetaan päättyvän 26. toukokuuta.

Yleistä

Kunnantalon pääsisäänkäynti avataan 14. toukokuuta. Toivomme kuitenkin, että otat yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse 06–785 0111 (vaihde) tai sähköpostitse pedersore.kommun@pedersore.fi tai etunimi.sukunimi@pedersore.fi.

Yli 70-vuotiaat ja riskiryhmään kuuluvat voivat soittaa palvelunumeroomme (06) 785 0111 ja saada neuvoja käytännön asioihin, joita he eivät voi hoitaa sosiaalisten kontaktien välttämisen vuoksi. Palvelu toimii arkipäivisin klo 8–16 (perjantaisin klo 8–15) niin kauan kuin poikkeustila on voimassa. Vapaaehtoisten verkosto on valmis auttamaan esimerkiksi ruokaostosten ja apteekkiasioiden hoidossa. Kylien yhteyshenkilöiden yhteystiedot saa palvelunumerosta.

Radiolähetykset

Pedersöre jatkaa kunnallisia korona-aiheisia radiolähetyksiä Radio LFF -kanavalla taajuudella 98,0 Mhz. Lähetysajat ovat tiistaisin ja torstaisin klo 9.00, ja uusinta seuraavana päivänä. Lähetykset löytyvät myös kunnan Youtube-kanavalta.

Torstain radio-ohjelma.

Johtoryhmä 8.5.2020