Ajankohtaista Kunnan puhelinsoitot saavat kiitosta
21.4.2020
Kolme naista kirjapöydän takana.

Minna Lillvik, Lina Nyåker ja Ingeborg Hjulfors soittavat yli 70-vuotiaille Pedersören asukkaille selvittääkseen, miten arki sujuu koronakriisin varjossa.

Kunnan puhelinsoitot saavat kiitosta

– Päätehtävämme on olla lähimmäisiä, sanoo Minna Lillvik, joka normaalisti työskentelee lastenhoitajana Dressinen-päiväkodissa Pännäisissä.

Poikkeusolojen takia hänen työtehtävänsä ovat menneet uusiksi viime viikon aikana.

Tiistaista lähtien hän, Lina Nyåker, Ingeborg Hjulfors ja kolme muuta kunnan työntekijää ovat alkaneet soittaa kaikille yli 70-vuotiaille Pedersören asukkaille selvittääkseen, miten arki sujuu koronakriisin varjossa.

Ikäihmisiä kehotetaan elämään vapaaehtoisessa kotikaranteenissa jotta he välttyvät altistumasta koronavirukselle. Puheluilla kunta haluaa varmistaa, että kaikki saavat tarvitsemansa avun.

– Puhelinsoittoja arvostetaan kovasti, Nyåker sanoo.

– He ovat kiitollisia, että muistamme heidät, Hjulfors sanoo.

Monet ovat odottaneet puhelua, ja jotkut ovat melkein pelänneet, että kunta on unohtanut heidät. Mutta koska kyseessä on noin 1 500 ihmistä, kaikkien tavoittaminen vie aikaa. Tarvittaessa Minna, Lina ja Ingeborg tarjoavat yhteystietoja vapaaehtoisille, jotka voivat auttaa käytännön asioissa.

Kolmikon mielestä useimmat kunnan ikäihmisistä pärjäävät hyvin ja saavat apua lapsilta tai muilta sukulaisilta. Tilanteen suurin varjopuoli on, että vanhukset eivät voi tavata lapsenlapsiaan.

Jotkut tuntevat olonsa yksinäiseksi ja heillä on suuri tarve puhua. Minna Lillvikin ennätyspuhelu kesti kaksia tuntia.

– Mutta vakuutan heille, että minulla ei ole kiirettä mihinkään, hän sanoo.

Puhelinsoitot jatkuvat ensi viikolla. Jos sinulle on soitettu numerosta, joka alkaa 06 7850 xxx, odota rauhassa, kunnasta soitetaan uudelleen. Vasta kolmannen yrityksen jälkeen he luopuvat.

– Tämä on tosi mielekäs tehtävä, se tuntuu hyvältä, Nyåker sanoo.

 

Teksti & kuva: Malin Henricson, tiedottaja