Ajankohtaista Covid-19in symboolikuva.Vahva suositus: Ethän järjestä tai osallistu yli 50 hengen tilaisuuksiin
7.10.2020

Vahva suositus: Ethän järjestä tai osallistu yli 50 hengen tilaisuuksiin

Vaasan keskussairaala

Lehdistötiedote 7.10.2020

Sairaanhoitopiiri antoi tiistai-iltapäivällä 6.10. uusia suosituksia Pohjanmaan alueelle. Uusi vahva suositus on nyt, ettei koko Pohjanmaan alueella järjestettäisi yli 50 hengen tilaisuuksia 25.10. saakka. Syysloman lähestyessä kansalaisia halutaan muistuttaa myös sosiaalisten kontaktien rajoittamisen tärkeydestä ja tarpeettoman matkustelun välttämisestä.

Vaasan sairaanhoitopiiri on siirtynyt koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen. Keskiviikkona 7.10. positiivisten näytteiden kokonaismäärä oli 334. Kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden on piirin alueella 136 ja Vaasassa jo 330, mikä kertoo tilanteen todellisesta vakavuudesta. Positiivisten näytteiden osuus on yli 11% ja tartuntojen päivittäinen kasvunopeus yli 10%. Positiivisten näytteiden suuresta määrästä johtuen on tartuntaketjujen jäljittäminen osoittautunut varsin työlääksi ja aikaa vieväksi tehtäväksi. Suurin osa tartuntaketjuista ei olekaan selvillä. Tartunnan saaneista valtaosa on nuoria aikuisia.

Leviämisvaiheeseen siirtyneessä Vaasan sairaanhoitopiirissä toivotaan nyt, että perjantaista 2.10. alkaen alueelle annetut ja sunnuntaina 4.10. täydennetyt vahvat suositukset alkavat tehota ja niiden avulla koronavirusepidemian leviäminen alueella saadaan hallintaan.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella ei suositella järjestettävän yli 50 hengen tapahtumia. Vahva suositus jättää yli 50 hengen tapahtumat järjestämättä on Pohjanmaalla voimassa 25.10. saakka, jonka jälkeen tilannetta arvioidaan uudelleen. Suositus on suunnattu erityisesti Vaasan ulkopuolisille alueille, sillä Vaasan kaupunki on asettanut kokoontumisista omat rajoituksensa.

6.10. annettu vahva suositus on, että yli 50 hengen tilaisuuksiin ei myöskään osallistuttaisi. Jokainen voi ehkäistä tartuntojen leviämistä välttämällä joukkotapahtumiin osallistumista.

Työpaikoille suositellaan taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä sekä kasvomaskien käyttöä jo aikaisemmin annetun suosituksen mukaisesti.

Syyslomalainen, rajoitathan sosiaalisten kontaktien määrää ja tarpeetonta matkustelua  

Syyslomaa vietetään Pohjanmaalla ensi viikolla eli viikolla 42. Lomaa viettäviä alueen asukkaita halutaan muistuttaa suosituksista, joilla koronavirusepidemian leviämistä voidaan estää. Lomatekemisiä kannattaa keskittää nyt mahdollisimman paljon kotiympäristöön ja nauttia ajasta perhepiirissä. Sosiaalisten kontaktien määrää on suositeltavaa rajoittaa ja tarpeetonta matkustelua välttää.  

Käytäthän kasvomaskia aina julkisissa tiloissa kodin ulkopuolella ja jääthän kotiin lievienkin hengitystieoireiden ilmaantuessa

Työryhmä muistuttaa edelleen ensiarvoisen tärkeistä suosituksista kasvomaskien käytön, turvavälien pitämisen ja lievissäkin oireissa kotiin jäämisen suhteen.

Kasvomaskeja (suu-nenäsuojaimia) suositellaan pidettävän aina mukana ja helposti saatavilla, jolloin suojain voidaan ottaa käyttöön aina tarvittaessa. Ensisijaisesti jokainen kansalainen hankkii itse kasvomaskinsa. Alueen kunnat ovat kukin järjestäneet omilla käytännöillään kasvomaskien jakelun vähävaraisille. 

Tärkeää on, että asukkaat jäävät kotiin lievienkin hengitystieoireiden ilmaantuessa. Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita ja tuntemuksia, tee taudin oirearvio verkossa Omaolo.fi. Tarvittaessa ota yhteys omaan terveysasemaan puhelimitse virka-aikana tai virka-ajan ulkopuolella numeroon 116 117, missä päätetään tarvittavista jatkotoimista. Koronavirusepidemian rajussa kiihtymisvaiheessa on tärkeää, että oireiden kanssa ei odotella vaan toimitaan yllä kuvatulla tavalla, jotta aika mahdolliseen koronavirustestaukseen järjestyy nopeasti.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

Tiistaina 6.10. Vaasan sairaanhoitopiirin asettamaan Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän kokoukseen osallistuivat: VSHP, johtaja Marina Kinnunen, puheenjohtaja, VSHP johtajaylilääkäri Peter Nieminen, VSHP infektioylilääkäri Juha Salonen, Kaupunginjohtaja Vaasa, Tomas Häyry, Johtava ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri, Vaasan terveyskeskus Heikki Kaukoranta, Kunnanjohtaja Gun Kapténs, Rannikko-Pohjanmaan sosiaali- ja perusterveydenhuollon kuntayhtymä (K5) johtaja Jarkko Pirttiperä, ELY, Johtaja Timo Saari, THL Tuula Hannila-Handelberg, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Aluehallintoylilääkäri Miia Kaartinen sekä ryhmän sihteerinä toimiva VSHP Päivi Berg.