Ajankohtaista Pedersören kunnan korona-päivitys 30.3.2020
30.3.2020

Pedersören kunnan korona-päivitys 30.3.2020

Teemme yhteenvedon siitä, kuinka valtioneuvoston 16. maaliskuuta 2020 ilmoittamat poikkeusolot ovat vaikuttaneet kunnan toimintaan.

Koronatilanne muuttuu joka päivä, siksi kehotamme kaikkia kuntalaisia seuraamaan THL:n verkkosivuja www.thl.fi, mistä saa ajankohtaista tietoa.

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto on koonnut kaikki koronatiedotteet väestölle yhdelle verkkosivulle. Lue lisää: Koronavirus – Toimi näin.

Yleistä 

 • Kunnantalon, Ax-kulttuuritalon, konevarikon ja kunnan konserniyhtiöiden toiminta jatkuu, kunnes muuta ilmoitetaan.
 • Pedersören kunnantalolla ja Kulttuuritalo Axilla pidetään ovet kiinni, varotoimena koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ota yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse 06-785 0111 (vaihde) tai sähköpostitse pedersore.kommun@pedersore.fi tai etunimi.sukunimi@pedersore.fi. Jos haluat tulla käymään, varaa ensin aika soittamalla tai lähettämällä sähköpostia. 
 • Yli 70-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville tarkoitettu puhelinpalvelu toimii kunnan puhelinvaihteessa puh. 06–785 0111 arkipäivisin klo 8–16 (perjantaisin klo 8–15) niin kauan kuin poikkeustilanne on voimassa. Tarkoituksena on tukea arkipäivän asiointia niille asukkaille, joiden tulee tartuntariskin takia välttää kontakteja muihin ihmisiin.  Pedersören kunta on koonnut luettelon kylissä toimivista vapaaehtoisista auttajista. Apua tarvitsevat voivat ottaa yhteyttä vapaaehtoisverkoston yhteyshenkilöihin, jotka koordinoivat asiointipalvelut. Kunnan palvelupuhelin välittää tarvittaessa yhteystietoja.
 • Pedersören kunta aloittaa kuntaradiolähetyksiä Radio LFF:n kanavassa alkaen tiistaina 31. maaliskuuta. Tarkoituksena on antaa paikallista tietoa koronaepidemiasta ja sen vaikutuksista kunnan toimintaan. Ohjelma lähetetään kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja torstaisin klo 9.00 sekä uusintana seuraavana päivänä klo 9.00. Kanava kuuluu taajuudella 98,0 MHz.

Yhteistoimintaneuvottelut 

 • Pedersören kunta käynnistää yhteistoimintaneuvottelut, joka koskevat koko henkilöstöä. Henkilöstöjaosto päätti asiasta perjantaina 27.3.2020. Neuvottelut kestävät kaksi viikkoa. Tavoitteena on lomauttaa 15. toukokuuta alkaen ensisijaisesti ne henkilöstöryhmät, joiden työhön eräiden kunnallisten toimintojen sulkeminen suoranaisesti vaikuttaa.

Varhaiskasvatus ja esikoulu

 • Päiväkodit ja esikoulut pidetään toiminnassa. Varhaiskasvatukseen osallistuvia lapsia on tällä hetkellä noin 25 % normaalimäärästä. Esikouluun osallistuvia lapsia on tällä hetkellä noin 30 % normaalimäärästä. Päätöksiä tiivistämisestä ei ole vielä tehty.
 • Pedersöre ei peri maksuja lapsista, jotka eivät käytä paikkaansa varhaiskasvatuksessa 18.3.–31.3.2020. Sama koskee lapsia täydentävässä varhaiskasvatuksessa ennen ja jälkeen esikoulun. Lapsista, jotka osallistuvat toimintaan vain osittain, kunta perii maksun käytettyjen päivien mukaan.
 • Perhe maksaa 1–2 -luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta vain puolet normaalista maksusta, jos lapsi ei ole osallistunut toimintaan 18.3.2020 jälkeen.
 • Uusi päätös maksuista tehdään huhtikuussa.

Koulut

 • Pienimpien koululaisten lähiopetuksen järjestäminen poikkeusoloissa tarkentui 30.3.2020.  Jatkossa kaikilla vuosiluokkien 1–3 oppilailla samoin kuin erityisen tuen piirissä olevilla oppilailla on mahdollisuus saada lähiopetusta tarpeen mukaan. Suosituksena kuitenkin on, että myös vuosiluokkien 1–3 oppilaat osallistuisivat etäopetukseen tartuntavaaran vuoksi.  Pedersören kunnassa noin 10 % oppilaista vuosiluokilta 1–3 osallistuu lähiopetukseen. Seuraamme tilannetta päivästä toiseen. Tarvittaessa keskitämme lähiopetusta suurempiin yksiköihin. Yleisen opetuksen luokkien 4–9 oppilaat sekä lukion opiskelijat ovat etäopetuksessa.
 • Kouluateria tarjotaan lähiopetuksessa oleville oppilaille. Selvitetään mahdollisuutta tarjota koululounas myös muille oppilaille. Koululounaan tarjoaminen etäopetukseen osallistuville oppilaille edellyttäisi kuitenkin logistista järjestelmää, joka minimoisi fyysistä kontaktia ruokajakelun yhteydessä.
 • Koulukuljetukset toimivat tavallisen tapaan.

Pedersöre MI

 • Kansalaisopisto on keskeyttänyt kaiken normaalitoimintansa toistaiseksi.
 • Tällä hetkellä noin kymmenen kurssia jatkuu verkkokursseina (käynnissä olevat, ei uusia kursseja).
 • Pedersöre MI:n Facebook-sivulta löytyy Pontus Backlundin vinkkejä selän, niskan ja hartioiden liikkuvuuden parantamiseksi, https://www.facebook.com/pedersoremi/

Kirjastot

 • Kaikki kirjastoyksiköt ovat suljettuja ainakin 18.3.–13.4.2020. Tämä koskee myös lehtilukusalia ja Galleria Brunoa Kulttuuritalo Axissa.
 • Fredrika-kirjastojen verkkosivut toimivat normaalisti kyseisenä aikana. E-aineistoa voi edelleen lainata kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Kolme lainaa asiakasta kohti viikossa. E-kirjoista löydät lisää tietoa: https://www.fredrikakirjastot.fi/e-kirjat
 • Myöhästymismaksuja ei peritä tältä ajalta. Lainassa olevia kirjoja tai muuta aineistoa ei tarvitse palauttaa kyseisenä aikana.
 • Varaukset pidetään kirjaston varaushyllyssä ja ne voi noutaa, kun kirjasto avataan.
 • PressReader-palvelu toimii myös poikkeusoloissaPressReader-sovelluksen kautta. PressReaderin lehtiä voi ladata tabletille tai älypuhelimeen kirjaston langattoman verkon kautta. Huom! FREESPOT BIBLIOTEK toimii myös kirjaston ulkopuolella. Kun olet ladannut lehden, se pysyy tabletilla tai kännykässä ja voit lukea lehteä vaikka sinulla ei ole internetyhteyttä. Lisäksi voit kirjastokäyntisi jälkeen ladata lehtiä rajoituksetta 7 päivän ajan. Lisätietoja https://www.fredrikabiblioteken.fi/pressreader-peders%C3%B6ren-kirjastoissa?culture=fi
 • Kirjasto vastaa kysymyksiinne puh. 7850 280 tai bibl.pedersore@pedersore.fi.

Liikuntapaikat

 • Sportis, mukaan lukien kuntosali, ja Lappforsin hiihtotupa ovat suljettuja.

Ulkoliikunta

 • Liikuntatoimisto järjestää liikuntatempauksen "Tutustu Pedersöreen" Instagram-tilillä @pedersoreidrott. Katso lisätietoja Instagramista.

Päätöksenteko

 • Kunnanvaltuuston kokous pidetään maanantaina 6. huuhtikuuta, poikkeuksellisesti Anderssénsalissa, jossa voidaan pitää sosiaalista etäisyyttä.
 • Kunnan hallintosääntö on tarkoitus päivittää, sähköisten kokousten mahdollistamiseksi.
 • Kunnanhallitus ja lautakunnat kokoontuvat tarvittaessa. Kokoukset järjestetään sähköisesti kun se teknisesti on mahdollista.

Etätyö

Kunnan henkilöstö voi, siinä määrin kuin työtehtävät sen sallivat, sopia työnantajan kanssa etätyöstä. Suurin osa opettajista tekee etätyötä.

Johtoryhmä 30.3.2020