Ajankohtaista Vahva suositus: yksityistilaisuuksiin korkeintaan 10 henkilöä
9.12.2020

Vahva suositus: yksityistilaisuuksiin korkeintaan 10 henkilöä

Koronapandemiatilannetta kuvaava ilmaantuvuusluku on Vaasan sairaanhoitopiirissä jälleen lähtenyt nousuun. Jotta joulukuun jäljiltä ei oltaisi lukuisien uusien tartuntamäärien keskellä, on ohjeita alueen asukkaiden arkeen jälleen tarkennettu.

Ilmaantuvuus edeltävät 14 vrk kunnissa er 8.12.2020

  • 0–9: Kaskinen, Kristinankaupunki, Laihia, Luoto, Maalahti, Mustasaari, Närpiö.
  • 10–49: Pedersöre, Pietarsaari, Vaasa.
  • 50–99:  Korsnäs, Vöyri.
  • 100–199: Uusikaarlepyy.
  • Yli 200: x.

Edessä häämöttää joulun vietto. Sen ohjenuoraksi Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee THL:n ohjeistusta. Erityisesti Vaasan sairaanhoitopiirin alueen asukkaille tarkoitettuja ohjeita ja suosituksia tarkennettiin tiistaina 8.12. koronakoordinaatioryhmän kokouksessa.

Matkustelu ja kokoontumiset ovat riskejä, jotka tulisi minimoida

Joulun pyhien aikaan ihmiset perinteisesti kyläilevät läheistensä luona. Tänä jouluna vierailuja oman alueen ulkopuolelle sekä isompia kokoontumisia on syytä välttää.

Leviämisvaiheen alueille ja niiltä alueilta tänne matkustamista tulisi välttää. Ja tulisi käyttää harkintaa sen suhteen, matkustaako ylipäätään mihinkään.

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee, ettei yksityistilaisuuksissa olisi koolla kuin korkeintaan 10 henkilöä. Ja mikäli kokoontuu muiden kuin oman perheen tai lähipiirin jäsenten kanssa, tulisi käyttää kasvomaskia ja huolehtia turvaväleistä.

Kasvomaskin käytössä toivotaan nyt turnauskestävyyttä

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä vetoaa alueen yrittäjiin, että he oman henkilökunnan ja asiakkaiden edun vuoksi antaisivat erityisesti asiakaspalvelutehtävissä oleville vahvan suosituksen käyttää kasvomaskia.

Lisäksi myös yläkouluille palautetaan vahva suositus kasvomaskin käyttöön myös oppilailla. Yläkoulujen oppilaat pääsevät joululomille puolentoista viikon päästä, nyt toivotaan jaksamista pukea kasvomaski päähän koulun tiloissa ja busseissa. 

Koronatestin jälkeen myös testatun perheen vältettävä ylimääräisiä kontakteja

Koska Suomen yleinen koronatilanne on huonontunut, otetaan koronatestejä todella paljon. Se vaikuttaa testituloksen valmistumiseen viivästyksenä. Niiden muutaman päivän ajan, kun testitulosta odotetaan, on testattu henkilö ohjeistettu pysyttelemään karanteenia vastaavissa oloissa.

–  Suosittelemme, että testatun perheenjäsenetkin välttäisivät mahdollisimman paljon sosiaalisia kontakteja ja huolehtisivat erityisen tarkasti maskin käytöstä ja hygieniaohjeista, kun testitulosta odotetaan, sanoo Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Koronatestiin on syytä hakeutua lievissäkin oireissa matalalla kynnyksellä, jotta riski taudin tartuttamisesta minimoidaan.

Leviämisvaihe lähestyy ja sen rajoitukset ovat tiukemmat

Vaasan sairaanhoitopiiri on Suomessa erikoisuus, koska se on jo kertaalleen ollut leviämisvaiheessa ja saanut tilanteen aisoihin. Nyt ollaan kuitenkin lähestymässä uudelleen leviämisvaihetta. Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että leviämisvaiheessa olisi otettava jälleen tiukemmat rajoitukset käyttöön.

Se tarkoittaisi mahdollisesti esimerkiksi julkisten tilojen ja julkisten liikuntatilojen sulkemista.

Myös terveydenhuollon kantokyky on rajallinen, mikäli tartuntojen määrä nousee jyrkästi ja sairaalahoitoa vaativia potilaita tulee paljon.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Kiihtymisvaihe.

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 1142 (keskiviikko 9.12.).

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 32 (keskiviikko 9.12.).

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko): 3,07 % (ei sisällä yksityisten terveysasemien lukuja).