Ajankohtaista Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi edelleen
28.10.2020
Kasvomaski ja käsedesipullo.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi edelleen

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi kaikissa julkisissa tiloissa Pohjanmaalla 18.11. asti, jolloin tilannetta arvioidaan taas uudelleen.

Korkeakoulujen harjoittelut ja toisen asteen lähiopetus jatkuvat taas 2.11 alkaen.

Alle 10 hengen kokoontumisrajoitus on voimassa 30.11. asti AVI:n aiemmalla päätöksellä. Koronakoordinaatiotyöryhmä arvioi perjantaina yksityistilaisuuksissa vastaavan suosituksen jatkamista.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontui keskustelemaan alueen voimassaolevista suosituksista tiistai-iltapäivänä 27.10. Alueen todettiin edelleen olevan koronaepidemian leviämisvaiheessa, vaikka vaiheen kriteereistä täytetään enää kaksi: alueellinen tartuntojen ilmaantuvuusluku on yhä suhteellisen korkea ja koronavirustartuntojen osuus kaikista otetuista näytteistä on yli 2 %. Tartunnat ovat alueellisesti kuitenkin vähentyneet viimeisen viikon aikana selvästi ja tartuntojen jäljitettävyys parantunut, joten siirtyminen epidemiavaiheissa alemmalle tasolle eli kiihtymisvaiheeseen, saattaa pian olevan edessä.

– Meillä tämä tarkoittaa niin sanottua ”hidastumisvaihetta”, vaikkei termi olekaan valtakunnallisesti käytössä, kommentoi koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja ja Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Ryhmä kuitenkin muistuttaa, että pelkona on edelleen epidemian laajeneminen ikäihmisiin, riskiryhmiin, työpaikoille ja kouluihin, joten suositukset ja rajoitukset on edelleen syytä ottaa vakavasti.

Alueellista kasvomaskisuositusta päätettiin jatkettavan 18.11. asti, jolloin asiaa tarkastellaan uudelleen.  Ryhmä halusi muistuttaa, että aktiivisella kasvomaskin käytöllä päästään nopeammin kohti normaalia elämää.

– Kasvomaskin käyttö aiheuttaa suhteellisen vähän vaivaa käyttäjälleen verrattuna siitä saatavaan hyötyyn, muistuttaa infektioylilääkäri Juha Salonen Vaasan sairaanhoitopiiristä.

Aluehallintovirasto päätti jo aiemmin, että Vaasan sairaanhoitopiirin alueella jatketaan marraskuun loppuun asti kymmenen hengen kokoontumisrajoituksilla, kylläkin pienin lievennyksin. Koronakoordinaatioryhmältä on toivottu myös selkeää kannanottoa erityisesti harraste- ja kilpaurheilutoiminnan jatkumiseen alueella. Kokouksessa hyväksyttiin ehdotus, että pientyöryhmä, joka koostuu Vaasan sairaanhoitopiirin, liikuntatoimen ja kilpaurheilutahojen edustajista, laatii yhdessä aluehallintoviraston tarkistaman esityksen alueellisista suosituksista ja rajoituksista. Ryhmä käsittelee esitystä perjantain 30.10. kokouksessa ja tiedottaa kyseisistä suosituksista sen jälkeen. Myös ryhmän aiempaa suositusta koskien alle 10 hengen yksityistilaisuuksien järjestämistä käsitellään perjantaina.

Korkeakoulujen harjoittelut saavat ryhmän päätöksellä jatkua jälleen maanantaista 2.11. alkaen. Etäopetusta kuitenkin edelleen suositellaan korkeakouluissa jatkettavan tällä hetkellä viikon verran, minkä jälkeen tilanne arvioidaan uudelleen vallitsevan tilannekuvan perusteella. Toisen asteen opetus saa jatkua lähiopetuksena 2.11. alkaen yleisenä suosituksena. Mahdolliset luokka- tai koulukohtaiset rajoittamistoimenpiteet tehdään kunnallisesti, mikäli sairastumisia ja altistumisia esiintyy oppilaitoksissa.

Lisäksi valtakunnallinen etätyösuositus on edelleen voimassa ja sitä suositellaan jatkettavan 30.11. asti.

Nyt voimassa olevat suositukset tarkistetaan uudelleen marraskuun aikana. Katso kaikki alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset Vaasan keskussairaalan verkkosivuilla.

Seuraavan kerran Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu perjantaina 30.10. 

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Positiivisten määrä yhteensä: 912

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 94/100 00

Positiivisten näytteiden osuus (edellinen vuorokausi): 2,5 %