Ajankohtaista Pedersöre tarjoaa perheille ruokakasseja ja online-kursseja
2.4.2020
Laatikko, jossa on ruokatarvikkeita.

Ruokakassi sisältää sekä kuivatarvikkeita, kuten puurohiutaleita, pastaa ja leipää, että tuoretavaraa kuten juureksia, jauhelihaa, hedelmiä ja meijerituotteita.

Pedersöre tarjoaa perheille ruokakasseja ja online-kursseja

Pedersöre ojentaa auttavan kätensä lapsiperheille, jotka painivat poikkeustilanteessa arjen uusien rutiinien kanssa.

Kunta tarjoaa kunnan omissa kouluissa etäopetukseen osallistuville esikoululaisille, koululaisille ja lukiolaisille ruokapaketteja kompensaatioksi pois jääneistä kouluaterioista. Vanhemmilla ja lapsilla on myös mahdollisuus osallistua kansalaisopiston järjestämään virtuaaliseen ruoanlaittokurssiin, jossa painopisteenä on arkiruoka.

Ruokakassi sisältää sekä kuivatarvikkeita, kuten puurohiutaleita, pastaa ja leipää, että tuoretavaraa kuten juureksia, jauhelihaa, hedelmiä ja meijerituotteita. Kunta pyrkii käyttämään mahdollisimman pitkälle paikallisten tuottajien tarjontaa.

– Käytämme samaa periaatetta kuin kunnan ruokahuollossa: lähituotettua ja osittain luomutuotteita, sanoo ravitsemispäällikkö Anja Lillqvist.

Tämä merkitsee käytännössä leipää Bergwallin ja Luukkosen leipomoista, Peter Nymanin tilalla viljeltyä perunaa sekä Träskkulla Ekobeefin ja Snellmanin lihatuotteita.

Ajatuksena on, että ruokakassin arvo vastaa pois jääneiden kouluaterioiden aineskustannuksia, laskettuna maaliskuun 18. päivästä alkaen, kun koulut siirtyivät etäopetukseen.

Oppilaiden perheet saavat ilmoittaa kiinnostuksesta lomakkeella, joka julkaistaan Wilmassa. Ruokakassien jakelu alkaa alustavien tietojen mukaan pääsiäisen jälkeisenä viikkona, 16. huhtikuuta. Yksityiskohdat selviävät myöhemmin.

Pedersören kansalaisopisto MI tukee lisäksi perheitä tarjoamalla verkkopohjaisia ruoanlaittokursseja Zoom-kommunikaatiokanavan kautta. Kurssille ”Kocka husmanskost tillsammans” tulee ilmoittautua MI:n kautta, mutta kurssi on osallistujille ilmainen.

– Tarkoituksena on, että vanhemmat ja lapset osallistuvat yhdessä. Osallistujille jaetaan linkki, jonka kautta he voivat osallistua kurssille reaaliaikaisesti. Tämä mahdollistaa sen, että opettajalta voi kysyä neuvoja, kansalaisopiston rehtori Åsa Nyberg-Sundqvist kertoo.

Ruokaohjeet perustuvat oppilaiden ruokapaketin sisältöön. Osallistujat saavat etukäteen listan siitä, mitä muita aineksia he tarvitsevat. Ruoanlaittokurssi lähetetään suorana Sursikin koulun opetuskeittiöstä. Alustavat kurssipäivät ovat 20.4., 22.4. ja 27.4. sekä mahdollisesti vielä 29.4.

– Jos kysyntää on, voimme järjestää uusia kursseja varsinaisen kurssipäivän jälkeisenä päivänä, samoilla ruokaohjeilla. Kaikki kurssit lähetetään suorana, koska osallistujilla tulee olla mahdollisuus asettaa kysymyksiä, Nyberg-Sundqvist sanoo.

Opettajat ovat kunnan henkilöstön jäseniä.

– He antavat myös vinkkejä, miten mahdolliset tähteet voi hyödyntää, sanoo Nyberg-Sundqvist.

Kaikki oppilaat, jotka osallistuvat etäopetukseen joko koko- tai osa-aikaisesti saavat oman ruokapaketin.

Pedersören kunnassa harkittiin myös mahdollisuutta tarjota oppilaille takeaway-aterioita koulukeittiöstä.

Kunta ei kuitenkaan päätynyt tähän, johtuen osittain kunnan maantieteestä ja osittain siitä, että tartuntavaara kasvaa, jos yhteen paikkaan kokoontuu paljon ihmisiä. Ruokapaketin jakelun yhteydessä on mahdollista rajata sosiaalisia kontakteja.

– Tämä on meidän tapamme tukea perheitä ja näyttää, että välitämme, opetusjohtaja Rolf Sundqvist sanoo.

Kunnanhallitus hyväksyi ruokapaketin torstain kokouksessa.

Lisätietoja:

Opetusjohtaja Rolf Sundqvist 050-514 7230, MI-rehtori Åsa Nyberg-Sundqvist 785 0274 / 050-596 3411, ravitsemispäällikkö Anja Lillqvist 7850 265.