Utflyktstips

Här har vi samlat några utflyktsmål som du kan besöka i Pedersöre.

Get som tittar in i kameran.

Foto: Pixabay.

Mannas lilla farm, getcafé

Sommaröppet getcafé och besöksgård i Esse. Öppettider augusti 2024: Söndag, tisdag och torsdag kl 14–19 i juni, juli och fram till skolstarten i augusti. Övriga tider enligt överenskommelse. Besöksavgift 2024: Fyra euro.

Adress: Finnholmsvägen 29 68820 Esse. Telefon: 044 - 2379 878. Instagram: Mannas lilla farm.

Stängt vinterhalvåret.

Stort flyttblock i skogen, omgiven av mycket stenar.

Lostenen ligger omgiven av många andra stenar i olika storlekar.

Lostenen

Lostenen är ett av Finlands största flyttblock och en populär natursevärdhet i Överpurmo, vid kommungränsen mot Kauhava. Lostenen är 16 meter hög och bjuder besökaren på många intressanta skrevor och hålor att krypa in i. Vid stenen finns vindskydd, utedass och en trappa upp på flyttblocket.

Parkeringen finns på adressen Lostensvägen 209. Därifrån slingrar sig en stig på cirka en kilometer till Lostenen. Du kan också starta i Vilobacka och gå längs Utterleden som passerar alldeles intill Lostenen.

Lostenen har fått sitt namn av de lodjur som levde i terrängen i början av 1900-talet.

Gammal kvarnbyggnad.

Verksamheten i Stinasholma kvarn avslutades år 1981 och efter det stod byggnaden tom till år 2001 då byaktiva började restaurera kvarnen och omgivningarna. 

Stinasholma kvarn

Stinasholma i Purmo är ett rekreationsområde alldeles intill Purmo å. På området finns en restaurerad kvarn som kan hyras för fester. Broar och spångar gör området lättillgängligt för funktionshindrade. 

Stinasholma och kvarnen ägs av Pedersöre kommun och området förvaltas av Nederpurmo byaråd r.f. På områdets norra sida finns också en grillplats med tak. Adress: Purmovägen 471, 68930 Purmo. Mer information: Stinasholma kvarn.

En lång bro går över en å. Vid sidan en informationsskylt med kilometeranvisningar.

Bockabron är en del av Utterleden. Den går över Esse å.

Bockabron

Bockabron i Kiisk är ett utflyktsmål för hela familjen. Det går en stig ner från parkeringen vid Kiisk byahem, adress Lampivägen 125, Lappfors. Vid Bockabron finns ett trevligt vindskydd där man kan göra upp eld och grilla. På Bockabron finns bänkar och bord utplacerade. Fisken nappar också för den som vill meta från bron i Esse å.

I Kiisk finns också Skaldernas stig.

Andra tips

Pedersöre Teater vid Åliden i Purmo.

Museer i Pedersöre

Byggda kulturmiljöer av riksintresse RKY på Museiverkets webbplats.