Retkivinkkejä

Pedersöressä voit tutustua esimerkiksi seuraaviin retkikohteisiin: 

Get som tittar in i kameran.

Kuva: Pixabay.

Vuohikahvila Mannas lilla farm

Kesä- ja vuohikahvila sekä vierailutila Ähtävällä. Aukiolo-ajat 2024: Sunnuntaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 14–19 kesä-, heinä, ja elokuussa koulujen alkamiseen asti. Muina aikoina sopimuksen mukaan. Vierailumaksu 2024: 4 euroa.

Osoite: Finnholmintie 29 68820 Ähtävä. Puhelin: 044 - 2379 878. Instagram: Mannas lilla farm.

Suljettu talvikaudella.

 

Suuri siirtolohkare metsäss, kivien ympäröimänä.

Ilveskivi erikokoisten kivien ympäröimänä.

Ilveskivi

Ilveskivi kuuluu Suomen suurimpiin siirtolohkareisiin ja se on suosittu luonnonnähtävyys Yli-Purmossa, Kauhavan ja Pedersören kunnan rajamailla. Ilveskivi on 16 metriä korkea ja tarjoaa vierailijoille paljon kiinostavia rotkoja ja luolia, joihin voi ryömiä. Alueella on tuulensuoja, ulkokäymälä ja kiven päälle vievät rappuset.

Paikoitusalue sijaitsee osoitteessa Lostenintie 209. Paikoitusalueelta on noin kilometrin kävelymatka kivikkoista polkua pitkin. Voit myös aloittaa Vilobackan kylässä ja kulkea Saukonreittiä, joka menee aivan Ilveskiven ohi.

Ilveskivi on saanut nimensä maastossa 1900-luvun alussa eläneiden ilvesten mukaan. 

Vanha myllyrakennus

Stinasholman mylly oli toiminnassa vuoteen 1981. Rakennus seisoi sen jälkeen tyhjillään vuoteen 2001 saakka, jolloin aktiiviset kyläläiset ryhtyivät kunnostamaan rakennusta ympäristöineen.

Stinasholma 

Stinasholma on Purmonjoen varrella sijaitseva virkistysalue. Alueella on kunnostettu mylly, jonka voi vuokrata juhlia ja muita tilaisuuksia varten. Alueelle rakennettujen siltojen ja pitkospuiden ansiosta alue on helppopääsyinen myös toimintaesteisille.

Stinasholma ja mylly ovat Pedersören kunnan omistuksessa ja ylläpidosta vastaa Nederpurmo byaråd r.f. Alueen pohjoispuolella on grillikatos. Osoite: Purmontie 471, 68930 Purmo. Lisätietoja:  Stinasholma kvarn.

Pitkä silta joen yli. Joen varrella opastetaulu, jossa mainitaanétäisyydet eri kohteisiin.

Bockabron-silta on osa Saukonreittiä. Silta ylittää Ähtävänjoen.

Bockabron

Ähtävänjoen ylittävä silta Bockabron on koko perheen retkikohde Kiisk-kylässä. Sillalle pääsee Kiiskin kylätalon parkkipaikalta alkavaa polkua pitkin. Kylätalo sijaitsee osoitteessa Lammentie 125, Lappfors. Sillan kohdalla on mukava laavu, jossa voi tehdä tulta ja grillata. Sillalla on penkkejä ja pöytiä, ja sillalta voi myös kokeilla kalaonnea.

Samasta kohdasta alkaa myös Runoilijoiden polku.

 

Muita kohteita

Pedersöre Teater Ålidenin kotiseutualueella Purmossa (ei teatteriesityksiä kesällä 2020 koronaepidemian takia).

Pedersören museot

Valtakunnaoosesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY Museoviraston verkkosivustolla.