Aktuellt Berättarglad guide får Pedersöres kulturpris 2020
29.1.2021
Gunhild Berger står utomhus på sin gård. Hon håller i en blombukett, priset Pedersöreklockan och ett diplom.

Gunhild Berger är kulturpristagare år 2020.

Berättarglad guide får Pedersöres kulturpris

Gunhild Berger är auktoriserad guide, sagoberättare och historieberättare i ett och samma paket. Hon har alltid en bra historia på lager – och det hon inte vet om Pedersöre är knappast värt att veta. Berger får kulturpriset Pedersöre-klockan år 2020.

Det är en överraskad och glad kulturpristagare som tar emot den uppvaktande delegationen från Pedersöre idrotts- och kulturnämnd i hemmet i Lillby. Coronapandemin sätter stopp för årets Föreningsgala i fysisk form och i stället filmas pristagarna för ett videoklipp i Pedersöres sociala mediekanaler. När Berger ställs inför kameran visar hon prov på sin förmåga att improvisera. Orden kommer naturligt och det krävs ingen omtagning.

– Jag är ödmjukt tacksam och överraskad över att jag har fått Pedersöreklockan i dag. Tänk att lilla jag med mina berättelser får en sådan utmärkelse. Det är fantastiskt. Och jag tänker fortsätta med mina sagor. Tant Hilda Gredelin vill ännu berätta, och kanske Trollmor. Jag hoppas också att guidningarna kommer i gång i sommar när allt är som vackrast här i Pedersöre, säger Berger.

Precis som många andra kulturarbetare upplevde Gunhild Berger många avbokningar och uppskjutna åtaganden under 2020. Hon är för tillfället den enda auktoriserade guiden i Pedersöre och ett vanligt år tar hon med sig 10–15 skolgrupper och föreningar på guidade rundturer i Pedersöre. I fjol blev det bara fyra.

– Jag hoppas att det lokala ska börja dra i sommar, att folk vill se Pedersöre. Det finns så mycket att visa. Man inte hinner över hela kommunen på en dag, säger Berger.

De många hembygdsmuséerna i Pedersöre och den vackra naturen hör till standardrutten under guidningarna. Dessutom vill hon visa dagens Pedersöre, en levande landsbygd med aktiva jordbruk och industrier.

Inte heller hennes alter ego i sagovärlden – Tant Hilda Gredelin – fick speciellt många uppdrag i barngrupper under fjolåret. Och hon väntar på att få dela med sig av läkande berättelser, skrönor och folksagor för en vuxen publik igen.

Men Gunhild Berger låg inte på latsidan trots uteblivet program under fjolåret. I stället förkovrade hon sig, och lärde sig nya berättelser. Hon är engagerad i Alba, som är en nordisk förening för läkande berättelser.

– Vi blev matade med nya berättelser via Zoom. Tyvärr gick mycket på engelska och det är lite problematiskt att göra om berättelsen på god svenska, säger Berger.

Hon har lärt sig memorera bra berättelser genast hon hör dem.

– Man ska komma ihåg ett visst system. Jag memorerar stommen och kan sedan ge berättelsen min egen touch, säger hon.

En god berättelse ska ge lyssnaren en aha-upplevelsen, en ny insikt, tröst eller glädje.

– En berättelse ska ha ett visst budskap för att den ska fastna, säger Berger.

Hon är numera pensionär, men hann under sin yrkeskarriär jobba inom flera olika uppgifter inom kommunen. Hon pensionerades från posten som biblioteksfunktionär i Purmo, och hann också vikariera som kulturchef, då hon drev igenom projektet Skaldernas stig, som är en naturstig med författarparet Hjalmar Krokfors och Viola Renvalls dikter i Kiiskterrängen.

Hon är också en föreningsmänniska inom både marthorna och idrotten, och en aktiv motionär med tolv avverkade Vasalopp mellan Sälen och Mora.

När kommer Gunhild Berger att pensionera sig ”på riktigt”?

Hon skrattar, och säger skämtsamt att senast när hon inte längre får på sig Tant Hilda Gredelins dräkt.

– Men allra senast när jag inte längre kommer ihåg berättelserna. När minnet sviker måste jag sluta.

Guidecertifikatet ska uppdateras vart femte år. Gunhild Berger har sina guidepapper i kraft ännu något år.

– Vi får se. Vi borde vara flera guider i Pedersöre, så det inte hänger bara på mig, säger hon.

Text och foto: Malin Henricson, informatör

 

Kultur- och idrottsnämndens prismotivering:

Årets pristagare har under många år varit den person som tagit emot gäster och guidat dem runt i Pedersöre. Hon har på ett kunnigt och engagerande sätt öppnat upp kommunens historia för våra besökare.

Årets pristagare är och har varit engagerad i många föreningar under årens lopp. Hennes tid och engagemang har räckt och räcker till mycket. Men för väldigt många är hon framförallt känd som historieberättare.

Muntligt berättande är vår äldsta konstform. Årets pristagare har aktivt fördjupat sig i ämnet och gått på kurser och deltagit i seminarier vid sidan om sitt arbete som bibliotekarie och senare som pensionär. Med sin förmåga att återberätta och levandegöra folkskrönor, folkliga berättelser, lokalhistoria, egenupplevda och nedärvda berättelser har hon inte bara roat utan också aktivt bidragit till att öka kunskapen om våra traditioner och historia. 

Med sin inlevelseförmåga och i skepnad av Tant Hilda Gredelin har hon också öppnat upp sagor och berättelser för många generationer barn både i och utanför Pedersöre.

Årets pristagare är Gunhild Berger.