Ajankohtaista Tarinoiva opas saa Pedersören kulttuuripalkinnon 2020
29.1.2021
Gunhild Berger seisoo omalla pihalla, talvimaisemassa. Hänellä on kukkakimppu, kulttuuripalkinto Pedersöre-kello ja diplomi kädessään.

Gunhild Berger on nöyrästi kiitollinen ja yllättynyt Pedersöre-kellosta.

Tarinoiva opas saa Pedersören kulttuuripalkinnon 2020

Pedersören kulttuuripalkinto 2020, Pedersöre-kello, menee auktorisoidulle oppaalle, purmolaiselle sadun- ja tarinankertoja Gunhild Bergerille.

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta perustelee valintaansa sillä, että Berger on useiden vuosien ajan ottanut vastaan vierailijoita ja opastanut heitä ympäri Pedersöreä. Hän on taitavalla ja innostuneella tavalla avannut kunnan historiaa vierailijoille. Berger on tällä hetkellä Pedersören ainoa auktorisoitu opas, ja hän opastaa tavallisena vuotena 10–15 ryhmää Pedersöressä.

Berger on ollut mukana myös monissa yhdistyksissä vuosien mittaan. Hänen aikansa ja panoksensa on riittänyt ja riittää moneen.

Monille hän on kuitenkin tuttu ennen kaikkea tarinankertojana.

Gunhild Berger on aktiivisesti syventynyt suullisen kerronnan taidemuotoon osallistumalla kursseille ja seminaareihin kirjastonhoitajan työnsä ohessa ja myöhemmin eläkeläisenä. Taidollaan kertoa ja elävöittää kansantarinoita, kansankertomuksia, paikallishistoriaa, itse koettuja ja perimätietona kulkeutuneita kertomuksia hän ei ole pelkästään viihdyttänyt vaan myös lisännyt aktiivisesti tietämystä perinteistämme ja historiastamme. Hän toimii myös aktiivisesti Alba-yhdistyksessä, joka on pohjoismainen eheyttävän tarinankerronnan liitto.

Eläytymiskykynsä avulla ja täti Hilda Gredelinin hahmossa hän on myös kertonut satuja ja tarinoita monen sukupolven lapsille Pedersöressä ja Pedersören ulkopuolella.

Gunhild Berger on nöyrästi kiitollinen ja yllättynyt Pedersöre-kellosta.

– Ajatella, että minä kertomuksineni saan tällaisen kunnianosoituksen. Se on hienoa. Ja aion jatkaa satujeni kertomista. Täti Hilda Gredelin haluaa vielä tarinoida, ja ehkä Peikkomuorikin. Toivon myös, että opastukset pääsevät alkamaan kesällä, kun kaikki on kauneimmillaan täällä Pedersöressä, Berger sanoo.

Pedersöre ei järjestä tänä vuonna fyysistä Seuragaalaa koronapandemian vuoksi. Palkinnonsaajat esitellään kunnan verkkosivustolla www.pedersore.fi ja sosiaalisen median kanavissa.

Teksti & kuva: Malin Henricson

Pedersöre-kello

Pedersören kulttuuripalkinnon, Pedersöre-kellon, jakaa vuosittain kulttuuri- ja liikuntalautakunta.

Palkinto jaetaan henkilölle tai aatteelliselle yhteisölle, joka on tehnyt merkittävää työtä kulttuurin alalla ja tällä tavoin rikastuttanut kunnan kulttuurielämää, ja joka on ahkeralla työpanoksellaan saavuttanut huomattavia tietoja omalla alallaan ja on aktiivisesti ja avoimesti jakanut tietojaan muille.

Kello on valittu palkinnon symboliksi, koska se herättää, aktivoi ja kaikuu.