Aktuellt för barn och unga Avbytararbete, är det något för dej?
21.12.2022
En selfie av en kvinna som står omgiven av kor.

Avbytararbete, är det något för dej?

En avbytare jobbar på bondgårdar och sköter om djuren på gården så bonden kan och får ha semester 26 dagar per år. Bonden får också hjälp av avbytare om hen blir sjuk.

Som avbytare får man sköta om olika djur t.ex. kor, grisar, får, höns, kalkoner, hästar, pälsdjur, katter och till och med kaniner och ankor ibland. Alla djur behöver mat och vatten och så ser man till att alla har något rent och torrt att ligga på, till exempel halm, spån eller torv. Korna ska mjölkas och kalvarna ska få mjölk så dom växer och mår bra.

Det är roligt och mångsidigt att jobba som avbytare. Oftast jobbar man både morgon och kväll, eftersom djuren behöver skötas flera gånger per dag. Alla bondgårdar är olika och varje gård har sina egna rutiner. Det kan vara fysiskt tungt då man mjölkar i kannor, mockar dyngan med grep och kärrar ut dyngan med skottkärra, delar ut foder med skopa ur kärra och kärrar in gräs och halm i skottkärra med mera. På nyare gårdar är arbetet fysiskt lättare, om det finns automaterar som matar ut foder, robokat som mjölkar och automatiska dyngskrapor. Det viktigaste är att avbytaren tycker om djur och har ”djuröga” så man kan se att djuren mår bra och vet när ett djur kanske är sjukt och behöver hjälp av en veterinär.

En avbytare jobbar ofta ca en vecka på en gård då bonden har semester. Det innebär att man ofta byter arbetsplats. Men om bonden har mamma- eller pappaledigt, eller en längre sjukledighet så kan man få jobba en längre tid på samma gård. Men en avbytare har nog sina lediga dagar med jämna mellanrum och då jobbar nån annan avbytare på gården.

Bondgårdarna finns på landsbygden så man behöver körkort för att jobba som avbytare. På flera bondgårdar behöver man kunna köra traktor då man ska köra in gräsbalar i fähus, köra ut dynga med traktor och skopa, sprätta halm med traktor och rivare på bädden som djuren ligger på. Ibland gör avbytarna vissa arbeten med en minilastare. Så det är bra om man kan – eller vill – lära sig att köra olika maskiner.

Det är möjligt att utbilda sig till avbytare genom att söka till olika skolor i Österbotten efter grundskolan. I skolan får man lära sig allt möjligt om djurskötsel. Men en stor del lär man sig senare i arbetet med en annan avbytare eller bonde. Avbytaryrket är viktigt och meningsfullt, det hjälper våra bönder att orka. På det sättet kan det också i framtiden produceras inhemsk mat i Finland, vilket är speciellt viktigt nu då världsläget är så instabilt.

Text & foto: Avbytarservice, Petra Hautakoski