Aktuellt Esse hembygdssällskap får Pedersöreklockan
24.1.2020

Esse hembygdssällskap får Pedersöreklockan

Esse hembygdssällskap får Pedersöres kulturpris Pedersöreklockan år 2019.

Utmärkelsen är ett erkännande för föreningens mångåriga och gedigna arbete att slå vakt om lokal kulturhistoria och sprida kunskapen till nya generationer via utställningar, guidningar, tidsresor och evenemang.

Röd stuga omgiven av träd och gräsmatta. Blå himmel.

Fornstugan i Överesse.

Museiområdet vid Fornstugan i Överesse är verksamhetens hjärta, men hembygdssällskapet förvaltar också andra byggnader och historiska spår på andra platser i Esse.

Föreningens ordförande John Granstubb är både glad och överraskad över kultur- och idrottsnämndens beslut att uppmärksamma hembygdssällskapets arbete.
– Det är hedersamt och alltid roligt att få ett erkännande, säger Granstubb.

Han och styrelsemedlemmen Göran Nybacka får exemplifiera alla de eldsjälar som oförtröttligt jobbar för att se till att kunskapen om gamla föremål, berättelser och byggnader i Esse inte faller i glömska.

Kultur- och idrottsnämnden noterar att hembygdssällskapets aktiva medlemmar beredvilligt ställer upp som guider och gärna samarbetar med skolor och daghem. Esse hembygdssällskap har till exempel ordnat tidsresor för skolelever i samarbete med Pedersöre kulturbyrå och Barnkulturnätverket i Österbotten. I fjol gick tidsresan till år 1807.

– Tidsresorna är roliga, då kommer barn från hela kommunen hit, säger John Granstubb.

Att de två herrarna tar sin uppgift på allvar kan belysas av kommentarer som de fått av besökande barn.

– De brukar fråga om vi bor här, säger Göran Nybacka och skrattar.

Två män står i ett rum inrett i gammaldags stil.

Göran Nybacka och John Granstubb är exempel på de många eldsjälar som frivilligt jobbar för att hålla liv i hembygdshistorien i Esse.

Duon känner däremot inte till att någon skulle ha övernattat i museiområdets huvudbyggnad, Fornstugan, som är en bondstuga från 1840. Den flyttades från Lappfors och invigdes 1957. Fornstugan är inredd i 1850-talsstil och fylld av gamla föremål.

– En viktig del av vår verksamhet är att katalogisera föremål. Det växande släktet vet inte vad föremålen användes till, säger Granstubb.

Föreningen har tagit emot och rustat upp många olika byggnader under åren. I dagsläget består museiområdet av tio byggnader. Den senaste tillskottet är en sädesbod från 1764 som flyttades från Lappfors i fjol. År 2018 invigdes Lillstugan, som monterades ner från Grannasbacka i Lappfors och transporterades till Överesse.

En bod, ett gammalt stockhus och en ladugård på museiområde.

Lillstugan i mitten har flyttats från Lappfors. Den invigdes 2018 efter en omfattande restaurering.

Esse hembygdssällskap var tidigt ute på sommarteaterscenen med tre krönikespel. Det första, Kvarnlåten, sattes upp redan 1973. Det har förekommit önskemål om att traditionen med krönikespel skulle återupplivas.

– Krönikespelen handlar om historiska skeden. Det har varit tal om att vi skulle ta upp något om händelserna år 1809 och emigrationen till Amerika. Det finns början till ett manus, säger Granstubb.

Hur det blir med den saken må vara osagt. Däremot har hembygdssällskapet en ny bok på kommande, i samarbete med Pedersöre MI. Den baserar sig på MI-kursen Minnesvärt, där kursdeltagarna pratar om händelser, företeelser, traditioner och personer förr i tiden. Boken utkommer före nästa jul.

Gamla redskap och föremål upphängda på en vägg i Fornstugan.

Fornstugan i Esse är full av gamla föremål och verktyg.

John Granstubb tror inte att betydelsen av hembygdshistoria kommer att minska. I takt med att lokalsamhället blir allt mer internationellt, med nya invånare från andra länder, är trenden precis tvärtom.

– Folk har åsikter om det mesta numera. Men ingen har sagt åt mig att det här inte behövs. Jag tror att lokalhistoria blir allt viktigare. Alla ska kunna känna att det här är en hembygd för dem, säger han.

Kulturpriset Pedersöreklockan delades ut under Föreningsgalan som Kulturhuset Ax, Projekt Aktiv förening och Sundby ungdomsförening ordnade i Sundby samlingshus fredagen den 24 januari klockan 19.00.

Små husmodeller och djur i trä placerade på ett bord. En man i bakgrunden.

Utställningen av miniatyrmodellen över Jåfs gårdsgrupp i Ytteresse åren 1880–1920 fortsätter ett år till i Fornstugan.

Esse hembygdssällskap

  • Föreningen bildades 1931, efter att tidigare varit en sektion i Esse nykterhetsförening.
  • En av de tidiga målsättningarna var att öppna ett museum.
  • Det gamla prästbostället där Fornstugan ligger i dag, är den tredje platsen. Tidigare hade föreningen ett museum på Mästarsbacka och Knöusen.
  • På museiområdet finns i dag många olika byggnader, bland annat väderkvarn, rökbastu, smedja, fähus, loft och bod.
  • Hembygdssällskapet äger också lånemagasinet vid kyrkan, Osobackstugan och Vadbrostugan samt en transformatorstation vid Brännbacka i Ytteresse.
  • Hembygdsfesten, sommarmarknaden och gammaldags jul hör till de årliga evenemangen.
  • Fjolårets utställning, Uno Englunds miniatyr över gårdsgruppen Jåfs i Ytteresse åren 1880–1920, får en fortsättning i år.
  • Upprätthåller ett lokalhistoriskt arkiv.
  • Har spelat in hembygdsfilmerna Ådalsbygd I och II.

Pedersöreklockan

  • Priset delas ut till en person eller en ideell sammanslutning som gjort betydande insatser inom något av kulturens områden, som därigenom stimulerat det kulturella livet i kommunen och själv genom idogt arbete vunnit djupa insikter i sitt område och öppet och aktivt delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter.
  • Klockan är vald till symbol därför att den väcker, den aktiverar och den genljuder.
  • Kultur- och idrottsnämnden utser pristagare.