Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 9
15.1.2021
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 9

Pedersörepodden är tillbaka efter julpausen. I det nionde avsnittet åker vi till danspaviljongen Klacken och träffar Lillbybor som pratar om bostadstomter, serviceutbudet i Lillby, en dansfattig sommar och vindkraft. I framtidsvisionerna finns förhoppningar om att skolan ska ha 150 elever och att det finns en simhall i Lillby om tio år.

Det blir också lokalproducerad musik med stämsång, folkmusiktraditioner och didgeridoo. Kommunens tekniska chef berättar om den tekniska avdelningens och landsbygdskansliets tillfälliga flytt till Lövö. Poddens textmotsvarighet finns på www.pedersore.fi.

Pedersörepoddens textmotsvarighet, 15.1 2021

Dennis Rönngård (0:12): Hej på er alla och välkomna till Pedersörepodden, och god fortsättning. Nytt år men samma poddare.

Tervetuloa uuteen vuoteen mutta edelleen samat poddarit mikrofonien äärellä.

Katta Svenfelt (0:23): Niinpä tervetuloa minunkin puolesta, välkommen till oss här i podden, fortfarande Katta och Dennis. Men Dennis nu vill ju alla poddlyssnare veta direkt hur var din jul och fick du nå juklappar?

Dennis Rönngård (0:39): Denna jul var nog riktigt lugn och firades med den närmsta kretsen. Och julklappar.. Ja, som 40-åring var jag mer än nöjd men om jag sku ha varit fyra år så kanske int det sku ha varit så muntert för det va nog bara mjuka paket. (Skratt) Hur var det vid ert då?

Katta Svenfelt (1:02): Vi har under lång tid samlat familjen på julmiddag och julklappsutdelning, men i år körde vi skift. 80-plussarna först och sedan kom de yngre, full rulle blev det då med en 4-åring och en 1,5-åring. Och jag fick bara hårda paket, jeeee. (skratt)

Dennis Rönngård (1:23): Nyår då, hur var det?

Katta Svenfelt (1:26): Nyåret var nog lugnt, gick och la mej vid 23, öronproppar in och då jag vakna var det ett nytt år och förhoppningsvis ett år som inte bara försvann, så känns nog 2020. Men på tal om nyår, vad har du för förväntningar inför 2021?

Dennis Rönngård (1:45): Enkelt att svara på den frågan, jag förväntar mig väl nog som de flesta ett fungerande vaccin som gör att vi så småningom kan börja umgås mer normalt igen. Och förstås att konserter kan börja ordnas och att vi i Glädjespridarnas regi får fortsätta att besöka äldrevården och ge musikalisk glädje igen, det hoppas jag på.

Katta Svenfelt (2:08): Jättebra, jag skriver under på allt. Framförallt att vi ska nog göra allt vi kan för de som suttit isolerade så fort vi bara kan. Och dessutom har du tänkt på hur många okramade kramar det finns därute nu, tänk den dag då man får krama om en vän eller ovän, ingen skillnad för jag tror att vi kommer ur detta med insikt om hur mycket vi behöver varandra. Heja, heja 2021, du har chans att bli bättre än 2020.

Dennis Rönngård (2:42): Vi verkar hålla med varann till 100 procent i dag. Men nu fortsätter vi med våra byapresentationer och jag har varit till Lillby denna vecka, och nu först som vanligt lite historia om just Lillby.

Katta Svenfelt (2:56): Purmo var en självständig kommun fram till 1977. Kommunens centrum fanns i Lillby där den vita kommunalgården byggdes.  År 1977 slogs så Purmo, Esse och Pedersöre ihop till en storkommun.

Historiskt sett har Lillby varit en utpräglad jordbruksbygd. Jordbruken blev den inkomstkälla som de flesta familjer försörjde sig på. Till en början odlade man på gårdarna spannmål, men i slutet av 1800 talet kan man se en tydlig förändring. Då blev det större fokus på boskapsskötsel.

Till följd av ökande mjölkproduktion blev mejeriverksamheten mycket viktig i byn. Smöret blev en försäljningsvara både på nationella och internationella marknaden. Att helt enbart försörja sig på jordbruk var inte alla gårdar förunnat. Detta gjorde att binäringar till jordbruket blev viktigt för många. Jordbruket blev dock den viktigaste inkomstkällan för byn ändå under efterkrigstiden.

Uppfinningsrikedomen bland jordbrukarna i Purmo har utgjort en inspirationskälla för etableringar i andra näringar. Under 1900-talets mekaniseringstid blev det möjligt att utveckla nya verksamhetsformer också i Lillby. Företagsverksamheten växte och flera både större och mindre företag grundades.

Nu får ni åka till dagens Lillby.

Dennis Rönngård (4:26): Jaha, nytt år och nya byaintervjuer i Pedersörepodden. Nu har kommunturnén kommit fram till Lillby och med mig här så har jag ett fint gäng ikväll. Ska vi börja med att ni får presentera er lite i turordning, vi börjar med dig, Johan.

Johan Lasén (4:43): Tack, tack. Jo, jag är då Johan Lasén och född och uppväxt här i Lillby och jag har varit engagerad i mycket olika saker här och är även det idag. Jag har varit med i Klackens styrelse sedan jag var 14–15 år och hunnit vara ordförande i nio år. Så är jag hårt aktiv i Purmo FBK, där jag fungerar som stationsansvarig. Jag är också intresserad av att jaga och till yrket är jag privatföretagare, så man kan säga att jag har många järn i elden på samma gång. Det är väl en kort summering av vem jag är.

Mats Enqvist (5:37): Ja nå, jag heter Mats Enkvist och jag är också född och uppväxt i Purmo i Lillby och är gift och har tre barn. Jobbar som mjölkproducent men har också varit aktiv i många olika föreningar här i Lillby och Purmo, men just nu är jag inte aktiv i så mycket föreningar, endast Purmo ÖSP.

Petra Häggman (6:12): Jag heter Petra Häggman. Jag är hemma från Ytteresse men har varit Lillbybo i 24 år och det ångrar jag inte alls! Jag är engagerad ... eller har varit engagerad i Klacken nästan ända sedan jag flyttade till Lillby på ett eller annat vis. Jag är nog också det fortfarande, men jag försöker lite stiga åt sidan för att ge mera utrymme åt unga. Jag är också engagerad i Lillby marthaförening, där jag är kassör. Till vardags så jobbar jag vid affären här i Lillby.

Nadja Holmäng (6:57): Jag heter Nadja Holmäng och jag är 18 år. Jag flyttade hit till Lillby från Sisbacka år 2016 och eftersom jag bott i Sisbacka så gick jag i förskola och skola här. Jag har varit engagerad i Klacken, Lillby UF sedan 2017 och är det ännu.

Dennis Rönngård (7:22): Tusen tack hör ni för den presentationen av er! Vi befinner ju oss på Klacken och det här är ju ett legendariskt ställe där var i vanliga fall så är det en massa, massa olika evenemang speciellt sommartid. Men nu är det ju säkert i Lillby, som i alla andra byar för tillfället, att man inte kan arrangera så mycket.

Men Johan Lasén, berätta lite om vad som ni vanligtvis brukar ha på gång här i Lillby och framförallt kanske vid Klacken då.

Johan Lasén (7:50): Ja nå, en vanlig sommar på Klacken så brukar vi ha 4–5 mogendanser, ett Klackenparty, pubkvällar och privata tillställningar för olika företag och föreningar som brukar hyra in sig. Även 2020 var planerad och allt var inbokat redan och ännu då coronan kom fram på våren så levde vi i tron om att allt skulle gå att genomföra och då sköt vi fram beslutstagandet lite. Men under april/maj så var vi tvungna att i princip avboka alla evenemang för sommaren. Vi provade med något som vi kallade till bildans på parkeringen i somras i samråd då med pensionärsförbundet och Tommys och Lillby UF. Det gick ju att genomföra under ordnade former, det var välbesökt och omtyckt av de som deltog. Då väntade vi bara på att hösten skulle komma och att vi förhoppningsvis skulle kunna anordna någon dans då, men det blev inte bättre tills hösten och det är ju egentligen samma läge ännu idag. Det kom ju begränsningar på 10 och 20 personer. Så förra sommaren lämnade egentligen på en bildans och två privata evenemang. Nu inför kommande säsong på Klacken så har vi haft ett styrelsemöte, där vi konstaterat att vi planerar inför sommaren och ser sedan vad som går att genomföra. Går det att ordna så gör vi det men går det inte så avbokar vi lika som föregående år.

Dennis Rönngård (9:57): Vi hoppas nog verkligen att det ska gå att genomföra alla möjliga typer av olika evenemang nästa sommar. Men Nadja, visst har ni ändå lite på gång för tillfället i Lillby?

Nadja Holmäng (10:11) Jo, vi har ju några MI-kurser vid skolan och så har ju gymmet varit öppet. Så åtminstone det har vi.

Mats Enqvist (10:23): Ja kom att tänka på att vi har ju haft i många år en mycket fin vandringsled här i Purmo som också delvis är ett skidspår. Den har ju blivit förlängd och förbättrad i etapper och nu under det senaste "Corona-året" så har det varit otroligt mycket folk som har använt sig av den. Jag har hört av dem som bor i närheten att det knappast har varit en enda dag då det inte skulle ha varit någon bil vid parkeringen. Nu är ju skidspåret igång från Forsnabba till Fagerbacka och Manners skogsmuseum och nu vet jag att det är en ytterligare förlängning på gång av vandringsleden som skapar en till runda. Det är ju ganska trevligt och aktuellt med tanke på omständigheterna. Vi har rätt så fin natur här bakom i Purmo.

Dennis Rönngård (11:37): Ja, så efter det här så brukar vi prata om talkoandan, om den lever kvar i byn. Men det svaret har jag egentligen nog färdigt klart för mig som jag sett med egna ögon i Lillby genom åren att här fungerar talkoandan. Petra, vad säger du?

Petra Häggman (11:53): Jag instämmer. Det är faktiskt jättelätt att få talkofolk, åtminstone till Klacken. Jag brukar själv försöka få ihop funktionärslistorna för sommardanserna och dylikt. Folk ställer verkligen upp här. Överlag så är det inte bara här vid Klacken där vi har bra med talkofolk utan det gäller hela Lillby. Folk ställer nog upp.

Till exempel Hem och skolaförening la upp rinken här vid skolan åt oss. Det var med hjälp av talkofolk som vi fick en fin rink och där vi kan skrinna i vinter.

Dennis Rönngård (12:37): Roligt att höra att talkon funkar så fint i Lillby. Hur ser det ut med service i dagens läge, Johan?

Johan Lasén (12:44): Vi har en otroligt bra service i Lillby. Vi har ju butik, bank, cafe, vi får bränsle, vi har gym så vi får träna och bli starka, vi har egen veterinär, många andra företag inom olika branscher såsom metallföretag och verkstäder.  Vi har en fungerande post, vi får posten varje dag till servicestationen. Jag skulle säga att vi har i princip allt vad vi behöver. Jag saknar ingenting.  Vi får ha en egen bank med huvudkontoret i Lillby och filial i Sisbacka. Det är ju nog ganska unikt ute i landsbygden i dagens läge. Jag tycker att vi har det bra. Någon gravgård har vi förstås inte så vi måste till Sisbacka då vi vill ha det. Men allt annat har vi.

Nadja Holmäng (13:57):  Johan glömde nästan hälften. Vi ska ju nog via Purmohemmet innan vi skall till gravgården. Skämt åsido, vi har ju mycket annat.  Vi har ju skolan och så har vi ju en inredningsbutik här i byn. Och så har vi brandkåren.

Petra Häggman (14:21): Så har vi mera service vid K-Market Handelsboden där man kan hämta ut Matkahuoltopaket. Man kan sända paket. Om man behöver förnya sitt pass eller körkort kan man få det sänt hit till butiken och hämta ut det smidigt och enkelt där.  Vill man göra sig fin i håret eller få skönhetsbehandling eller massage av något slag så har vi ju frisering här i Lillby, Stilstudion.

Dennis Rönngård (14:53): Ni har verkligen bra service här i Lillby, måste jag säga. Finns det något som ni inte är så nöjda med här. Har ni någon hälsning till beslutsfattarna?

Johan Lasén (15:05): Åtminstone byggandet och boendet. Vi skulle vilja att kommunen skulle börja planera det här området som blivit införskaffat av kommunen på åtminstone två olika ställen, riktigt nära Lillby centrum. Det finns ju de som frågat efter lite och till och med varit i kontakt med kommunen angående om det skulle börja hända något med planering och så vidare bortåt. Ingen har väl fått något klart besked om när, hur och var. Åtminstone jag anser att om vi ska växa som by med all den bra service vi har så måste vi åtminstone ha bra tomter att erbjuda åt de som vill bygga, lättillgängliga för de som vill åka och se på tomterna, färdigt planerade helt enkelt. Det är en sak som jag tycker är viktigt, att vi inte bara ska bygga fastigheter och hyreslokaler i privat regi. Jag tycker att kommunen och deras underbolag skulle kunna bygga mera hyreslägenheter.  Vi har ungdomar som vill bo här bara det finns fräscha och moderna lägenheter.

Mats Enqvist (16:34): Så önskar vi oss innerligt en cykelväg genom hela Lillby från skolan och norrut mot Sisbacka, helst allt till Sisbacka. Vi skulle vilja binda ihop byarna med varandra, åtminstone så långt som barnen ska cykla till skolan skulle det verkligen behövas. Det är jättefarligt längs landsvägen, skilt den mörka årstiden då det är både halt och mörkt och rätt så mycket tung trafik och genomfartstrafik.

Så tänker jag för min del på vindkraftsprojektet som är planerat.

Vi ska inte vara några stora vindkraftsmotståndare men jag hoppas att kommunala beslutsfattare och den kommunala processen tar sitt ansvar så att det blir lagom och tillräckligt långt från bosättningen om det ska komma några vindkraftverk. Det får inte hindra byggandet och boendet i Lillby. Åtminstone för min del ska vindkraftsverken anpassa sig efter byarna och inte tvärtom. Där tycker jag det är kommunala beslutsfattare som måste ta det ansvaret att ställa det så att det blir bra för allihopa.

Nadja Holmäng (18:13): Som nybliven chaufför skulle jag vilja få fram det här om asfalten i Lillby.  Vi borde nog få en bättre väg. För man får nog vara rädd att bilen ska gå sönder när man kör längs vägarna då det är en massa hål längs vägen.

Dennis Rönngård (18:33): Avslutningsvis om ni skulle få fantisera helt fritt, hur ser det ut i Lillby om tio år, förutom att ni har en ny fin väg hit.

Mats Enqvist (18:42): Då har vi cykelväg åtminstone från Lillby till Sisbacka, det är helt klart, det måste vi tro.

Johan Lasén (18:53): Då är förhoppningsvis bostadsområdet färdigt planerat och näst intill fullbyggt så att vi har många som nyttjar vår nya cykelväg.

Nadja Holmäng (19:02): Förhoppningsvis har vi ett mycket större daghem så det ryms flera daghem.

Petra Häggman (19:10): Eftersom vi då har nytt bostadsområde här i Lillby har vi antagligen många nya barnfamiljer. Det betyder att elevantalet i Purmo skola kommer säkert att stiga till 150 elever. Eftersom barnen ska aktiveras, och även äldre folk, hoppas vi att det finns en simhall i Lillby eller att den åtminstone är under planering.

Katta Svenfelt (19:41):  Absolut, simhall. Det hoppas vi på verkligen.

Tusen tack gänget från Lillby och tack även du Dennis för att du flaxar på i snövädret. Men hör ni detta var verkligen inte allt för Dennis du har en överraskning, en musikalisk visst?

Dennis Rönngård (20:01) Så är det, För nu blir det musik, Christina Skog från just Lillby bjuder på en sång i folkmusik anda tillsammans med Kata Bonds. Stämsång, folkmuskitraditioner och didgeridoo i Nordic Lullaby.

Musik – Nordic Lullaby 20:14 – 22:54

Katta Svenfelt (22:54): Senaste nytt – uutiset.

Dennis Rönngård (22:57): Kommungården och Kulturhuset AX håller fortfarande sina dörrar stängda för att minska spridningen av coronaviruset, beställ tid om ni har ärenden. Besökare ska använda munskydd eller visir.

Pedersören kunnantalolla ja Kultturitalolla pidetään edelleen ovet kiinni koronaviruksen leviämisen estämiseksi, tilatkaa aikaa jos teillä on asiotavaa. Jos vierailet niin käytä maskia tai visiiriä.

Katta Svenfelt (23:25): Coronavaccinerna kommer till Finland i små partier och därför vaccineras befolkningen i viss ordning. Vaccineringsordningen har fastsällts av en expertgrupp och mera information finns på Institutet för hälsa och välfärds webbsida.

Koronavirusrokotteet saapuvat Suomeen pienissä erissä minkä vuoksi väestö rokotetaan tietyssä järjestyksessä. Järjestyksen on määritellyt rokotusasiantuntija ryhmä ja se löytyy terveyden ja hyvinvointilaitoksen sivuilta. 

Dennis Rönngård (24:00) Arbetet framför kommungården på det såkallade Röda torget pågår ännu men torde vara klart inom kort. Kunnantalon edustalla on edelleen työmaa, mutta työ pitäisi valmistua lähiaikoina.

Och så söker Pedersöre kommun en vikarie för den biträdande byggnadsinspektören. Anställningen startar så snabbt som möjligt och pågår fram till den 30 juni 2022. Du som söker jobbet bör ha en högskoleexamen inom byggnadsbranschen. Erfarenhet inom byggnadstillsyn, och kommunalförvaltning räknas som merit.  Ansökan med CV lämnas via kuntarekry.fi. Ansökan inlämnas senast den 22.1.2021 klockan 15.00.

Katta Svenfelt (24:46): Pedersören kunta etsii apulaisrakennustarkastajan sijaista. Työsuhde alkaa mahdollisimman pian ja jatkuu 30 kesäkuuta 2022 asti. Hakijalla tulee olla rakennusalan korkeakoulututkinto. Hakemus ja CV lähetetään osoitteeseen kuntarekry.fi ennen kahdeskymmenestoinen tammikuuta klo 15.00

Dennis Rönngård (25:16): Den gamla delen i Pedersöre kommungård töms för renovering från och med måndag 18 januari. Under renoveringen flyttar Pedersöres tekniska avdelning och landsbygdskansliet till Öjesvägen 74 i Lövö (LKI Käldmans gamla fastighet). Med här i Pedersöre podden har vi tekniska verkets chef Yvonne Liljedahl-Lund som får berätta mer om detta.

Yvonne Liljedahl-Lund (25:40): Tack för det! Jo, flyttningen till Lövö så utförs ju under tre dagar nästa vecka.  Vi börjar ju då på måndag och fram till onsdag så räknar vi att tiden för förflyttningen ska pågå, alltså då vi kör saker iväg då till Lövö. Sen så kommer det nog att gå hela veckan innan vi får alla saker på plats så att vi kan ta emot besök, men naturligtvis kan vi nås per telefon. Det är bara att ringa till oss under nästa vecka om det är något, men några fysiska besök kan vi inte ta emot. Det går att ringa oss och använda e-post precis som tidigare. Från och med måndagen den 25 januari så räknar vi med att den här verksamheten då på tekniska avdelningen och landsbygdskansliet ska fungera som normalt på den nya besöksadressen Öjesvägen 74. Där så kommer samma principer att gälla som vid kommungården, ytterdörrarna är låsta och man behöver boka möten på förhand så att vi vet när någon är på kommande. Men under det här byggnadsarbetet så är det inte möjligt att boka mötesrummen i gamla delen av kommungården, alltså gamla sessionssalen och gamla TV-studion kan inte användas som mötesutrymmen. Ska någon hålla möten vid kommungården så måste man använda sig av de utrymmen som finns på nya sidan. Byggområdet kommer att vara avstängt och inhägnat på utsidan, längs med Mjölvägen och på delar av kommungårdens besöksparkering, men avgränsningen syns nog tydligt där. Det är frågan om en total invändig renovering som sker, den innefattar el, vvv, ventilation och inredningar som förnyas. I projektet ingår också en ytrenovering av kommungårdens kafeteria, där byter vi ut köksinredningen i huvudsak och gör nya golv. Sen har vi en del dräneringsarbeten på utsidan och renoveringen beräknas pågå då till mitten av oktober eller eventuellt början på november, det kommer nog ut information sedan då vi har flyttat tillbaka. Man kan följa med läget på kommunens hemsida.  Arbetet är budgeterat till knappt 1,5 miljoner euro, så det är beräknat i de trakterna som kostnaderna rör sig kring. Tack så mycket.

Katta Svenfelt (28:30): Det var våra nyheter för denna podd, kom nu ihåg att ta vara på er och era näras säkerhet. Tvätta händerna håll avstånd och använd munskydd.

Siinä oli uutiset muistakaa huolehtia itsestänne käyttäkää kasvomaskia, pitäkää etäisyys ja tietysti peskää kädet.

Dennis Rönngård (28:52):  Visst så är det, coronan är inte på nåt sätt över ännu och det är viktigt att vi håller ut ännu några månader, vi går ju mot ljusare tider. Men va säger du Katta inte kunde vi ju i vår vildaste fantasi tro att detta skulle vara läget nästan ett år senare.

Katta Svenfelt (29:08): Nä verkligen int, men nu skall vi vara glada och happy för nu är ju skidspåren i skick, rinkarna och Bergöbacken har öppnat och så ere ju hedi me snöpedasi (skratt)

Dennis Rönngård (29:20): Ja sidu he no grejer he, sonen och jag pedar på längs snöiga leder. Frisk luft och kvalitetstid.

Katta Svenfelt (29:26): Jag tycker att få podda med dej är kvalitetstid, men hödo Rönngård vart flyger du i nästa podd?

Dennis Rönngård (29:40): Åt samma håll som i denna podd, till Nederpurmo.

Katta Svenfelt (29:46): Nämen då säger vi så, tack för kvalitetstiden och nu är det väl dags för frisk luft ny podd den 23 januari.

Dennis Rönngård (29:56): Heippa ja kiitos että kuuntelit. Hejdå.