Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 7
4.12.2020
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 7

I veckans avsnitt åker Pedersörepodden till Lepplax och besöker Lepplax samlingshus. Där träffar Dennis Rönngård byborna Gunda Öhman, Emma Sundqvist, Ida Högland, Carina Holmqvist och Gunborg Henriksson. Det blir tal om talkoandan, behovet av en cykelväg till Edsevö, mörker och förhoppningar om en frisbeegolfbana.

Charlotta Kerbs är poddens musikaliska gäst. Dessutom ingår nyheter från Pedersöre och tips om julkalendrar i de sociala medierna.

Programledare är Dennis Rönngård och Katta Svenfelt.

Pedersörepoddens textmotsvarighet, 4.12 2020

Dennis Rönngård (0:13): Då var det poddags igen, Pedersörepodden den riktiga och viktiga podden, eller vad säger du Katta? (skratt).

Tervetuloa Pedersörepoddeniin, saat uutiset ja tietysti uusi kylä valokeilassa, tällä kertaa Lepplaks.

Och poddtomtarna är som vanligt Katta och Dennis.

Katta Svenfelt (0:32): Så är det nu skall ni få hänga med oss en stund, besöka Lepplax, gå på musikalisk skogsvandring och så finns det ju nyheter, mycket nyheter idag och en stor för att inte säga jättestor nyhet är ju bollhallen. Vet du jag fundera vi har ju roliga namn på olika aktivitetsställen här i vårt Pedesi, skateparken Grubbo, lekparken Guppo och så förstår du vart jag är på väg?

Dennis Rönngård (1:04): Nää int riktigt, menar du att bollhallen sku måst heta nåt liknande också?

Katta Svenfelt (1:09): Nää absolut int den har ju ett så fint namn, men allt och alla som man gillar har ju smeknamn så jag tänkte Grubbo, Guppo och Pollo. Låter int he trevligt å gullut?

Dennis Rönngård (1:25): (skratt) Låter nog bra för man spelar ju fotpoll i pollhallen (skratt)

Katta Svenfelt (1:32): No slår nog dähär se ti pollo för oss, vi far till ett ställe där det finns klokare människor än vi två, till Lepplax.

Dennis Rönngård (1:49): Så gör vi, men först Lepplax historia i korthet.

Katta Svenfelt (1:52): Jordbruket har varit en viktig näringsgren genom tiderna i Lepplax, efter att industrialiseringen ledde till omstruktureringar i samhället minskade sysselsättningen delvis inom jordbruket. Lepplax har en historia med mejeri och slakteriverksamhet.  Slakteriverksamheten blev en viktig inkomstkälla för flera i byn och denna näringsgren blev speciell för Lepplax.

Historiskt viktiga personer som har sitt ursprung i Lepplax kommer bland annat från släkten Rijf. Kyrkobyggarna Jacob och Carl Rijf restaurerade Pedersöre kyrka 1787–1795 och deras far Tomas Rijf byggde klockstapeln invid kyrkan. Byn har fostrat många framgångsrika företagare och även inom sport har Lepplax hållit sig framme. I byn startades IFK Lepplax som genom sin verksamhet haft stor betydelse för många hockeysspelare i kommunen. Flera internationellt kända spelare har startat sin kariiär inom IFK Lepplax. Och nu dags för Lepplax idag och eventuellt lite framöver också, poddbyn denna gång Lepplax.

Dennis Rönngård (3:11): Pedersörepodden gästar Lepplax och Lepplax samlingshus. Med i Lepplax så har vi Gunda Öhman, Emma Sundqvist, Ida Högland, Carina Holmqvist och Gunborg Henriksson. Ett litet tekniskt problem i Pedersörepodden som vi inte förstår oss på och som ingen annan heller av de kollegor som är vana att handskas med inspelningaparaturer, har gjort att deras presentation av sig själv tyvärr inte går att få in på datorn. Det har blivit något fel på minneskortet. Så tyvärr så deras presentation som de så fint presentera sig på plats i Lepplax samlingshus så uteblir. Men med i podden är som sagt Gunda Öhman, Emma Sundqvist, Ida Högland, Carina Holmqvist och Gunborg Henriksson och nu går vi över till intervjun i Lepplax. 

Nå, här i Lepplax så är det ju säkert som i de flesta andra byar nu för tillfället, att man är ganska så begränsad av restriktionerna och kan inte ordna så mycket evenemang just nu. Men ni kan ju berätta lite om vad era föreningar vanligtvis har på gång här i Lepplax.

Ida Högland (4:22): Jaa-a, vanligtvis är väl lite olika, vi har ju nog alltjämt brukat ha någon barnteater i december men det blev inte av nu i år. Så har vi ju fastlagstisdag så kommer då nästa år, och då brukar vi alltjämt ha ett jippo med brasa, korv och några lekar. Metning är förstås viktigt också. Men det som jag har på gång just nu så, med coronaläget i åtanke förstås så att vi har för mycket folk närvarande på samma ställe samtidigt, så är ett samarbete med några Lepplaxbor som har köpt en pistmaskin för skidspår. De skulle vilja dra skidspåret då runtom i byn och vi hjälper till att kontakta markägare och ta reda på var det är möjligt att köra med maskinen så att vi skulle få ett långt skidspår runt byn. Så det har vi på gång. Samtidigt så funderar vi också på att det vore kul att ha en frisbee-golfbana här. Vi tänkte att det vore bra att ha den runt skidspåret som vi har här riktigt i anslutning till samlingshuset. Där skulle det passa in. Så där ska vi fundera ut något så att vi kunde börja kasta runt lite frisbeen eller frisbees. Så, det var vad jag hade att säga. 

Emma Sundqvist (5:57): Jaa-a, något som jag har på gång som är coronavänligt, så är en typ av juljakt som vi planerar för barnen. En typ av spårning där man får söka tomteluvor och andra julsaker och när man hittar dem så får man lämna in dem åt oss. Det här blir aktuellt från självständighetsdagen ungefär och fram till julen kan vi ha igång att barnen får spåra julen. Tidigare då coronan var ny, så hade vi en cykelorientering då man skulle orientera runt i byn och lite frågesport. Så vi försöker hitta mera aktiviteter som man kan göra trots coronan.

Ida Högland (6:46): Det kan jag säga ännu att vi har ju en motionskampanj som har pågått i många år. Så vi har... är det två lådor? tre lådor. tre lådor ute i byn. Då får man fara ut och motionera och skriva sitt namn i lådan. Sen drar vi lott 2 gånger om året. Beroende på hur många gånger man har skrivit sitt namn i lådorna så får man x-antal lotter. Har man varit många gånger så har man en stor chans att vinna något fint.

Dennis Rönngård (7:15): Hmm, så det är ju en bra uppmaning åt Lepplaxborna att det här ska ni vara med i, och desto mera ni är aktiva så desto större chans har ni att vinna.  Nå, sen så brukar vi tala om det här med talkoandan också då jag gör de här byreportagen. Vad tycker ni, lever den så kallade talkoandan kvar i Lepplax?

Carina Holmqvist (7:38): Jo, vi har ju gårdsgrupper som har... är då talkogrupper som hjälper till och klipper gräset på sommaren vid skylten, minnesstenen, samlingshuset, mangelhuset och vid simstranden Plassen. Så går det runt i de här olika gårdsgrupperna då från år till år. Så har ju hem och skola också mycket talko. Bland annat så är rinken här i byn gjord på talko och så är också spånbanan...skidspåret också gjord på talko. Där har ju flera varit med. Är det något annat som vi har på talko?

Ida Högland (8:36): Nå egentligen så... Plassen, alltså simstranden där görs mycket på talko. Vi fick en ny brygga från kommunen nog. Men vi drar upp dem och lägger ut dem varje år och det renoveras och vi har renoverat mycket... eller jag har målat en trampolin. Det bidrog jag med. Nästa år så måste vi nog fundera lite mera på omklädningsrummet. Där ska det göras mycket eftersom det börjar vara gammalt och det ska göras på talko. Så talkoarbeten kommer att komma. 

Gunborg Henriksson (9:20): Det som jag ännu vill säga om det här då vi hade renoverat samlingshuset. 2018 fick vi ett diplom från Finlands föreningshusdelegation för en bra renovering i Lepplax samlingshus. Så det har vi tack vare de duktiga talkoarbetarna som har varit här. Och beträffande talko vill jag gå tillbaka i tiden till IFK Lepplax som grundades år 1974. Det var byns pojkar som då var unga som ville ha ett eget ishockey-lag. De började samla stockar från alla här i byn och ställde till med att såga dem till första rinken som kom till här i Lepplax och som är grunden till dagens IFK Lepplax. Vi höll till här vid skolan, man får säga varje kväll och vi var nog engagerade hela byn. Vi sydde julkort och vi hade julgubben som man fick boka till jul och vi sålde morsdagstårtor och allt gjordes på talko. Det var en fantastisk anda här i byn och om man får tänka tillbaka så var det nog egentligen den bästa tiden när man fick vara engagerad som man var, fast det tog i princip nästan flera kvällar varje vecka. 

Gunda Öhman (10:57): Ganska mycket människor säger att till Lepplax har jag aldrig varit. Men jag tror att Lepplax är känt nästan i hela Finland på grund av Lepplax IFK. För de är många som har frågat utav mig, då jag varit i södra Finland eller uppe i norr, att varifrån är du? Då säger jag Lepplax. Då svarar de ofta: "Jaajaa, Lepplax IFK ja Norrena". Det är något som de känner till. 

Dennis Rönngård (11:30): Nå, hur ser det ut med service i dagens läge i Lepplax?

Emma Sundqvist (11:36): Jaa, det finns inte så mycket olika service kvar. Men biblioteket har vi och där får vi väldigt bra service. Det finns kanske inte så mycket böcker där på plats men man får alltid hem när man vill ha och man blir påmind att hämta om man har glömt att hämta. Så tummen upp för Lepplax bibliotek.

Gunda Öhman (11:56): Jag tillägger också att jag brukar följa med programmet Babel i Sveriges TV på söndagar där de pratar om nya böcker. Jag brukar också kolla på Fredrikabiblioteket om de finns. Jag brukar tänka att det här kan inte finnas. Men se, det finns i Pedersöre bibliotek. Om ingen annan har beställt det så får man det följande vecka. Jag frågade bibliotekarien idag hur många lån det är per år. Hon sa att mellan 10 och 11 000. Då man tänker att biblioteket är öppet tre dagar i veckan, endast tolv timmar per vecka, så är vi nog ett läsande släkte

Carina Holmqvist: (12:47): I Lepplax har vi fjärde största skolan i Pedersöre, 108 elever. Så finns det förskola och två dagisgrupper.

Emma Sundqvist (13:00): Vi har också Lepplax bykyrka. Där finns det mycket verksamhet. Den är igång flera dagar i veckan. På helger är det fredagsskola för unga tonåringar och söndagsskola för de mindre barnen på söndagar. Mycket sammankomster som fridsföreningen ordnar och gudstjänster från olika församlingar. Pedersöre församling har dagklubb och familjeklubb in i veckorna för de som är daglediga och är hemma med barnen.

Dennis Rönngård (13:30): Om någon vill flytta till Lepplax, hur övertygar ni dem att flytta just hit.

Gunborg Henriksson (13:37): Lepplax är en livskraftig by, vi har stor företagsamhet. Vi har ju stora företag som ger många arbetsplatser. Vi har Sundströms, Blomqvist trädgård, Boströms bageri för att nämna några. Och flera enmansföretag. Sommartid är det livligt då villaborna börjar dyka upp och kommer ut till sina sommarstugor. Och många som vill komma till Blomqvists och köpa plantor och träd.

Vi har ju inflyttning varje år och det är ingen risk att skolan skulle bli indragningshotad. Framförallt så har vi en egen sjö som vi kan simma i på sommaren. Det finns 350 sommarstugor här i Lepplax

Emma Sundqvist (14:25): En annan bra sak med Lepplax, som dragplåster, är att vi är mitt emellan Jakobstad och Karleby.

Dennis Rönngård (14:41): Det verkar som att ni är jättenöjda med mycket här i Lepplax. Finns det något som ni inte är så nöjda med?

Ida Högland (14:48): Mörkret är vi inte så nöjda med. Det är mörkt annars också, vi har väldigt lite gatubelysning. Vi har längs byvägen som slutar vid bageriet. Sedan far det en slinga ut till Finna. Jag tror det blev gjort på talko. Kommunen stod för kostnaderna men det blev byggt på talkoanda. Nu skulle vi vilja ha lite mera belysning mot flera håll. Men speciellt mot Södö skulle det behövas för dagligen cyklar 60 elever dit och till skolan. Hela skolåret är ju mörkt så det är en sak vi är missnöjda med. Och vägen är smal och krokig med en 90 graders kurva.

Carina Holmqvist (16:10): Vi har riksåttan som far mitt igenom byn och klyver den. Och det är ett problem just med att kompisar då inte får fara över landsvägen. Det är få som låter barnen fara över riksåttan i lågstadieåldern. En underfart? Jo.

Ida Högland (16:38): En underfart skulle vara jättebra och en cykelväg skulle vara jättekul till Edsevö så vi inte skulle vara den sista isolerade ön i Pedersöre så att säga. Vi är inte ihopkopplade med resten av Pedersöre på det sättet.

Gunda Öhman (16:52): Så har det alltid varit, jag som sysslar med historien. Lepplax har varit lite bortglömt, vi har fått göra eget. Så har det varit ända från början. Just cykelvägen till Edsevö skulle vara jätteviktig så att vi skulle kunna cykla till affärerna som finns där. Vi har ingen butik själv mera. 

Dennis Rönngård (17:14): Vi brukar också fråga om ni har någon hälsning till beslutsfattarna men här känns det som det kom några till beslutsfattarna i kommunen.

Gunda Öhman (17:23): Jag har en annan hälsning, jag hör till den äldre befolkningen. Vi har väldigt bra service åt de yngre och sedan när vi är så gamla att vi skall till Lyo, intervallvård och Pedersheim då blir vi också omskötta. Men de som är mittemellan, de som nog klarar sig i sitt eget hus men som skulle vilja delta i kulturella aktiviteter och kanske fara på gympa någonstans då är man tvungen att ha körkort och en fungerande bil.

Annars klarar vi oss inte. Till det här tänker jag att man skulle måste kunna hitta en lösning tillsammans med kommunen, tredje sektorn och de äldre, att man sätter sig ner och funderar vad vi kan göra. Om vi inte får aktiviteter, vi som i dag är 75 och som ju ska leva till nästan 100, vi har ju ingen möjlighet att komma fort till Pedersheim eller vi vill ju inte dit. Vi måste uppehålla vår aktivitet och det är viktigt.

Carina Holmqvist (18:41): Så har vi önskan om en tryggare infart till byn för korsningen är ganska farlig. Man har fått vara med om en hel del då man står där och skall svänga. Det är mycket lastbilar som skall till Sundströms, de kommer olika fort. Där skulle man verkligen önska en säkrare infart för allihopa och den där underfarten så att man ännu inte behöver gå över den där korsningen då man skall till andra sidan.

Dennis Rönngård (19:19): Avslutningsvis här i intervjun, om ni fick fantisera helt fritt, hur skulle Lepplax se ut om tio år? 

Gunborg Henriksson (19:26): Jag hoppas att vi lyckas ta hand om och bevara vår sjö så att den inte växer igen så kommande generationer får njuta av den och att vår fina natur finns kvar med sina stigar där man kan vandra i lugn och ro utan störande trafik.

Gunda Öhman (19:44): Jag tänker som så att hur många som vill bygga i Lepplax och vi har ju byggt på privata tomter. Kommunen har ju ett byggplaneområde men det går ju väldigt sakta. Jag tror eller hoppas att om tio år så har flera byggt hus eller många hus där. Så skall vi ha fått bättre väg till byggplaneområdet och så skall vi ha de där gatulamporna och cykelväg till skolan och cykelväg till Edsevö.

Carina Holmqvist (20:21): Ännu om cykelväg till Edsevö, det skulle verkligen vara viktigt för man tar ogärna små barn på riksåttan och vi slipper varken mot Kronoby eller mot Edsevö. För att kunna åka på cykelutfärder så behövs en cykelväg.

Katta Svenfelt (20:38): Och då ni trodde att ni visste allt om Lepplax så nejdå Lepplax är ljuv musik också. En låt med Charlotta Kerbs som fick inspiration till låten Backpack Blues då hon vandrade genom Lepplax skogarna. Charlotta är nu tillsammans med Erik Sjöholm på Vegatoppen med låten så vill ni rösta på lokalproducerad musik så är det fritt fram. Hon går under artistnamnet Charlotta Curves så nu vandrar vi ut i Lepplax skogarna genom låten Backpack Blues.

Musik 21:13–24:29

Dennis Rönngård (24:30): Det var poddbyn denna gång, och vilken bluesvandring med Charlotta. Man har ju som slogan för regionen här bor kvaliteten, men i Pedersöre bor nog kvalitet och kvantitet.

Katta Svenfelt (24:45): Kvalitet, kvantitet och mycket som vi inte vet.

Katta Svenfelt (24:53): Senaste nytt i Pedersöre – Pedersöre uutiset. 

Dennis Rönngård (24:57): Dräneringsarbete vid kommungården – huvudingången stängd. Under tiden är det så kallade röda torget avstängt och besökare och kunder ombeds använda ytterdörren från parkeringen mot Pedersheim istället. Där finns dörrklocka.

Kunnantalon salaojitukset parannetaan ja pääsisäänkäynti on suljettu. Pyydämme asiakkaita käyttämään toista ulkoovea jolle on pääsyä Pedersheimin suuntaan olevalta pysäköintialueelta. Soita ovikelloa.

Katta Svenfelt (25:29): Österbottens corona samordningsgrupp rekommenderar att vi i Österbotten begränsar antalet deltagare på privata tillställningar till högst 20 personer. Påpekas även att vi bör komma ihåg att tvätta händerna, hålla tillräckligt avstånd och använda munskydd. Nu är det tid att hållas inom familjekretsen och undvika andra kontakter om det bara är möjligt, säger Marina Kinnunen direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Pohjanmaan koronakordinaatioryhmän suosituksen mukaan on hyvä rajata yksityistilaisuusissa henkilömäärän alla kahdenkymmenen. Nyt on se aika kun on paras pysytellä mahdollisimman paljon perhepiirissä sanoo Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Dennis Rönngård (26:21): Skogsgallringen fortsätter i Sandsund, det handlar om två olika grönområden. Syftet är att skapa parkliknande skog. Dessutom vill vi stormsäkra skogen och förebygga att det uppstår skador när det blåser, säger Hans Björklund mästare för kommunens yttre områden. Gallringen sker under vintern.

Kunnan harvennushakkuu jatkuu Sandsundissa. Hakkuu tehdään kahdella eri viheralueella ja tarkoitus on luoda puistomaisempi metsä. Sen lisäksi haluamme parantaa metsän myrsky kestävyyttä ja estää kovasta tuulesta aiheutuvia vahinkoja, sanoo Hans Björklund joka on kunnan viheralueiden mestari.

Katta Svenfelt (27:05): Pedersöre kommun söker lärarvikarier för både kortare och längre perioder för årskurser 1–6 och årskurserna 7–9. Behövs klasslärare, ämneslärare och speciallärare. Ansökan sker via kuntarekry mera info på kommunens webbplats. För vikariat våren 2021 är sista ansökningsdag 18.12.2020

Dennis Rönngård (27:32): Vi söker också nya medarbetare inom kost och städservice. Det gäller ett vikariat vid Sursik skola och Pedersheim och ett vikariat som kosthållsarbetare/städare vid daghemmet Diamanten i Ytteresse. Ansökningstiden går ut 11 december. Mer info på kommunens hemsida.

Katta Svenfelt (27:51): Etsimme uusia työntekijöitä, ravisemustyöntekija/siivooja Diamantenin päväkotiin ja siivojan Sursik siivousalueenseen ja Pedersheim vanhainkotiin. Hakemukset viimeistään 11.12. Lisätietoja kunnan verkkosivuilta. 

Dennis Rönngård (28:11): Pedersöre kommunfullmäktige håller budgetmöte måndag 7 december kl. 9.00 i kommungården. Allmänheten kan följa med mötet i kommunens Yuotubekanal. Mer information om budgetförslaget finns på ww.pedersore.fi.

Katta Svenfelt (28:27): Pedersören kunnanvaltuusto pitää talousarviokokouksen maanantaina 7.12 kl 9.00. Luvassa on suunitelman mukaan fyysinen kokous joka lähetetään suorana kunnan Yuotube kanavalla. Lisätietoja talousarvioesityksestä löytyy kunnan kotisivuilta www.pedersore.fi

Det var våra nyheter för denna podd, men vi har lite bonusnyheter och uppmaningar eller önskemål kanske. Vad var det du hade Dennis.

Dennis Rönngård (29:03): Jo hördu, det är så att podden fått en hälsning från lyssnare i Bennäs som berättar att plogpinnar försvinner från vägarna kring Sursikområdet och det här är ju farligt för trafikanter i ett område med många bilar och framförallt många unga som rör sej i mörkret.

Katta Svenfelt (29:20): Ojdå och ajdå låt pinnarna vara, de är ju där för en orsak. Och ännu en nyhet från våra poddlyssnare och det är inga mindre än Purmo uf som har en julkalender som släpps varje dag i december, alltså nu. Finns på Instagram under @purmouf och på Facebook under Purmo ungdomsförening. Kalendern har varje dag ett nytt klipp som bygger på kända karaktärer från Purmo revyn. Låter väl kul va Dennis?

Dennis Rönngård (29:50): Minsann, men jag har flera kalendrar till att tipsa om också. Vi här på Kulturhuset Ax har egen kalender där vi på både Facebook och Instagram presenterar vår verksamhet i kalenderluckor dagligen nu fram till jul. Och i dagens lucka är du och jag Katta mer än aktuella. Det är nämligen bloopers från vår podd som man hittar i dagens kalenderlucka. Där finns ju material minsann att välja bland. Så har Pedersöre kommun en annan julkalender också, barnens julkalender på Instagram. Varje dag får ni hälsning från småbarnpedagogikens enheter med sånger, aktiviteter och en massa gulliga småtomtar, missa inte det.  Alla daghem och förskolor kommer att delta – alltså 24 överraskningar.

Katta Svenfelt (30:44): Kulttuuritalo Ax julkaisee joulukalenterin jouluaattoon saakka, saat seurata kulttuuritalon toimintaa ja joka päivä on jotain uutta, muista katsoa kultturitalon Facebook sivulta tai Instasta.

Pedersören kunnan Instragram tilillä on tänä vuonna myös lasten tekemä joulukalenteri, käy katsomassa. Kaikki paiväkodit ja esikoulut osallistuvat kalenteriin elikkä 24 yllätystä jouluaattoon saakka.

Dennis Rönngård (31:14): Ja det va många kalendrar har vi ännu nå flera?

Katta Svenfelt (31:18): Int va ja vejt, så he va he tå men hördu minns du i höstas då vi börja spåna runt podden då talade vi ju om vi poddar på ända till jul så då drar vi nog julvitsar . Så jag undrar har du nå bra vits? Jag har en men du får int hör den om int du har en egen först.

Dennis Rönngård (31:30): Tack för i dag gott folk.

Katta Svenfelt (31:47): Så lätt slipper int du undan (skratt) nå okey jag tar min först då, den är gullig.

Vet du vad tomten äter till frukost?

Dennis Rönngård (32:00): Hmm...gröt

Katta Svenfelt 32:03): Tomten äter snö-flingor (skratt)

Dennis Rönngård (32:10): Vänt, vänt nu kom på jag på en, varför är tomten så röd om kinderna?

Katta Svenfelt (32:14): För att han lyssnar på oss (skratt).

Dennis Rönngård (32:18): Hmm, du får en halv poäng för det svaret ...

Men tomten är så röd om kinderna för att ha fått så många klappar. (skratt)

Katta Svenfelt (32:29): Kanske vi börjar knyta ihop den här tomtessäcken förrän he slår se ti pållo igen.

Dennis Rönngård (32:37):  Vi poddar åt er igen den 18 december och då har vi ännu mera julfeelis och nya och förhoppningsvis bättre vitsar eller..

Katta Svenfelt (32:48): Nåjaa. He tror ja tå ja hör e, int e vi bäst int eins bra men vi försöker.

Dennis Rönngård (32:55) Vi försöker och tack för att du lyssnade och kom ihåg julpodden den 18/12.

Heippa! Hejdå!