Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 6
20.11.2020
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 6

Den här veckan besöker Pedersörepodden byn Lappfors. Reportern Dennis träffar Birgitta Lind, Matilda Holm, Tarja Häll och Axel Norrbacka och får höra att Lappforsborna är ett flitigt folk. Det blir också prat om talkoanda, vägar och önskemål om en cykelväg till Överesse och en motionstrappa vid Lappfors vildmarkscenter.

Avsnittets musikaliska gäst är Thomas Lundin som tolkar Violas Renvalls dikter.

Dessutom ingår nyheter från Pedersöre.

Programledare är Dennis Rönngård och Katta Svenfelt.

Pedersörepoddens textmotsvarighet, 20.11 2020

Dennis Rönngård (0:12): Hej på er och välkomna till ett nytt avsnitt av Pedersörepodden med Katta och Dennis.

Katta Svenfelt (0:18): Niinpä tervetuloa tässä me ollaan taas ja Pedersörepodden käy tänään Lappforsissa ja saatte myöskin uutiset.

Dennis Rönngård (0:27): Vet du Katta, vi på Ax har varit riktigt sportiga sedan vi sågs senast, vi har varit ute på kommunens vandringsleder för att se vad som kan förbättras och så har vi testat Bergö leden lite extra för som du vet, he ju hedi me pedasi och nu har det kommit häftiga förslag på en cykelled vid Bergö.

Och där är nu ett gäng frivilliga som på talko är och fixar på leden.

Katta Svenfelt (0:51): Okej, det låter ju som toppenuppdrag. Roligt med en kommun som tror på aktiviteter och lyssnar på vad de som bor i kommunen vill ha. Dessutom tror jag nog att allt som har med naturupplevelser kommer att växa sig allt starkare och bli en viktig del av vår fritid framöver. Heja Pedesi!

Dennis Rönngård (1:14): Nå annars har du haft det bra sedan förra podd?

Katta Svenfelt (1:17): Absolut för att inte säga toppen, har jobbat med en stor tavelbeställning till ett företag i Jeppis. Så kul och utmanande också, ja mårar å på och lever min passion och så har jag ju den stora förmånen att få råka the flying reporter from Pedesi varannan vecka bara en sån sak är få förunnat.

Dennis Rönngård (1:37): Ja du har nog det bra du, tänker då främst på att du får podda med mej. (skratt). 

Nä, nog om oss eller va säger du? Ska vi åka till Lappfors?

Men först, hur var det förr? Lappfors i backspegeln kommer här.

Katta Svenfelt (1:53): Lappfors historia i korthet, stenåldersboplatser har hittats på otaliga platser och bebyggelse fanns på området redan på 1500-talet. Skogen och vattendragen gjorde att virkeshanteringen var en viktig inkomstkälla i byn och det har funnits ett tiotal sågar i området. Även tjärbränningen har långa anor i Lappfors.

Dennis Rönngård (2:18): Kommunturnén fortsätter och nu har jag anlänt till Lappfors. Här har vi just druckit kaffe, ätit chokladbollar och har det väldigt trevligt med ett gäng som består av Birgitta Lind, Matilda Holm, Tarja Häll och Axel Norrbacka. Jag tänkte vi skulle börja lite som vi brukar göra i de här byaintervjuerna så att alla får presentera sig och berätta sin Lappforshistoria och på vilket sätt man är engagerad i byn. Ska vi börja med dig Axel?

Axel Norrbacka (2:48): Jag heter Axel Norrbacka och är 19 år. Jag flyttade hit till Lappfors 2008 då jag var sex år. Jag flyttade hit med min lillebror och en katt fick vi lite senare. Några år senare började jag skida och fick intresse för det. Pappa skidade också och jag höll på med det ganska länge. Så började jag på senare tid med friidrott ock så fotboll därtill och lite annat. När jag blev lite äldre började pappa lära mig om jordbruk och vi höll på i skogen ganska mycket. Så började jag i skola i Bäckby där jag var tre år och därefter for vi till Överesse skola. Sedan blev det Sursik och senare Optima där jag nu går andra året. Jag tycker det har gått bra än så länge.

Birgitta Lind (4:14): Jag är Birgitta Lind och jag har bott i Lappfors sedan 1989 då familjen flyttade. Min man är Lappforsbo ursprungligen och jag har kommit så där småningom hit. Men jag har trivts så bra att jag är nog riktig Lappforsbo nuförtiden. Jag är pensionär på tredje året. Jag arbetade i Jakobstad och tyckte inte att det var någon lång väg att fara till arbete. Jag är mycket nöjd med att vara hemma nu. Jag är engagerad i lite allt möjligt: byarådet, marthaföreningen, församlingen. Jag brukar också vara med i damernas torsdagskafé.

Matilda Holm (5:16): Jag heter Matilda Holm och är 25 år. Jag är född och uppvuxen i Lappfors. Efter högstadiet flyttade jag bort då jag började i Yrkes (Optima) och för ungefär två veckor sedan flyttade jag tillbaka hit med mina två barn och min man. Vi har två hundar och två katter.

Tarja Häll (5:39): Jag heter Tarja Häll och jag har flyttat till Lappfors från Jakobstad där jag bodde i mina unga år. År 1976 var vi och dansade till Nykarleby, Forsby, Evijärvi, Lappajärvi och där träffade jag Lappforspojkar också. Och så fastnade jag för en som heter Tommy Häll. Med det gick vägen hit till Lappfors för mig.  1985 flyttade jag till Lappfors och vi gifte oss 1993, bildade familj. Sedan dess har jag bott i Lappfors. Jag har varit en föreningsintresserad person, tidigare var jag med i föreningar i Jakobstad. Här i Lappfors fortsatte jag på samma bana. Jag for med i ungdomsföreningsverksamheten, jag har dragit MI:s gymnastikkurser här och kurser i Lappfors ungdomsförenings regi.

Jag har kandiderat i kommunalvalet och kom in 1988 och så lämnade jag på den banan och är ännu med där, har inte tröttnat. Så bildade vi unga marthagruppen, dalajäntorna, 1996 som verkade cirka 10 år. Så slog vi den ihop med gamla marthaföreningen och det har funkat jättebra. Vi är igång ännu och aktiva. Så har jag varit verksam i Folkhälsan i Esse i över tio år och är med ännu i styrelsen. Simskolorna främst ordnar vi på somrarna men då har vi också annan verksamhet som vi ordnar, t.ex. vandringar och föreläsningar. År 1996 grundade vi Över- och Nederlappfors byaråd och så startade vi också projekt Signegården. Vi ordnade många gånger t.ex. ankracetävlingen, det var jättekul.

Dennis Rönngård (7:50): Nu tänkte jag att vi skulle prata om vad som är på gång i Lappfors, vad som är på gång överlag. Nu är det ju speciella tider, så kanske det är precis här i byn som i alla andra byar så har ni inte lika mycket verksamhet som vanligt. Men Birgitta du kan ju berätta lite om vad ni har på gång, vad som vanligtvis händer i Lappfors när det inte är någon Corona som härjar.

Birgitta Lind (8:11): Nu för tillfället har vi åtminstone en MI-kurs för damer, Må bra-jumppa. Men vi är inte så många för vi brukar vara i Vildmarkscentret. Men Vildmarkscentret var under uppbyggnad efter Utelivfestivalen (Dennis: där det slog lågor ur elskåpet, men jag tror de är bra på gång att fixa till det) men det borde vara klart före jul. Nu har ju varken Marthaföreningen eller Byarådet haft någon verksamhet sedan i somras, skall vi säga. Utlåningsstationen som varit i flitig användning har haft paus under coronatider. Vi får hoppas att det börjar på nytt. Annars så har ju LUF (Lappfors Ungdomsförening) förstås haft verksamhet. Men många av ungdomarna är på studieorten. Jakt finns förstås för de som är intresserade. Och så vandringar, mycket folk är och vandrar i Lappfors. Vi bjuder på vår natur.

Dennis Rönngård (9:43): Ja, och verkligt fin natur får man nog säga att vi har här i Lappfors. En annan grej som vi brukar prata om är det här med talkoandan. Hur är det Tarja, lever talkoandan här i Lappfors?

Tarja Häll (9:55): Ja, talkoandan lever kvar. Vi har haft talkon varje år, med äldre och ungdomar och det har funkat bra. Tidigare kom det kanske mera folk automatiskt men numera är det mera ordnat. Men det funkar jättebra. Så jag är nöjd med Lappforsborna, de ställer upp när det behövs talkofolk.

Dennis Rönngård (10:19): Hur ser det ut med servicen i dagens läge i Lappfors?

Tarja Häll (10:24): Jag skulle först och främst säga hur byn Lappfors bildas. Det finns Neder- och Överlappfors, till vilket hör Kiisk, Lamabacka, Kroksjö, Vitsjö och Långsjö. Vi har i dagens läge daghem, lånestation och Vildmarkscenter i byn. Allt annat finns i kyrkbyn i Överesse. Men privat service, t.ex. massör, finns nog här i Lappfors. Och många andra privata företag. Men i Överesse har vi skolan, banken, läkare, apotek, bilservice, bensinstation, församlingshem, kyrka, gravgård, åldringshem, huvudbibliotek, flera massörer, fotvård, frisör, bollhall och snart krafthall med mera. I Ytteresse finns välfärdsstation, tandklinik, matbar, frisör, massör med mera. Alltså vi har mycket service på närhåll.

Axel Norrbacka (11:26): Ja, sen har vi ju många företag här och egen företagare. Sen har vi också större företag som flera är med i som t. ex. Rani Plast som lagar plastpåsar och annat liknande. Sen har vi ju snickeriet som är bra igång och så har vi ju Kvalitimber och ganska många jordbrukare finns det också. Dessutom har vi en som håller på med eget företag med skogsmaskiner och så finns det många som har kor. Alla är mycket flitiga, så man kan säga att det finns bra folk i Lappfors.

Dennis Rönngård (12:25): Ja, och sen i det här skedet av intervjun brukar jag fråga om någon skulle vilja flytta till er by, hur övertygar ni dem om det? Men nu har vi ju faktiskt en som har flyttat hit riktigt nyligen med i gänget, så nu frågar jag istället, hur blev du övertygad om att flytta till Lappfors?

Matilda Holm (12:41): Ja nå, jag är ju född och uppvuxen här, så jag minns från tiden då jag bodde här att jag sade att jag ska aldrig flytta till Lappfors igen, men det var då jag var ung. Men så flyttade jag runt lite och bodde på fem olika ställen. Senaste orten jag bodde på var Oulainen och där fick jag mina två barn och så började jag samtidigt sakna hemtrakterna. Vi funderade nog länge om vi ska flytta närmare Jakobstad eller lite mera centralt någonstans, men min man är riktigt kär i Lappfors. Han tycker att det är så fint här, men det tycker nog jag också. Så om jag skulle försöka övertyga någon så skulle jag säga att det är en fin by och naturen är jättefin här och så bor det fina människor här.

Dennis Rönngård (13:31): Nå, finns det något här i Lappfors som ni inte är så nöjda med då och har ni eventuellt någon hälsning till beslutsfattarna i kommunen?

Axel Norrbacka (13:39): Jo, jag har en hälsning. Vi har ganska dåliga vägar här i Lappfors. Då man kör med bil får man vara rädd att hjulen ska trilla av. Det vore bra att ändra på det inne i byn. Man skulle kunna ändra mycket på vägarna mot Kiisk och Lillby, för just nu får man akta sig så att man inte kör i diket på då man har bråttom till arbetet på morgonen eller då man kör hem från arbetet på kvällen då det är mörkt där ute. Då vintern kommer så är läget riktigt förfärligt då man inte ser var vägen slutar, så i värsta fall kan man köra ner i diket. Det vore bra att göra något åt den saken.

Tarja Häll (14:36): Ja, om man skulle fortsätta med det här samma ämnet. Jag hade fått en fin idé här som man skulle kunna hälsa åt beslutsfattarna. Vi skulle vilja ha en bredare cykelväg från Lappfors till Överesse eller alternativt så skulle man kunna bredda på den nuvarande vägen en meter åt båda hållen. Detta i och med att det finns många som cyklar numera från Lappfors till jobbet på somrarna speciellt. Det skulle ge mycket fler möjligheter om vi skulle få sådana vägar. Sen har jag också tänkt att man ska sköta om hela Pedersöre, vi alla invånare bor och medverkar här som skattebetalare. Vi skapar tillsammans vårt Pedersöre. Och sen ännu hoppas jag att man lyckas skapa ännu flera aktiviteter kring vildmarkscentret som t.ex. föreläsningar, kurser, läger, vandringar och en motionstrappa vill vi ha.

Dennis Rönngård (15:36): Ja, bättre vägar och cykelväg till Esse och en motionstrappa verkar vara någonting som ni vill ha hit till Lappfors. Vi skulle ju kunna avsluta intervjun med att om ni ännu skulle få fantisera helt fritt, hur skulle det se ut då här i Lappfors om tio år?

Matilda Holm (15:51): Helt fritt så vore det riktigt bra att ha en bybutik här och så klart en liten skola. Jag minns själv då jag gick här att vi trivdes i skolan då det vara så små grupper. Det vore något.

Birgitta Lind (16:10): Jag som är pensionär och andra som är äldre har ingen kollektivtrafik att tillgå. Det vore bra om någon kollektivtrafik fanns, åtminstone två gånger om dagen.

Axel Norrbacka (16:22): Fotbollsplanen börjar se ut som ett potatisland eller så kan man jämföra den med skogen och mossa. Den skulle man kunna fixa till så att folket kan spela fotboll och träna bättre där. Vid skidstugan finns en isplan som är helt bra där, men den kunde vara bättre om tio år. Kanske kunde man laga en rink runt den så att den skulle se ut som en riktig isplan.

Tarja Häll (17:03): Ja, efter tio år... Byn har vuxit sakta men säkert, men nu har invånarna flera nya byggnader. Och även någon service har kommit till samt företagare. Vår fina natur finns kvar och mår bra. Den lockar folk och bo hit. Även Esse-å som rinner genom Lappfors är också bra skött och mår bra. Jaa-a, byn skulle vara ännu vackrare än idag.

Katta Svenfelt (17:30) Tusen tack gänget från Lafossbyi. Men hör ni detta var verkligen inte allt för Dennis du har en överraskning, en musikalisk visst?

Dennis Rönngård (17:41): Så är det, För nu blir det musik, en dikt av Viola Renvall som tonsatts av Thomas Lundin. Författaren Viola Renvall bodde tillsammans med sin man Hjalmar Krokfors i skolhuset i Kiisk mellan 1937 till 1944. Åren i byn betydde mycket för dem och människorna och naturen blev inspiration till många dikter. Nu kommer ni att få höra en liveinspelning från en streamad konsert från poesins dag i Pargas. Pargas stad har producerat streamningen som finns i sin helhet på Youtube. Solist Thomas Lundin, piano Richard Mitts och på cello Emma Strömbäck. Njut!

 

Musik 18:22– 20:57

 

Katta Svenfelt (20:57): Vi tackar ödmjukast för denna Lappfors rapport och för den fina underhållningen med text av Viola Renvall och sång och musik Thomas Lundin.

Nästa podd då får ni åka med till Lepplax. Hör du reportern, du har int villa bort dej nå ännu?

Dennis Rönngård (21:14): Nå nää int ännu, men nog är Pedersöre en stor kommun till ytan. Fastän jag tycker om att ped så  är det nog ganska bra att ha bil måste jag säga.

Katta Svenfelt (21:25): Nå bara snön komber så får du byri zstsiider (skratt).

Dennis Rönngård 21:30: Zstiiider jaa.. Jag undrar hur man stavar zstsiider?

Katta Svenfelt (21:34): Zsiiderstavar (skratt).

Katta Svenfelt (21:43): Senaste nytt – uutiset.

Dennis Rönngård (21:47): Kommungården håller fortfarande sina dörrar stängda för att minska spridningen av coronaviruset, beställ tid om ni har ärenden.

Pedersören kunnan talolla pidetään edelleen ovet kiinni koronaviruksen leviämisen estämiseksi, tilatkaa aikaa jos teillä on asiotavaa.

Katta Svenfelt (22:04): Covid-19 i Edsevön koulu-två klasser i karantän. En person som testat positivt för covid-19 befann sig i Edsevön koulu/Edsevö skola den 4-6 november. Som säkerhetsåtgärd sattes elever och lärare i årskurs 1-2 i finskspråkiga Edsevön koulu i karantän. Eleverna kunde återgå till undervisningen i måndags.

Edsevön koulussa todettiin koronatartunta. Henkilöllä joka oli oleskellut koulussa 4–6 tätä kuuta oli todettu koronavirusinfektio. Varatoimena luokat yksi ja kaksi ja henkilökunta asetetettin karanteeniin. Oppilaat palasivat normaaliin lähiopetukseen maanantaina.

Dennis Rönngård (22:53): Denna vecka ordnade ungdomsbyrån barnparlament som en del av veckan för barnens rättigheter.

Barnparlamentet hölls i elektronisk form via kommunverktyget Zoom. Under mötet kunde barnen önska sig nya aktiviteter, redskap och eftermiddagsklubbar till skolan. Detta är en del av att Pedersöre skrivit på Unicefs modell för en barnvänlig kommun. Barnparlamentet kommer att vara ett årligen återkommande evenemang två gånger per år. Man hoppas på att nästa parlament kan genomföras fysiskt så barnen får mötas på riktigt.

Pedersören nuorisotoimisto järjesti lapsiparlamentin osana valtakunnalista lapsen oikeuksien viikkoa. Lapsipalamentista on tarkoitus tulla toistuva tapahtuma, jota järjestetään kahdesti vuodessa.

Katta Svenfelt (23:44): Kittholmsbron är öppen för trafik. På tisdagseftermiddagen i förra veckan öppnades Kittholmsbron i Lövö som hade varit stängd för renovering sedan den 28 september

Kittholmin silta on avattu liikenteeseen. Silta avattiin taas viime viikon tiistaina. Silta on ollut suljettuna peruskorjauksen vuoksi syyskuun lopusta.

Dennis Rönngård (24:10): Nu ska vi lätta på gasen om vi kör förbi Bennäs industriområde. Det finns numera variabla hastighetsbegränsningstavlor längs Bennäsvägen nära infarten till Bennäs industriområde. Begränsningen sänks till 40 från 60 km i timmen på morgonen och sen eftermiddag, då när trafiken är som tätast från och till industriområdet.

Muuttuvat nopeusrajoitustaulut Pännäisten teollisuusalueen kohdalla. Rajoitus on vastedes neljäkymmentä kilometriä tunnissa aamulla ja myöhäisiltapäivälla silloin kuin liikenne on suurin teollisuusalueelle ja alueelta.

Katta Svenfelt (24:50): En liten extra nyhet eller uppmaning till er alla, Kulturnämnden skall utse vem som ska få Pedersöreklockan på sitt möte den 10 december. Och nu vill vi ha er hjälp, nominera din kandidat eller kandidater till kulturchef Ulrika Stenmark. Det kan vara en privatperson, grupp eller förening som bidragit till kulturlivet i Pedersöre på ett eller annat sätt. Skicka ditt förslag till ulrika.stenmark@ pedersore.fi. Tidigare vinnare hittar du på kommunens hemsida. Vi tackar på förhand.

Katta Svenfelt (25:32): Det var våra nyheter för denna podd, kom nu ihåg att ta vara på er och era näras säkerhet. Tvätta händerna håll avstånd och använd munskydd.

Siinä oli uutiset muistakaa huolehtia itsestänne käyttäkää kasvomaskia, pitäkää etäisyys ja tietysti peskää kädet.

Dennis Rönngård (25:52): Visst så är det, coronan är inte på nåt sätt över ännu och det är viktigt att vi jobbar mot denna va ska man säga, osynliga fuling.

Katta Svenfelt (26:03) Ja, det var dagens sanning. Minns du i förra podden talade vi ju lite om att julen närmar sig, jag har noterat att det lyser stjärnor och julbelysning i många fönster redan. Visst är det något tryggt med julen ändå, den är ju som den är varm, mysig och sådär tillskillnad från världen i övrigt som bara är ett stort frågetecken. Jag börjar nog pynta lite i smyg snart också. Vem pyntar hos er?

Dennis Rönngård (26:28): Vid vårt är e jag som pyntar allt (skratt). Host, host. He var väl nog att ta i, får nog köpa en extra julklapp åt frun för det där (skratt).

Katta Svenfelt (26:38): Köp två extra klappar, jag tycker att hustrur är de mest lyckade uppfinningar som finns, så he så.

Dennis Rönngård (26:46): Ja, det måst jag nog hålla med om. Men hör du, en annan jättebra uppfinning är podden (skratt). Nä, nu ska int vi jämför podden med hustrur (skratt). Men i alla fall podden så kommer tillbaks den 4/12 då med ett kanske lite juligt besök i Lepplax. Det ska bli spännande att träffa gänget där och med det sagt så önskar jag er en fin dag, kväll eller natt beroende på när du lyssnat.

Katta Svenfelt (27:17): Tavataan taas neljäs päivä joulukuuta, kiitos että kuuntelitte meitä. Heippa!

Dennis Rönngård (27:23): Tack för att ni lyssnade och ha det gott. Hejdå!