Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 4
23.10.2020
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 4

I poddens byaserie har turen kommit till Forsby, och Dennis Rönngård tar oss med till legendariska Forsby på toppen. Vi hör Forsbyborna Per-Erik Finne, Peter Forsén, Matts Joskitt och Jörgen Härmälä. Senare medverkar också fullmäktiges ordförande Johanna Holmäng, också Forsbybo.

Caroline Lillmåns är poddens musikaliska gäst.

Programledare är Katta Svenfelt och Dennis Rönngård.

Pedersörepodden, avsnitt 4 – textversionen

Dennis Rönngård (0:12): Hej på er allihopa och välkomna till Pedersöre podden, heippa kaikille ja tervetuloa Pedersöre poddeniin.

Här är vi klara och redo att prata lite alltmöjligt men framförallt att hålla er ajour med vad som händer.

Katta Svenfelt (0:25): Javisst så är det, som vanligt är det vi två Dennis och Katta som sitter på ännu större avstånd från varandra just in case. Hördu fortsätter det såhär med större avstånd så år vi nog kalla vårt poddäventyr till ett distansförhållande (skratt)

Dennis Rönngård (0:42): Nå ids int nu, jag ser ju dej (skratt) Hur har du det då Katta med maskanvändandet då du rör dej ute i butiker och sådär?

Katta Svenfelt (0:51): Ja det blev nog otroligt fort en självklarhet, in i butik eller annan inrättning mask på, lika självklart som bilbälte numera. Det nya normala eller?

Dennis Rönngård (1:02): Tillsvidare åtminstone, fast då alla har mask så är det svårt att känna igen folk, har du upplevt det nå?

Jag har nog hälsat tillbaks på människor som glatt sagt hej utan att jag har en susning vem det var?

Katta Svenfelt (1:18): Precis så är det, vet du jag kom att tänka på min morfar Arne då detsamma hände för mig. Han var gravt synskadad och sade alltid åt någon som hälsade: kan du säga vad du heter.

Kanske nåt sånt skulle hjälpa litegrann i vårt maskade samhälle och leda till en intressant diskussion istället för att man går vidare och tänker: nå vem va hede nu tå?

Dennis Rönngård (1:41): Nu till dagens program, i förra veckan fick ni ju höra om Edsevö i vår byapresentation och nu blir det Forsby

Katta Svenfelt (1:49): Visst, men vetdu jag fick ett mejl från Edsevö där en person tackade oss för podden men ville att vi skulle ännu skulle uppmärksamma deras fina boulebana. Boule tycks sprida på sig i kommunen. Så nu säger vi då att besök boulebanan i Edsevö.

Dennis Rönngård (2:06): Toppen att det finns engagerade Pedersörebor som vill dela med sig av guldkornen som verkligen behövs i dessa tider.

Katta Svenfelt (2:14): Jaa hörni meddela oss via mejl om ni har något ni vill lyfta fram. Vi finns på våra e-mailadresser katta.svenfelt@pedersore fi.

Dennis Rönngård (2:24): Och dennis.ronngard@pedersore.fi. Tack för responsen på förhand.

Katta Svenfelt (2:31): Nu är det hög tid att lyfta fram byn i fokus i denna podd, Forsby. Först en tillbakablick

Det är lite oklart när den första bofasta befolkningen slog sig ner i Forsby, men det är dock troligt att det var redan på 1300 talet. De första skattelängderna som gjordes på befallning av Gustav Vasa i mitten av 1500 talet visar dock på att det fanns närmare 20 bönder i byn.

På 1700-talet utnämndes en byäldste på order av riksdagen i Stockholm och jordbruket hade en viktig roll, byn har stora åkerarealer. Idag har antalet jordbrukare minskat men istället odlas det betydligt större åkerarealer. Församlingsgemenskap och engagemang har varit viktigt för många Forsbybor. Ett bönehus byggdes i byn på 1950 talet, den baptistiska rörelsen kom till Finland under 1800 talet och fick då starkt fotfäste i Forsby. till en början samlades man i möten i hemmen men insåg dock att en kyrka borde byggas och 1930 stod Saronkyrkan klar.

Snart får ni ett reportage från byn men först blir det musik med Caroline Lillmåns från just Forsby.

Caroline Lillmåns – Höstvisa (3:52 – 8:12)

Dennis Rönngård (8:13): Nu befinner jag mig på ett legendariskt ställe, nämligen Forsby på toppen och här idag för att berätta mer om dethär stället och Forsby överlag så har jag med mig ett trevligt gäng; Per-Erik Finne, Peter Forsén och Matts Joskit. Jag tänkte att vi sku börja med att ni i turordning får berätta lite om er själva och just er Forsby-historia, ska vi börja med dig Mats?

Matts Joskitt (8:36): Passar mycket bra, jo, dethär jag började vara med på talkon här runt år 2014.

Dennis Rönngård (8:47): Nu ringer telefon... Eftertraktad man vet du...

Matts Joskitt: (8:54) Och så ringer telefon emellan... Nå det här jo, 2014 börja jag med på talkona och det här sedan har jag varit mer eller mindre aktiv här på toppen. Och det här inte vet jag nu.. 4-5 år sedan gick jag med i styrelsen och senaste två åren har jag varit som ordförande och jag tycker det löper på ganska bra, man har bra överblick över byn på samma gång.

Dennis Rönngård (9:22): Precis, ska vi gå vidare till Per-Erik då?

Per Erik Finne (9:26): Jo, nå alltså jag hör ju till "domde stråfile" i det här sammanhanget här också.  Jag får ju... Jag kan ju gå tillbaka till nästan till början av 60-talet, då blev jag mera aktiv i det här och småningom var jag ordförande... Jo, dethär, det har varit... om jag vill nu säga några ord vem jag är och jag har ju alltid varit som jag sa Forsbybo av födsel  ohejdad vana. Och det där, det betyder nog att man har nog egentligen bara Forsby-jord på sina skor, det har nog inte varit... Jag har inte haft tillfälle genom att man har varit jordbrukare och så, så att vara ute på något mycket annat arbete. Utan man har varit i Forsby och deltagit i de aktiviteter som vi har kunnat ställa till och jag sku säga att det har varit ganska givande tider. Det är inget att klaga på. Nåjo, ska vi ta nästa.

Dennis Rönngård (10:21): Vi tar nästa, som är Peter Forsén.

Peter Forsen (10:23): Jo, Peter heter jag och jag har varit väldigt nära "danslava" allt sedan födseln för jag bor nästan mittemot. Och alltjämnt varit intressant på våren då man har börjat höra musik från "danslava", det har varit som det första att nu börjar det vara sommar, och alltjämnt varit intressant att höra att nu börjar det låta. Emellanåt har det varit bättre musik och emellanåt så fundera lite vad är det och jag minns riktigt förr så var det riktigt, riktigt roligt till att höra på dansmusiken och komma in lite i det här gänget på det viset att man var lite och gjorde lite småpengar med att vara tidigt uppe på morgon och gå genom byn då det hade varit dans. På så vis kom vi lite in på hur man kunde göra lite klirr på det här systemet med att samla in pant och saker, och vi var många pojkar och for runt på olika tider och försökte komma lite tidigare och lite senare, och den som kom senare blev utan. Sedan så kom det, närmare kanske 80-talet, på slutet av 70-talet, började jag vara mer med på om vi säger riktigt på det här att dra och vara med på talkon och vara med och försöka hålla igång det och sedan i slutet på 80-talet så blev jag med i styrelsen och sen for det på i många år, vi studerade lite emellan och det gick ändå att hålla igång. Sedan så blir det ju så att man lever mera eller mindre med det, det är ju hela tiden något så när du är in i det kan du inte riktigt släppa det men. Till sist så kom den dagen då det fick vara och så har det lämnat.

Dennis Rönngård (12:00): Nå ni har säkert som arrangörer jättemånga trevliga och roliga minnen från just Forsby på toppen, hur är det Per-Erik kommer du på något speciellt som du skulle vilja berätta åt våra poddlyssnare?

Per-Erik Finne (12:12): Jonå, nog finns det saker och ting förstås och det är ju rumsrena saker det mesta och det som inte är behöver man ju inte berätta. Så det här, det finns nog många. Vi har ju haft många fina artister och stora artister, t.o.m. världsartister får man säga som man har haft där. Det som jag har minne av är "Middle of the Road", engelska artisterna som vi hade och trodde att skulle bli en riktig höjdare, men vi hade inte riktigt medhåll från ungdomsförbundet i den här frågan, utan vi skulle ha vilja... Vi hade ju t.o.m. hyrt Emetpaviljongen en säsong och tanken var att vi sku lägga dit dem, men inte hade vi ju något intresse av att lägga dit dem för att det fanns ju andra motiv för att vi hade hyrt upp paviljongen i Emet, man behöver ju inte nämna orsaken, det får man räkna ut själv. Det fanns alla möjliga pop-tidningar i Finland som ringde till ungdomsförbundet och ville ha uppgifter om vad som var på gång, men de teg som muren. Så att det här, vi fick ju inte ut den rätta informationen och det blev ju så nära att de kom hit då och så visade det sig att det var ganska glest mellan publikleden, och vi gick ju nog och var lite oroliga över hela historien och... men saken var den att det visade sig då på kvällen, då vi fick reda på att detta band hade inget arbetstillstånd här i landet. Och det här, vi hade ju fina poliser den tiden i världen, så Södergård kom och sade att vill ni så stäcker jag av det här så slipper ni ur det, men vi hade ju nog så pass mycket ryggrad så vi ville köra till slutet i alla fall. Och det där, det visade ju nog sig sedan att det blev ett litet minus i kassan förstås, och vi hade ju ställt till med väldigt mycket. Det fanns en bastu vid skolan där vi hade lagat galler på fönstren, som ett fängelse, dit vi skulle lyfta bråkmakarna och allt möjligt men vi behövde inte det, utan de rymdes bra i polisbilen på gården. Så det där är ju en sak som vi nog kommer ihåg förstås, som var ganska.. Då var det, jag var inte direkt med, men det blev ju ett litet problem med Carola Häggkvist som var hit också. Det sket sig om jag säger som så. För att vi missade att hon hade yngre publik än vad vi trodde att hon skulle ha. Så det här, det blev ju så att föreställningen blev ju sent på kvällen och barnfamiljer samlades hit och inträdet var ju ganska högt så många tyckte att de inte hade råd med att ta med hela familjen. Så dethär, vi fick ju nog börja tänka om, och det var mer publik på utsidan av staketet än in på området. Och till sist så började vi släppa in dem för att slippa hela usligheten. Det där var en liten miss, skulle vi ha vetat det vi visste i efterhand så hade vi gjort det annorlunda. Så detdär var några saker som kom sådär spontant till minnes.

Peter Forsen (15:20): Det var ungefär någon gång i mitten, i slutet på 80-talet på hösten när det blev mörkt var det vanligt att man kom med traktorer och kanske bilar som inte alla var besiktade och hade skyltarna på och stannade vid grannhuset för de hade tillåtelse att parkera där. Det var ett äldre par som bodde där och de tyckte det var trevligt när det kom ungt folk dit. Det gick bra när de kom dit, de parkerade ordningsfullt och allt var frid och fröjd. Men när tillställningen var slut och det var kolmörkt så mindes de inte att de parkerat precis vid utfallet. Istället för att lägga sig på bron la de på sidan av utfallet och bron och traktorn åkte upp och ner, och riktigt så perfekt att alla fyra hjul var rätt upp. Som tur var hölls de i hytten och ingen kom till skada. Före det ljusnade på morgonen var traktorn borta på nytt. De hade fått hjälp från endera hembygden eller så var det någon här som var så pass att de fick svängt upp traktorn. Allt gick bra

Per-Erik Finne (16:31): En stor del av de här pengarna som har ackumulerats med dansverksamhet den tid det begav sig så har också gjort storsatsningar för byn, bland annat sportplanen. Vi hade en tennisplan, ett dammbygge och bygården som fått kännbara stöd från bollklubben för att hålla verksamheten igång.

Dennis Rönngård (16:58): För att driva en sån här verksamhet som ni på ”Forsby på toppen” och många andra gör så gäller det nog att man har talkokrafterna i skick. Hur är det med talkoandan i Forsby? Lever den kvar? Ni har ju haft jättebra talkoanda här.

Matts Joskitt: (17:11): Ja, jag skulle vilja påstå att bysfolket uppför sig bra för när vi börjar ringa runt och ställer till talko så ställer de upp faktiskt. Och det är ju det som verksamheten mer eller mindre går ut på utan vi får inte den här föreningen att gå runt om inte folk ställer upp. Det är ju nog tacksamt att allihopa faktiskt vill hjälpa till och ställa upp helt enkelt.

Per Erik Finne (17:44):Ett bra exempel på att talkona ännu fungerar är ju förstås 60-tal men i alla fall. Det visar att det fanns intresse för att ställa upp. När vi byggde den sista stora paviljongen så var det stora tak som skulle brädas. Det var 100 personer som ställde upp för att fixa det. Det visar redan att det fanns intresse för det här stället.

Dennis Rönngård (18:08): Nu mitt här i inspelningen ansluter också Jörgen Härmälä som har varit på jobb och kommer med lite senare i intervjun. Välkommen med.

Nu har vi lämnat Forsby på toppen lite för tillfället och så tänker vi lite på Forsby överlag. Vad gör Forsby till en bra by att bo i i Pedersöre?

Jörgen Härmälä (18:29): Forsby en bra by för dagens ungdomar men också för oss som är lite äldre och haft möjligheten att växa upp på 70-80 talet när talkoandan var som bäst kan man kanske säga, enligt vad jag tycker. På den tiden när vi var unga, vi talar om när vi var 12-16 år upp till 20 år, så hade vi mycket äldre generationer med oss. De gav oss ansvar, vi fick uträtta vissa saker, vi lärde oss av dem vartefter. Det här har gjort att jag har sett att Forsby bollklubb som förening har fostrat oss äldre, som är äldre idag. Jag hoppas att den är lika fostrande för generationer som växer upp idag i just det här att man fick vara med de äldre, fick ett ansvar. Man försökte leva upp till ansvaret man fick och det här har gjort att man sedan som vuxen också har en helt annan, tror jag, förmåga att leva i ett dagens samhälle.

Per Erik Finne (19:40): Det var frågan om vad som gör Forsby till en bra by. Vi satt och diskuterade sinsemellan och konstaterade att vi har en bra skola. Det är ju den första förutsättningen att det skall komma unga familjer. Vi har för fritidsverksamhet till och med två kyrkor, en bygård och en gravgård och lite ett och annat, och bostadområden som inte är utbyggda ännu så det finns tomter till salu. Och lugnt och fridfullt skulle jag säga för barnen att växa upp i den här miljön. Det är ju ingen stressig miljö utan de är ganska nära verkligheten de som börjar leva här i Forsby och starta sina liv jämfört med en asfaltöken i en storstad. Det är helt klart att det inte går att jämföra. Vi har också forsättningsvis lite barndagvård. Det enda som vi hoppas på och vi kan inte så mycket åt det, det skulle vara sådana som, jag tänkte säga gör barn, men som åtminstone skulle ha några barn. Det har blivit en bristvara ute i periferin och överlag i kommunen vet vi vartåt det barkar av. Det finns områden i kommunen där barnafödseln har varit ganska hög men det går också väldigt neråt. Det är faktiskt ett problem. Unga familjer som vill ha barn är hjärtligt välkomna, vi skall nog ta hand om dem.

Dennis Rönngård (21:09): Till slut här om ni skulle få fantisera helt fritt, hur skulle Forsby se ut om tio år?

Per Erik Finne (21:14): Det som vi får önska är att folk inte flyttar in till tätorterna utan man inser värdet av att bo lite ute i glesbygden. Vi är ju inte glesbygd på det sättet för vi har tio kilometer in till stan, men i alla fall. Det fordrar en viss vilja till att satsa utomkring och inte in i stan. Vi vet ju att om du ska sälja en kåk om du bygger fast där så nog skall du bo där. Inte skall du spekulera mycket med försäljning. Det är nog det som jag hoppas på att de återvänder de som studerat och sett världen lite, att de småningom skall slå ned sina bopålar i Forsby på nytt. Det skulle vara vår framtid och vår räddning.

Jörgen Härmälä (21:58): Det som är bra med att bo i Forsby och som kommer att bli ännu viktigare när man blir äldre är att man alltid har naturen väldigt nära. I dagens läge med den uppskruvade farten vi har idag måste man blåsa ur skallen. Då man bor i Forsby har man bara att välja öst, väst eller syd, det finns alltid en fin terräng, fin natur, mycket stigar att gå ut och blåsa ur skallen så man orkar med sitt jobb följande vecka.

Dennis Rönngård (22:30): Där lämnar vi Forsby på toppen för denna gång men inte Forsbytemat. För nu hade jag så tur att jag här i kommungårdens korridorer träffa på Johanna Holmäng, kommunfullmäktige pordförande, tidigare ordförande i Forsby Bollklubb och Forsbybo. Så då passade jag på att nappa henne här på några frågor också.

Hej Johanna och välkommen med.

Johanna Holmäng (22:51): Hej Dennis och trevligt att träffas.

Dennis Rönngård (22:53): Tack detsamma. Om vi skulle ta domhär frågorna till dej som jag också ställde åt killarna på Forsby på toppen. Vad gör Forsby till en bra by att bo i?

Johanna Holmäng (23:03): Forsby måste ju vara en bra by att bo i iom att jag har stannat kvar i byn, är nu där på mitt 39:e levnadsår. Forsby är en väldigt varm by. Och här har vi en fantastiskt bra gemensam bya anda. Och jag vill påstå att talkoandan är nog det som har gjort att vi har så bra sammanhållning här i byn. Vi har ett väldigt rikt föreningsliv som ni säkert har pratat om här tidigare idag också. Här hjälps vi åt och här känner vi till varandra och sen så är vi väldigt måna om att välkomna nya människor till Forsby och är det nån som är intresserad av att komma tilbaka till byn eller flytta till byn så försöker vi hjälpas åt att hitta bra ställen som man kan bo på. Det tror jag nog att många som har flyttat hit kan vittna om att det känns välkommet att komma till Forsby.

Dennis Rönngård (24:10): Om du Johanna får fantisera helt fritt. Hur skulle Forsby se ut om 10 år?

Johanna Holmäng (24:16): Jag tror ju nog på Forsby som by och på konceptet by överlag. Och tror att Forsby fortsättningsvis kommer att va en framgångsrik by på det sättet att vi har våra föreningar och vårt rika näringsliv. Vi har ju faktiskt också väldigt mycket primärnäringar i Forsby. Och de hoppas jag ju naturligtvis och tror att ska finnas kvar. Och så får jag ju passa på att slå ett slag för den nya vandringsleden som vi planerar i byn och jag hoppas att om 10 år ska vi ha folk från övriga nejden som kommer och går längs våra fina forsar. Och så hoppas jag ju förstås att den här byagemenskapen ska stanna kvar och att den även ska klättra ner i åldrarna så att vi om 10 år även fortsättningsvis har den här varma andan i byn och den tror jag faktiskt på.

Katta Svenfelt (25:09) Stort tack till Per-Erik, Matts, Johan, Jörgen och Johanna och till Dennis förstås, poddens flygande reporter.

Katta Svenfelt (25:20): Nu över till nyheterna, nyt uutiset.

Dennis Rönngård (25:23) Kommungården och kulturhuset AX  kontor håller sina ytterdörrar stängda i strävan att minska spridningen av coronaviruset.

Katta Svenfelt (25:31): Pedersören kunnantalolla pidetään ovet kiinni varatoimena koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Dennis Rönngård (25:38): Den Österbottniska befolkningen bör bära ansiktsmask från 15 års ålder uppåt alltid då man  vistas i offentliga utrymmen.

Kaikki yli 15-vuotiaita pitää käyttää kasvosuojainta kuin asioi julkisissa tiloissa.

Katta Svenfelt (25:54): Rekommendation om ansiktsmask gäller nu i alla läroinrättningar redan från årskurserna 7-9. Distansarbete rekommenderass.

Kasvomaskisuoja koskee nyt jo kaikki oppilaitoksia yläkoulusta lähtien. Etätyöta suositellaan.

Dennis Rönngård (26:11): Vattentjänstens reviderade verksamhetsområden finns till påseenden, Förslagen till verksamhetsområden finns på kommunens hemsida ända fram till 20.11

Katta Svenfelt (26:23): Pedersören kunta asettaa vesihuoltolaitosten muutosehdotuksen yleisesti nähtäville kahdeskymmes yhdettätoista saakka.

Katta Svenfelt (26:32): De nya skolorna tar form på pappret, kommunstyrelsen har godkänt de såkallade L1 skisserna för de två kommande skolbyggena i Pedersöre. De utgör grunden för fortsatt planering.

Uusien koulujen suunnitelmat etenevät hyvää vauhtia.

Dennis Rönngård (26:49): Pedersöre värme planerar att bygga en ny  värmecentral i Bennäs. Kommunstyrelsen beslöt att arrendera ett markområde där centralen byggs 2021. Markområdet ligger i en triangel mellan järnvägen, riksväg 8 och Bennäsvägen.

Pedersören lämpo suunnittelee uuden lämpökeskuksen rakentamista. Kunnanhallitus päätti maanantaina vuokrata maa alueen joka sijaitsee rautattien, kasitien ja Pännäistentien välissä.

Rakennustyöt tehdään ensi vuonna.

Katta Svenfelt (27:22): Jakobstadsregionen inklusive Pedersöre tar emot kvotflyktingar som vanligt i höst. Kvotflyktingarma genomgår en hälsokontroll före ankomsten till Finland. Familjerna får skyddsutrustning innan de åker. De får även information om coronaläget i Finland samt om nationella riktlinjer. Kvotflyktingarna är i karantän och har kontakt med integrationspersonal via telefon eller videosamtal tills karantänstiden är över.

Pietarsaaren seutu Pedersöre mukaanlukien vastaanottaa kiintiöpakolaisia tavalliseen tapaan tänä syksynä koronapandemiasta huolimatta. Kotouttamisyksikkö on viranomaisten kannssa laatinut turvallisen saapumisprosessin. Kiintiöpakolaiset ohjataan terveystarkastukseen ennen Suomeen tuloa sallitaa.

Dennis Rönngård (28:17): Kommunen har fått jättestor respons på utkastet till en delgeneralplan för Mastbacka vindkraftspark. 50-60 privatpersoner har lämnat in anmärkningar och drygt 10 utlåtanden av myndigheter.  Byggnads ocv miljönämnden anser att man inte bör bygga vindkraft närmre än två kilometer från bebyggelse och efterlyser också en miljökonsekvensbedömning.

Katta Svenfelt (28:42): Kunnalle on jätetty runsaasti palautetta Mastbackan tuulivoimapuiston osayleiskaavan luonnoksesta. Yli 50 henkilöä ovat esittäneet huomautuksia ja viranomaisilta on tullut yli 10 huomautuksia.

Dennis Rönngård (29:01) Det var våra nyheter för denna podd.

Siinä oli podin uutiset.

Och det var inte så lite nyheter.

Katta Svenfelt (29:08): Ja du och mera lär det komma i nästa podd och då åker du ju till Kållby eller Kolppi.

Dennis Rönngård (29:14): Javisst då blir det Kållby i vår poddresa genom Pedersöre + ett reportage från Pedersöre gymnasium.

Nästa podd kommer den 6.e november, alltså vart far tiden. Tycker att det var midsommar för ett par veckor sen. Kanske dethär med corona och avståndstagandet gör att det blir lite same same alltså lite lika hela tiden. Vi får hoppas på bättre tider och massor med glada nyheter den sjätte november.

Katta Svenfelt (29:42): Vi gör som loppan lever på hoppet.

Kuulumisiin ja tavataan taas kuudes päivä marraskuuta, pysykää turvallisina.

Dennis Rönngård (29:50) Tack för denna gång, vi hörs igen och ta hand om er.