Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 11
12.2.2021
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 11

Sundby-Karby är i fokus i Pedersörepoddens nya avsnitt. Vi hör invånare som vill göra samlingshuset till ett vardagsrum för byarna. Här är man baddare på att koka munkar, grädda pizzor och göra mat från grunden och det finns visioner om skolfastighetens framtid, när skolan står tom om något år.

Avsnittets musikaliska gäst heter No fortunate son och kommer från Sundby. Förutom nyheter ingår också en presentation av Föreningsgalans vinnare.

Programledare är Katta Svenfelt och Dennis Rönngård.

Lyssna på podden här

Pedersörepodden 12.2.2021, textmotsvarighet

Katta Svenfelt (0:11): Hej på dej som lyssnar och välkommen till Pedersörepodden, här är vi igen och välkommen även du Dennis. Hur är läget?

Dennis Rönngård (0:19): Tackar som frågar. Jo, du Katta, här plogar jag mej fram mellan drivorna. Oikein paljon tervetuloa meidän seuraan. Ja niinkuin aina Dennis ja Katta luotsaavat teitä, tänään Sundby-Karbyalueen ja tietysti Pedersöre uutiset.

Katta Svenfelt (0:35): Sedan vi poddade sist har ju föreningsgalan gått av stapeln och många fina mottagare har fått sina välförtjänta pris. Du var tekninen päällikkö på hela evenemanget och jag har förstått att det harinte varit nå lite jobb att knyta ihop en virtuell gala.

Dennis Rönngård (0:55): Det var nog annorlunda än ifjol minsann då vi firade live och detta år nu då virtuellt, men med knep och knåp så fick vi ihop en fin och värdig gala. Vi intervjuade vinnarna på olika områden i kommunen. Nu ska vi för er som ännu inte kollat på den via social media presentera vinnarna.

Vi börjar med kategorin årets arrangör med motiveringen: Trots ett exceptionellt år lyckades årets arrangör ordna ett evenemang med hög nationell standard. Årets arrangör: IK Falkens organisationskommitté för 16–17-åringarnas FM.

Katta Svenfelt (1:34): Årets idrottare med motiveringen: Årets idrottare har tagit sig långt inom damfotbollen. Under 2020 gjorde den PeFF-fostrade spelaren mål i sin första UEFA Champion leaguematch för fotbollsklubben Gintra från Litauen. Och detta är nog bara början för denna fotbollstjej: året idrottare: Amanda Kass.

Dennis Rönngård (2:03): Så går vi vidare till årets eldsjäl med motiveringen: Årets eldsjäl har gett mycket av sin tid och energi till ett projekt som nu äntligen står klart på Sursikbacken. Årets eldsjäl kan nu vara stolt över den bollhall för hela Pedersöre, så årets eldsjäl är: Stefan Olli.

Katta Svenfelt (2:21): Och så till Pedersöreklockan som detta år tilldelas Gunhild Berger för hennes arbete som auktoriserad guide i Pedersöre samt för hennes förmåga att levandegöra historier genom muntlig berättartradition.

Dennis Rönngård (2:38): Årets ungdom med motiveringen: Årets ungdom har vid sidan av studier etablerat sig som illustratör och redan illustrerat två barnböcker. För barnboken Maggan året runt som hon illustrerade tillsammans med barnboksförfattaren Ellen Strönberg blev duon nominerade till Runeberg junior priset. Årets ungdom: Elin Löf.

Katta Svenfelt (3:02): Och sist men inte minst årets förening, en anrik förening med mycket verksamhet. Under året som gått har föreningen på ett uppfinningsrikt sätt nått ut till en ny publik via Instagram och Facebook. Pandemin har inte satt stopp för årets förening som är: Purmo UF.

Dennis Rönngård (3:25): Det var årets hjältar, inget dåligt gäng. Och galan finns ju på kommunens Youtubekanal och även delat i social media. Så ni som ännu inte har sett vår produktion, gör gärna det!

Katta Svenfelt (3:40): Så är det, vilka vinnare, och dessutom ska vi komma ihåg att det finns massor av hjältar och aktiva i Pedersöre så vi får väl gratulera alla som valt att leva sina liv i denna kommun. Dennis eller?

Dennis Rönngård (3:55): Ja ja jag vet hur du tänker, jag bor ju i Jeppis men jag jobbar ju i Pedesi så he måst ju väl nog också räknas eller?

Katta Svenfelt (4:03): Absolut, vi gratulerar varandra och alla andra.

Dennis Rönngård/Katta Svenfelt (4:06): Grattis grattis (skratt).

Dennis Rönngård (4:08): Nu tycker jag att det är dags för byapresentation, kan du gissa vart jag har varit denna gång då?

Katta Svenfelt (4:14): Nääää, eller jaa, för jag vet att du besökt Sundby-Karby.

Dennis Rönngård (4:19): Helt rätt, och vem jag träffade där det får ni veta efter att Katta gett er en historisk tillbakablick.

Katta Svenfelt (4:28): Sundby-Karby i bakspegeln. Namnet Sundby har kommit till för att området låg nära havet då de första nybyggarna kom för att slå ner sina bopålar för flera hundra år sedan. Landhöjningen har gjort att i dag får man köra ganska långt för att nå havsstranden. Sundby- och Karbyområdet har historiskt sett liksom de flesta andra byar i Pedersöre varit utpräglade jordbruksområden. I dag finns det fortfarande stora åkerarealer som brukas inom området men antalet jordbrukare har minskat. Företagsamheten präglar området och det finns i dag flera företagare i Sundby-Karby. Kom med på en liten tur till Sundby-Karby.

Dennis Rönngård: (5:16):  Då har jag farit på en liten tur till Sundby-Karby området och befinner mig i Sundby samlingshus med ett jätteglatt gäng och här har jag blivit bjuden på kaffe och otroligt gott hembakt. Jag tänkte att vi börjar kvällens intervju med att ni får presentera er i tur och ordning vem vi har med oss i kväll.

Thomas Snellman (5:36): Jag är Thomas Snellman och jag representerar Karby här i kväll. Vi befinner oss i samlingshuset och man kan säga att byggnaderna har funnits här sedan någon gång på 30-talet. På 60-talet höll det här huset på att förfalla ganska radikalt.  Det hade nästan lämnats vind för våg. Men i mitten av 70-talet tog jag och några andra tag i det här och tänkte att vi skulle börja renovera så det skulle finnas möjligheter för ungdomar att samlas. Jag var verksam inom den här ungdomsföreningen i princip cirka 30 år till i början av 2000-talet. Därefter har andra tagit vid. Och under årens lopp har det renoverats i etapper och det är en glädje idag att se det har renoverats i sin helhet och går att använda för många olika verksamheter. Själv är jag bonde i Karby, jag har bott här hela mitt liv. Jag har varit aktiv, kan man säga, på många olika nivåer i de båda byarna tidigare. Nu har andra tagit över. Jag skulle säga att talkoandan har varit riktigt bra i de här byarna.

Madelene Wingren (6:59): Jag är född och uppvuxen i Sundby, har varit utflyttad endast under fyra år då jag studerade i Vasa. Men så kom jag snabbt tillbaka. Jag är ordförande i marthaföreningen, sitter med i styrelsen för Sundby ungdomsförening. Och jag är gift med en före detta Socklotbo som jag fick övertygad om att bli Sundbybo. Och han är med i styrelsen för Sundby jaktförening. Så vi är föreningsaktiva.

Guy Wannäs (7:32): Jag heter Guy Wannäs. 1978 flyttade vi hit till Sundby. Det var på grund av att skolan fanns här och vi hade barn som skulle gå i skolan här. Jag har mina rötter härifrån Sundby. Sedan finns också byahemmet och där sköter jag om kaffegänget varje måndag. Då kokar vi kaffe och så samlas vi.

Adele Granlund (8:07): Jag är hemma från Åbo men bor i Sundby. Jag flyttade in hit för lite på tre år sedan. Jag vet faktiskt inte varför, gifte mig med en Kållbybo. Vi bestämde oss för att Sundby var ett härligt ställe var vi vill bo. Vi är nog nöjda här och vill stanna. Jag är med i ungdomsföreningen och jag är aktiv också inom andra saker, såsom martha och sånt.

Emilia Myntti (8:43): Jag heter Emilia Myntti och jag flyttade hit med min sambo och våra två barn för lite på ett år sedan. Vi trivs jättebra här. Jag är också aktiv i ungdomsföreningen.

Dennis Rönngård (8:59): Ja, väldigt aktiva människor har vi med oss här som sitter i en massa olika föreningar och är engagerade i mycket. Nu är det i Sundby som jag brukar säga säkert i de flesta byar att på grund av coronapandemin så kan man inte ha så mycket verksamhet. Ni skulle gärna få berätta lite vad de här föreningarna som ni sitter med i vanligtvis har på gång när det inte härjar någon pandemi.

Madelene Wingren (9:22): Samlingshuset vill vi försöka få till vardagsrummet i byarna. Det är här vi skall samlas, det är här vi skall träffas. Och det jobbar vi ju för att få ett brett utbud på evenemang. Så under årens lopp har vi provat på flera olika saker såsom pop up-café med hemkokta munkar vilket blev en stor succé. 

Adele Granlund (9:52): Takeawaymunkar, takeawaypizza, pizzakväll, det blev bakat 150 pizzor för hela byn. Sedan har vi haft innebandy och jumppa.

Madelene Wingren (10:09): Innan coronan hann vi börja starta en tradition med julgröt varje december. Vi kokade risgrynsgröt och det var limpa, kaffe och pepparkakor. Det körde vi på med i några år. Men tyvärr så blev det inget i december.

Adele Granlund (10:33): Jaktlaget brukar ju bjuda på soppa. Sedan har vi också haft midvinterfest i februari som har varit väldigt omtyckt med trerättersmiddag. Men tyvärr blir det inte heller av i år.

Madelene Wingren (10:50): Om det skulle vara ett normalt år och denna vecka så skulle vi ha fullt program. Vi skulle knappast ha tid att spela in en podd för vi skulle hålla på att piffa samlingshuset för fest med långbord och ljusslingor i taket och förbereda både förrätter, huvudrätter och efterrätter, för allt görs från grunden här. Men vi lever i nya tider så inte nu.

Adele Granlund (11:25): Vi är ganska många som har små barn. När de riktigt minsta som föddes förra året inte är på dagis ännu startade jag upp en playdate mellan oss kvinnor så vi var senast fem vuxna (och x antal barn) där barnen får springa fritt och vuxna har coronaavstånd. Vi har faktiskt haft två samlingar redan under koronan.

Madelene Wingren (12:04): Plus att Sundby skola håller jumppalektioner här i festsalen och Marthaföreningen håller alla sina möten i samlingshuset nu för tiden plus att jaktföreningen i Sundby håller alla sina möten här också.

Dennis Rönngård (12:27): Ja, det är verkligen roligt att Sundby-samlingshus där var vi befinner oss nu är i så flitig användning av olika grupper. Här är det nog faktiskt fräscht och fint, det måste ju vara ganska nytt upprenoverat? Jag kan tänka mig att ganska mycket har blivit gjort på talko. Så hur är det? Talkoandan lever väl kvar här i Sundby/Karby?

Thomas Snellman (12:47): Talkoandan går ju alltid lite i vågor. På det här själva huset började ju renoveringen i liten skala i mitten på 70-talet. Men jag kan säga att det blev en nystart i början på 90-talet, då Peter Backa var hit och höll en föreläsning om att återuppliva talkoandan. Då hade vi ett brainstorming-möte vid Sundby skola, där folk från byn fick komma och berätta om sina visioner för framtiden. Det visade sig att nästan alla som var med där ville att föreningshuset skulle renovera i sin helhet. Då kan man säga att det var en nystart för talkoandan, för då kom det igång med riktig ordning hela utvecklingen och det ledde till att huset renoverades ganska mycket. Ytterligare kan tilläggas att då skolan skulle renoveras inför 100-årsjubiléet så blev skolans verksamhet utlokaliserad hit till samlingshuset. I samband med det så blev samlingshuset ytterligare upp-piffat så att det var möjligt att använda. Men starka gnistan för den här talkoandan återuppstod då på början av 90-talet efter vårt brainstorming-möte. Där visade det sig att byborna saknade en gemensam samlingsplats och i samband med det ordnades också några byafester, första vid Sundby skola men sen också några här vid samlingshuset. De var välbesökta och omtyckta fester. Det var en stor, stark nystart för talkoandan då på 90-talet. Sen har det kommit i nya vågor, nu har vi nytt talkogäng som jobbar på här ganska bra så talkoandan har definitivt inte dött ut här!

Adele Granlund (14:51): Ja, så angående talkoandan så tycker jag att den lever starkt här ännu. Just det här samlingshuset har blivit målat och sånt. Sen så hyr vi också ut lokalen gärna, vi har haft en hel del bröllop här bl.a. har jag haft mitt egna bröllop här. Det har också varit födelsedagsfester och andra spelkvällar. Sen så tycker jag att hem och skola håller på med talko hela tiden och sköter om rinken så att alla har någonstans att gå och skrinna på vintern samt ser de också till att det finns tillgång till att spela fotboll, basket, tennis och volleyboll på sommaren. Jag tycker att allting sköts bra, men förstås finns det alltid utrymme för förbättring. Gemensamheten mellan grannarna är en fin sak, alla kommer och hjälper om man faktiskt frågar efter hjälp. 

Guy Wannäs (15:57): Jag kan berätta lite mera om det här "Kara-kaffi" som vi har vid byahemmet. Vi är ungefär mellan 10–15 personer då vi samlas. Som sagt så träffas vi varje måndag och ungefär halv 10-tiden är det kaffe. Sen så brukar vi ha dagsresor ibland, vi har varit till Tankar och Mässkär. Då har fruarna fått vara med en gång.

Sen har vi ju då julgröt, Lucia, allsång och skolbarn som kommer och sjunger sina julsånger. Sen hade vi också en dagsresa med Bennäs, Sandsund, Forsby och Sundby/Karby tillsammans med fruar. Så det är ungefär vad vi gör med "Kara-kaffi"-gruppen.

Dennis Rönngård (17:02): Ja, nästa fråga så har ni ju nog egentligen besvarat redan. Jag brukar fråga om någon vill flytta hit till byn, hur övertygar ni dem om att flytta just hit? Men här har det redan kommit fram så mycket bra saker med grannsämja och ett fint samlingshus osv. Men vi har ju Emilia som just har flyttat hit, kanske du sku ändå vilja svara lite på hur du blev övertygad om att flytta hit?

Emilia Myntti (17:24): Ja, det kom sig så att vi sökte efter ett hus, för vi ville ha lite större att bo i. Vi sökte runt här i nejden för att jag är uppvuxen inne i stan och där ville vi inte bo. Så dök det upp ett hus i Sundby och vi är nog jättenöjda med det. Några månader efter att vi flyttat in så dök det upp en inbjudan på posten om midvinterafton och vi blev överförtjusta. Det var en jätterolig fest! Vi ångrade inte en sekund efter den festen att vi flyttat till Sundby och vi har nog inte menat flytta härifrån heller.

Dennis Rönngård (18:13): Ja, det verkar ju minsann som att ni är nöjda med mycket här i Sundby och Karby. Men har ni någon hälsning till beslutsfattarna och finns det någonting som ni inte är så nöjda med för tillfället?

Madelen Wingren (18:27): Egentligen så är vi nöjda och glada. Men vi är ju mittemellan Nykarleby och Jakobstad, så det vore fantastiskt med en cykelväg hela vägen från Nykarleby till Jakobstad. Det eftersom vi har många som cyklar och det är ganska farligt för det är mycket trafik längs med landsvägen. Så cykelväg, det skulle vara grejer! Så saknar vi ju skyltar om att man kör igenom Karby och Sundby, det finns varken om man kör från norr eller söder några skyltar som det skulle stå Sunbdy och Karby på. För den dagen då de stänger Sundby skola så betyder det att dagligen kommer folk att köra igenom utan att veta vilka byar de kör igenom.

Dennis Rönngård (19:29): Nå hörni avslutningsvis om ni skulle få fantisera helt fritt, hur skulle det se ut här om tio år?

Madele Wingren (19:37): Tio år i framtiden så har vi ju färdig byggd, asfalterad, jämn och snygg cykelväg både mot Nykarleby och Jakobstad hållet, så vi tryggt kan cykla åt alla riktningar.

Guy Wannäs (19:54): Sen finns det också här i Sundby på det planerade området, tomter till salu av kommunen. Så om tio år hoppas vi att det området är utbyggt och att det bor många trevliga familjer med barn som bor där så att byn utvecklas.

Thomas Snellman (20:14): Jag hoppas att om tio år att talkoandan fortfarande lever kvar. För i det moderna samhället där den största delen av servicen försvinner från byarna, så är det viktigt att det finns kvar någonting gemensamt som håller ihop sammanhållningen inne i byarna. Förutsättningar finns, men jag hoppas att det skulle finnas någon form av allaktivitetshus där byns invånare samlas kring gemsamma saker.

Adele Granlund (20:43): Om tio år så hoppas vi ha fått utbyggt samlingshuset och förbättrat köket. Samt ha gjort det ännu finare utifrån så att när man kör förbi så känner man att "wau, vad är det där för byggnad? Vi vill hyra det där!". Sen så om det nu blir så att skolbyggnaden blir tom, så vore det fint om någon skulle ta över den byggnaden och starta upp någon form av aktivitetscenter med alla världens saker t.ex. liten butik, gym och hoplop åt barnen. Det skulle bidra till ännu mer gemensamhet i byn. Alternativt skulle man kunna ha någon form av "bed and breakfast" så att det inte blir så att byggnaden bara lämnar och stå tom.

Emilia Myntti (21:41): Jag hoppas att gemenskapen lever kvar och att vi har god grannsämja och att vi träffas och har roligt på olika evenemang.

Adele Granlund (21:52): Det ska vi alla jobba på!

Dennis Rönngård (21:54): Tusen tack till er alla. Nu blir det musik med lokal anknytning från Sundby. Nämligen Tobias Fagerholm som går under artistnamnet No fortunate son. Här ska ni få lyssna på hans låt Four long years.

Musik: Four long years 22:10 – 25:42

Katta Svenfelt (25:43): Då tackar vi Sundby-Karby och går vidare till nyheter, nyt seuraa uutiset.

Dennis Rönngård (25:55): Kommungården och Kulturhuset AX håller fortfarande sina dörrar stängda för att minska spridningen av coronaviruset, beställ tid om ni har ärenden. Besökare skall använda munskydd eller visir.

Tidsbokning gäller också tekniska avdelningen och landsbygdskansliet som för tillfället är utlokaliserade till Öjesvägen 74 i Lövö LKI Käldmans gamla fastighet. Boka tid genom att kontkta oss per telefon eller e-post.

Katta Svenfelt (26:24): Pedersören kunnantalolla ja Kulttuuritalolla pidetään edelleen ovet kiinni koronaviruksen leviämisen estämiseksi, tilatkaa aikaa jos teillä on asioitavaa. Jos vierailet niin käytä maskia tai visiiriä.

Huomaa että tekninen osasto ja maaseutuosasto ovat muuttaneet  Lövöön osoitteeseen Öjentie 74. Ota yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla.

Dennis Rönngård (26:54): Och vi stannar kvar med info om pandemin, sammankomster begränsas fortsättningsvis till max 10 personer i Pedersöre. Kymmenen hengen rajoitus jatkuu Pedersöressä.

Katta Svenfelt (27:05): Pedersöre kommun har tillsammans med Riihimäki, Tavastehus, Vasa och Kristinestad fått stadsunderstöd för ett gemensamt digitaliseringsprojekt, vars målsättning är att permanent förbättra kommunens tjänster och verksamhetssätt med kommuninvånarna i fokus.

Riihimäki, Hämeenlinna,Vaasa, Kristiinankaupunki ja Pedersöre ovat saaneet valtiovarainministeriön rahoituksen yhteiseen hankkeeseen jonka tavoitteena on kuntaplavelujen ja toimintotapojen pysyvä parantaminen entistä asukaslähtöisimmiksi.

Dennis Rönngård (27:44): Pedersöre MI meddelar följande: Enligt Vasa sjukvårdsdistrikts restriktioner pausas all gruppundervisning för vuxna under februari månad. Inga kurser under sportlovsveckan 1–7.3. De kurser som kan genomföras som individuell undervisning eller på distans fortsätter. Deltagarna meddelas. Kurser för barn och unga fortsätter som vanligt.

Katta Svenfelt (28:09): Pedersöre MI tiedotta: Kaikki aikuisten ryhmäopetus on tauolla helmikuun ajan. Ei kursseja hiihtoloman aikan elikkä 1–7. marraskuuta. Kurssit jotka voidaan toteuttaa yksilöllisena opetuksena tai etäopetuksena jatkuu, osalliistujille ilmoitetaan. Kaikki etäopetuskurssit sekä lasten ja nuorten kurssit jatkuu normaalisti.

Dennis Rönngård (28:38): Gymmet i Sportis är öppet igen. Observera att ingången sker via ytterdörren närmast gymmet med den nya poletten som skickats ut till alla kunder. Ja lopetetaan ilouuteisella Sportiksen kuntosali on uusittu ja ovet on avattu.

Dennis Rönngård (28:59): Det var nyheterna, men vet du en nyhet som tillika är ett vårtecken. Det är ju att nu är det dags att söka sommarjobb till kommunen. Man lämnar in sin ansökan på kommunens webbplats senast den 26 februari. Man kan söka sommarjobb från det år man fyller 16 år. Varma keväänmerkki on että nyt alkaa kesätyönhaku. Hakulomakkeen löytyy kunnan kotivsivuilta ja hakuaika päättyy kahdeskymmenskuudes helmikuuta. Kesätyöta saa hakea aikainsintaan sinä vuonna jona täyttää 16 vuotta.

Katta Svenfelt (29:37): Kul, sommaren kommer.

Dennis Rönngård (29:40): Ska du sök sommarjobb? (skratt)

Katta Svenfelt (29:44): I och för sig har jag ju fyllt 16 so why not? Nä vet du jag har e så bra i min passionstillvaro.

Dennis Rönngård (29:52):

Ja hör du, vad gör en passionär och då tänker jag specifikt på dej?

Katta Svenfelt (29:57): Denna passionär för nu så är det barnbarn, hushåll, promenader, tavelmålning och snöskottning. Ja och podden såklart. Försöker strukturera mina vardagar och tv ska vara stängd. Till sommaren tänkte jag ta semester i juli då blir det inte 4 timmar tavelmålning per dag och så mena jag strunt i snöskottase också. (skratt)

Dennis Rönngård (30:29): Låter ju bra det där. Jag tycker att pandemin har gett mig och familjen mera tid för varandra och till att kunna ta det lugnt tillsammans och även vara aktiva tillsammans, det tror jag att är en bra läxa då man ser framåt, inte minst då man går i passion.

Katta Svenfelt (30:46): Så sant Dennis men du har nog många Batman resor innan du går i Passion. Skratt ...

Hörni kära poddlyssnare nu vi börjar knyta ihop denna podd.

Dennis Rönngård (31:04): har du na band ti knyt me tå (skratt).

Katta Svenfelt (31:10): Int behövs he podden e ju banda (skratt).

Dennis Rönngård  (31:16): Jahapp nu byri he bli som vanligt, men hörni nästa podd 26/2 och då är vi i Sandsund.

Kahdeskymmenskuudes tulee suraava jakso ja silloin käydään Hietasalmessa.

Katta Svenfelt (31:32): Tid ha ja viri (skratt).

Dennis Rönngård (31:36): Nu slutar vi dähär. Hej och hå från Pedersörepodden.

Katta Svenfelt (31:39): Kiitos ja moi!