Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 10
29.1.2021
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 10

I årets andra avsnitt av Pedersörepodden besöker vi Nederpurmo och får höra lokala eldsjälar berätta om sin verksamhet. Där finns ett välbesökt skidspår, fina lekparker, en tidning, många samlingsplatser och världens bästa dagis, enligt de Purmobor som Dennis träffar. Nederpurmo är en by med framtidstro, vars invånare drömmer om en bättre väg och en ny cykelväg. Vi hör musik med lokal anknytning och kommunala aktualiteter.

Lyssna på podden här

Pedersörepodden 29.1.2021, textmotsvarighet

Dennis Rönngård (0:11): Så var vi här igen med årets andra podd, Dennis heter jag.

Katta Svenfelt (0:14): Näin on Dennis on sinun nimesi, ja minun nimeni on Katta ja kivaa kun olet meidän seurassa.

Dennis Rönngård (0:22): Hur har du haft det sedan vi träffades senast, har det hänt något särskilt?

Katta Svenfelt (0:27): Jodu,  Coronan kom onödigt nära vår familj, älskade barnbarnet Ian hamnade i karantän för Hoppetossans dagis blev ju utsatt så det var lite onödigt spännande. Men vi är friska och Ian speedar på som vanligt (skratt)

Dennis Rönngård (0:44): Ja det var ju i Esse skola också dendär arma farsoten. Hoppas verkligen att vi börjar va på slutrakan med detta snart. Men till något annat, såg du nåt på invigningen av den nya presidenten i Amirika nå ?

Katta Svenfelt (0:58): Absolut fin installation men det som gjorde mest intryck på mig var den unga poeten Amanda Gorman, vet du jag vågade knappt andas för att inte missa ett enda ord. Fantastiskt vilken gåva den unga damen har med ord, insikt och inlevelse. Mäktigt.

Dennis Rönngård (1:23): Få se om hon blir president i USA nångång på 2030-talet?

Katta Svenfelt (1:28): Ja du man kan ju alltid hoppas. (Skratt)

Dennis Rönngård (1:34): Sedan vi sågs senast har jag hunnit kämpa mej genom drivorna till en ny del av Pedersöre igen.

Katta Svenfelt (1:40): Sidubara, du har väl fyrhjuldriven bil så... (skratt)

Dennis Rönngård (1:45): Man behöver nog snart ha åttahjulsdrivi eller bandvagn (skratt) men he blir ju vår snart så va ska int klar mej genom resten av drivorna. Vi har ju områden att presentera ända fram till maj. Katta, har du koll på hur jag ska köra framöver.

Katta Svenfelt (2:03): Jo du min kära kollega det har jag såhär, håll i dej nu och ha papper och penna klar.

I denna podd Nederpurmo, den 13.2 Sundby-Karby, 27.2 Sandsund, 12.3 Ytteresse, 26.3 Åvist, 9.4 Överesse och slutligen den 23.4 Överpurmo och då är det vår.

Dennis Rönngård (2:34): Toppen den här listan baserar ju sig på byaplansprojektet som gjordes för x antal år sedan men som flygande reporter vill jag uppmana er att samla så mycket folk som möjligt för att vi ska få representation av byarna i byn så att säga. Jag gillar att träffa folk, massor med härliga människor i Pedersöre, så är det bara. Men nu ska vi besöka en del av Pedersöre och denna gång Nederpurmo. Katta, lite historia tack.

Katta Svenfelt (3:01): Nederpurmohistoria.

Nederpurmo har varit en attraktiv boplats genom tiderna. De första anteckningarna från byn härstammar från 1500 talet. Redan 1772 tog Purmoborna i bruk sin vackra då nybyggda träkyrka och församlingshemmet som står invid kyrkan byggdes på 1970 talet. Föreningslivet har alltid haft stor betydelse i byn börjandes med nykterhetsföreningen som grundades år 1899 och ungdomsföreningen som grundades år 1904. År 1961 invigdes Purmogården i vilken ungdomsföreningen är aktiv ännu idag. Purmo var en självständig kommun fram till 1977 efter det blev Purmo en del av Pedersöre kommun. Jordbrukande, företagsamhet, väckelserörelse, församlingsarbete, ungdomskultur och skolväsende är ledord genom Purmos historia, som till viss del kan förklara de människor och det lokalsamhälle som är Purmo i dag.

Och här har ni dem dagens Purmobor.

Dennis Rönngård (4:20): Tusen tack, Katta. Dagens Purmobor, ja nu har jag anlänt till Purmogården. Här har jag med mig ett väldigt glatt gäng med dagens Purmobor. Vi gör så att vi börjar med att ni får presentera er vem som är med här i kväll.

Tommy Olin (4:31): Jag är Tommy Olin, Purmobo av födsel och ohejdad vana brukar jag alltid säga. Jag har levt här i Purmo hela livet, största delen av Pedersöreborna känner mig. Dagligdags bidrar jag väl till lokalservicen med att jobba på banken. Så har jag från och till varit engagerad i en hel del olika föreningar här i byn. Till sist brukar jag skryta med att jag är den person som känner bäst till både levande och döda Purmobor idag.

Carina Wiklund-Östman (5:06): Jag upprepar som Tommy sa, Purmobo av födsel och ohejdad vana. Jag hade en litet snedsteg på sju år i Jakobstad men kom hit tillbaka. Jag har varit med i en hel del föreningar här i Purmo. Jag började vara med i Purmo UF i tidiga tonåren. För tillfället är jag ordförande i Pedersöre Teater, sekreterare i föreningen Purmo Handmade, kassör i körföreningen Lostones och aktiv i Purmo UF:s revy.

Johanna Lebeitsuk (5:46): Jag heter Johanna Lebeitsuk, är född och uppväxt i Purmo och bor här nu. Däremellan har jag varit en vända i Helsingfors och Vasa, men annars alltid i Purmo. Jag är aktiv i IF Standard, fotbollsföreningen här i Purmo där jag är ordförande. Och lite på sidan om i Purmo FBK 

Sara Lindvall Fors (6:12): Jag heter Sara Lindvall-Fors och jag kom till Purmo för tio år sedan för kärlekens skull. Jag bor här på Sisbacka. Jag är medlem i Nederpurmo Byaråd. Jag sökte mig till Purmo-Tidningen i tidernas begynnelse då jag kom hit för att lära känna folk här i Purmo. Så då började jag på Purmotidningen och efter det kom jag till Purmo Byaråd.

Ida Lillqvist (6:44): Ida Lillqvist heter jag och är uppväxt i Purmo. Jag är aktiv i Purmo UF som ordförande för tillfället.

Monica Mattjus-Sandström (6:52): Jag är född i Purmo, bor i Purmo och har varit aktiv i föreningslivet sedan millennieskiftet, i Purmo UF där jag fortsättningsvis är med som kassör och så är jag även med i Pedersöre Teater.

Dennis Rönngård (7:17): Där hade vi den presentationen. Vi har väldigt aktiva Purmobor och bybor med oss i kväll. Nu är det säkert här också som på många andra ställen, man kan inte ordna så många evenemang just för tillfället på grund av pandemin. Berätta gärna vad ni vanligtvis har på gång i Purmo.

Monica Mattjus-Sandström (7:37): Vanligtvis vid den här tiden vid Purmogården skulle vi vara i full förberedelse för att ha revypremiär som vi de senaste tio åren haft i början av februari. Så det känns lite ovant att inte ha något att ställa till med i år och att vara borta från hela det som revybubblan innebär när man ställer till det. För det är vår största verksamhetpunkt och har varit det de senaste åren. Så det har tagit upp mycket verksamhet och tid. Så det är lite sorgligt att det inte blir något i år. Vi hoppas vi kan komma tillbaka något annat år med full kraft när vi fått vila så här länge.

Carina Wiklund Östman (8:32): Jag har ju också varit med i Purmorevyn under alla dessa år. Det är faktiskt jättekonstigt men vi har mycket idéer, mycket på gång, sketchidèer, sånger. Det blir jättebra då vi kommer igång nästa gång. Inför sommaren hoppas vi ju att vi kan spela Bröderna Lejonhjärta. Det skulle vi ha gjort redan förra sommaren, det blev ju icke så. Nu satsar vi på att vi kan göra det i år. Vi i Pedersöre Teater längtar verkligen att få göra det och visa er. Det finns också många nya och spännande idéer som vi hoppas vi kan genomföra.

Tommy Olin (9:21): En sak som faktiskt inte lider av coronan, tvärtom, är skidspåren här i Purmo. Där är det överfullt. Skidspåret Åvallen-Fagerbacka-Manners är det väl nästan man kan dricka grogg vissa tider på året eller vissa veckodagar. Man får väl också säga att vi får tänja ut begreppet tio personer på samma ställe då det är trångt i skidspåret. Så det tyder på att folk i alla fall är ute i naturen. Vad gäller Fagerbacka fäboställ är det ju lågsäsong den här tiden på året. Det är skidspåret som brukar vara det som drar vintertid där. Vi brukar också ha en friluftsdag. Sannolikt så blir inte den av i år nu heller med tanke på att de här avstånden är svåra att hålla med korvgrillning och servering. Förhoppningsvis till sommaren ska vi leva upp på nytt. Fagerbacka-föreningen fyller 25 i år men jag brukar nästan säga att med tanke på att det var så dåligt med verksamhet i fjol så kan det hända att det blir 24,5. Det kan man också fira.

Sara Lindvall Fors (10:40) På Stinasholma är det vinteride för tillfället. Men det är på många ställen det planeras bröllop och ställs till för fest som vi hoppas de kan ordna på Stinasholma. De flesta helger är bokade men det gäller alltid att kolla kalendern eller ta kontakt med styrelsen om man ännu funderar på att möjligtvis kunna fira någonting till sommaren.

Sedan har vi ju, nyligen har det utkommit ett nytt nummer av Purmotidningen. Det var ett av de tjockaste numrorna trots att det varit coronatider och inga evenemang. Men det finns mycket intressant folk och ändå mycket att skriva om här i Purmo. Vi har ju ett glatt talkogäng som jobbar med Purmotidningen och förhoppningsvis kommer det ett fullspäckat nummer till våren/sommaren.

Dennis Rönngård (11:37): Purmotidningen ges ut på talko. Det för oss automatiskt vidare till talkoandan. Hur ser det ut med talkoandan i Purmo? Lever den kvar?

Ida Lillqvist (11:46): Talkoandan i byn är bra. Folk ställer upp när det blir ordnat någonting. T.ex. när vi har revy kommer allihop. Det är fler som kommer och parkerar bilar och koka kaffe och servera. Om någonting skall byggas så kommer folk och har hammaren i högsta hugg och hjälper till. Julkalendern som vi hade släppt på Purmo UF:s instagram och facebook gjordes på talko. Alla som var med framför och bakom kameran gjorde det på talko. Vi hade en trevlig stund i coronatider med skratt. Jag hoppas att alla som tittade på julkalendern tyckte om den.

Sara Lindvall Fors (12:31): På Stinasholmas kvarn har vi också ett glatt talkogäng som håller kvarnen i skick, som ser till att allt finns där och fungerar för dem som vill ordna bröllop och fester. Nederpurmo byaråd som sköter om Stinasholmas kvarn sköter ju också om omgivningen vid Stinasholma. Vi har nyligen också muddrat och gjort det fint med röjning på schemat näst på holmen. Vi har också en utställning i Stinasholma kvarn som sköts på talko och drivs. Sommartid sköter Nederpurmo Byaråd också om blommor här i byn så att det ser fint ut i omgivningen. Sedan för att ännu nämna Purmotidningen så är det ett bra talkogäng som skriver texter och fotograferar. Folk är också väldigt ivriga på att skicka in egna bidrag med texter och bilder. Så det är jätteroligt att folk vill vara med i vår omtyckta tidning.

Monica Mattjus-Sandström (13:41): Med det här talkot är det också en jätteviktig bit med den sociala biten, att man kan komma ut och träffas. Man parkerar bilar eller kokar kaffe som man ofta gör här vid Purmogården och man får samtidigt träffa andra bybor som man kanske inte träffar varenda dag. Det är jätteviktigt med det sociala, tycker åtminstone jag, att man har ett brett kontaktnät på så sätt som man får via talko.

Dennis Rönngård (14:14): Ja, talkoandan verkar minsann leva kvar i Purmo. Nå, hur ser det ut med service i dagens läge?

Tommy Olin (14:22): Det är väl så i Purmo som i ett flertal andra byar, att vi är glada över det som är kvar. Här i Nederpurmo så har vi butik och bank och diverse annat. Egentligen så ser jag på saken som så att man får räkna Purmo som en helhet gånger som denna. Vi kan inte sitta och räkna skilt vad som finns på Sisbacka och Lillby, utan det kompletterar varandra. Så är det t.ex. med den kommunala servicen. Daghem finns i Nederpurmo, medan skola, bibliotek och åldringshem finns i Lillby och kyrkan samt gravgård finns på Sisbacka och baptistkyrkan finns i Överpurmo och så vidare. Servicestation finns i Lillby och frisörer finns mestadels på Sisbacka, så man kan säga att den service som finns kompletterar varandra ganska bra. Men vi har kanske allt det som är nödvändigt.

Carina Viklund-Östman (15:34): Så har vi ju en jättefin restaurang i Uffes mat och café. Det är ju väldigt uppskattat. Vid Uffes så får man alla sorters mat, á la carte och allting. Det är verkligen jättebra att ha så nära.

Ida Lillqvist (15:51): Här på Sisbacka så har vi också en egen guldsmed, Leopold Sandström, som gör jättefina guldsmycken. Från Purmo UF så ordnar vi Lucia nästan varje år och de senaste tre åren så har Leopold Sandström designat smycken till Lucia. Det har varit ett personligt smycke varje år till Lucia-buketten.

Sara Lindvall Fors (16:18): Så måst jag ju ännu påpeka att vi har ju världens bästa dagis här på Sisbacka med Bamse. Med jättefin personal som ordnar riktigt bra aktiviteter åt våra barn. De har dessutom jättefin omgivning med både skidspår och skogen nära till, så de kan vara ut jättemycket. Det är en sak som jag som småbarnsmamma uppskattar. Vi har också fina lekparker och lekmöjligheter här på Sisbacka. Dels så finns det en liten lekpark längs Nybyggarvägen och så har vi också här nära församlingshemmet en till lekpark. Det tycker också barnen mycket om. Det tycker jag är jättebra med byn, att det finns platser som inte bara hör till daghem, dagis eller skolor, utan att det finns andra platser som man kan gå till under dagtid.

Tommy Olin (17:14): Det kan man säga positivt om byn, att vi har många olika samlingsplatser här. Förutom Purmogården så finns det Nordanå Byagård som används till många olika aktiviteter. Så finns det i Nederpurmo en byagård, f.d. Martha-stugan, som bl.a. Pidro-gänget brukar använda. Damerna väver där och det är en typ av allmän mötesplats. Så kan man utöva aktiviteter vid Åvallen och så vidare. Vi har egentligen många olika ställen som vi kan samlas vid i byn. Då finns det ju förstås kyrkan och samlingshemmet också.

Dennis Rönngård (17:58): Ja, det verkar minsann som att ni är nöjda med mycket här i Purmo. Nå, om jag vågar fråga, finns det något som ni inte är så nöjda med då?

Tommy Olin (18:07): Även om vi är nöjda, så kan ju det mesta alltjämnt bli bättre. Det som vi kanske upplever som "sämst" här i Purmo kommun så är ju landsvägen och den usliga beläggningen som staten håller på och förbättrar. Vägverket lappar hålen för att jämna ut vägen, men aldrig någon ny beläggning. Så finns det ju lätt-trafikleden i Lillby och Nederpurmo som har varit länge på tapeten. Då jag presenterade mig så glömde jag att säga att jag är ju avdankad kommunpolitiker och det är väldigt länge sedan jag var där, det är 20-25 år sedan. Då redan på den tiden så var lätt-trafikleden här i Purmo på andra och tredje plats, så vi har aldrig kommit högre upp än så. Pedersöre kommun har till daglig dags subventionerat lätt-trafikleder i stor omfattning både i gamla Pedersöre och Esse, men till Purmo har det inte räckt en cent. Så i det fallet är vi diskriminera, det är väldigt uppenbart.

Sara Lindvall Fors (19:15): Det jag saknar här är att vi inte har någon blombutik längre. Vi har ett fint företagsutrymme här men tyvärr har vi inte någon blombutik här mera. Så det vore jätteroligt om det finns någon företagare som skulle passa på och komma hit till Sisbacka med oss.

Johanna Lebeitsuk (19:31): Nu just så är det ju inte högsäsong för fotboll men försäsongen är i gång. Herrarna sparkar fotboll. Det som vi borde få uppstartat är juniorerna. Vi borde hitta fler tränare till det för att få igång det. Förhoppningsvis har vi kanske ett damlag till sommaren också, bara vi hittar fler spelare.

Carina Viklund-Östman (19:57): Purmoborna har alltjämt varit kända för att vara driftiga och fortsättningvis så är det ju så att är det något vi behöver så gör vi det själv. Men vi kan inte laga en ny väg. Det måste någon annan hjälpa oss med. Så det lägger vi som en liten hälsning, högst på önskelistan är en bättre väg och cykelväg.

Dennis Rönngård (20:21): Ja, om vi bortser från dålig väg och den här cykelvägen som skulle behöva komma hit, så verkar ni ju överlag vara väldigt nöjda med vad som finns här i byn. Om jag skulle fråga er på följande vis, om någon vill flytta hit till Nederpurmo, hur övertygar ni dem om att flytta just hit?

Sara Lindvall Fors (20:40) Ja, jag har ju kanske mest erfarenhet av att flytta till Purmo då. Jag tycker ju att det bästa är att det är lagom långt till Jakobstad. Det är en väldigt trevlig miljö, både med skogen nära och all service som finns att tillgå. Sedan så trivs jag väldigt bra med den här gemenskapen. Det finns i Sisbacka och Purmo överlag, en sorts kultur att man bryr sig om varandra. Man är mån om varandra, har man inte sett grannen på länge så kanske man måste knacka på och fråga hur läget är. Är det någon som man inte har sett på länge i butiken i dessa corona-tider då man inte träffas lika ofta, så kanske man skickar dem en tanke och funderar på hur läget är när man ser dem. Det tycker jag är jättebra och det hänger ihop med talkoandan och sammanhållningen just att folket bryr sig om varandra.

Tommy Olin (21:41): Jag skulle egentligen tolka det på följande vis. Vi har en framtidstro här i Purmo. Vi tror på framtiden och man satsar på olika saker. En del blir småföretagare och en del jobbar utanför Purmo, men vill trots allt bo i Purmo. Det har att göra med boendemiljön och sociala samvaron och sociala kapitalet. Ser jag ur en yrkessynvinkel så fanns det en hel del äldre hus till salu här i Purmo förra året. Jag befarade lite att de inte skulle hitta någon köpare, men faktiskt så blev alla sålda. Vissa blev sålda väldigt snabbt och det som var positivt i flera fall var att köparna vad ungdomar och unga familjer som köpte husen.

Dennis Rönngård (22:32): Bra med framtidstro och det har ni verkligen här i Purmo. Om ni får här på slutet nu fantisera helt fritt, hur ser det ut här om tio år?

Monika Mattjus-Sandström (22:41): Om tio år så kan vi cykla längs med cykelvägen till Uffes och äta en glass. Sedan fortsätter vi till Åliden där det finns en teater och kan fundera att för tio år sedan hade vi inte möjlighet till att träffas på samma vis vid Purmogården, Åvallen, Åliden och alla andra ställen som är självklara samlingsplatser. Så om tio år så tror jag att vi fortsättningsvis trivs här i Purmo.

Johanna Lebeitsuk (23:18) Ja, om tio år så hoppas jag att vi har en massa småföretag som har blomstrat upp här i Purmo och att de företag som finns har blivit ännu större. Förhoppningsvis har vi också lika bra servicenivå som vi har nu. Om det skulle vara fallet så tror jag att även fler barnfamiljer skulle flytta hit och då kan man ju hoppas att vi skulle ha mycket folk som skulle spela fotboll och människor som är aktiva i föreningar.

Sara Lindvall Fors (23:55): Om tio år så hoppas jag att servicen här på Sisbacka är lika stark som den är idag. Dessutom så hoppas jag att vi skulle ha fått vår blomsterbutik då och kanske Leopold och Sandström skulle ha fått några små kreativa företag som verkar här i Purmo.

Ida Lillqvist (24:11): Så med andra ord, så om tio år och ännu tio år efter det så hoppas vi att Purmo är en livskraftig by med en framtidstro.

Dennis Rönngård (24:21): Tack till er alla. Nu blir det musik med lokal anknytning. Christine Sten, sångerska från Purmo är solist i bandet Opus Symbiosis. Här ska ni få lyssna till deras låt ”Vega”.

Opus Symbiosis ”Vega”   24:34 – 28:08

Katta Svenfelt (28:10): Senaste nytt – Pedersöre uutiset.

Dennis Rönngård (28:13): Kommungården och Kulturhuset AX håller fortfarande sina dörrar stängda för att minska spridningen av Coronaviruset, beställ tid om ni har ärenden. Besökare skall använda munskydd eller visir.

Tidsbokning gäller också tekniska avdelningen och landsbygdskansliet som för tillfället är utlokaliserade till Öjesvägen 74 i Lövö LKI Käldmans gamla fastighet. Boka tid genom att kontakta oss per telefon eller e-post

Katta Svenfelt (28:41): Pedersören kunnan talolla ja Kultturitalolla pidetään edelleen ovet kiinni koronaviruksen leviämisen estämiseksi, tilatkaa aikaa jos teillä on asiotavaa. Jos vierailet niin käytä maskia tai visiiriä.

Huomaa että tekninen osasto ja maaseutuosasto ovat muuttaneet Lövöön osoitteeseen Öjentie 74.

Ota yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla.

Dennis Rönngård (29:12): Pedersöre kommun har beviljats statligt stöd för att göra en vindkraftsstrategi. Det pågår redan två planläggningsprojekt och i strategiarbetets första skede vill kommunen förbättra delaktigheten och transparensen. Målsättningen är att öka kunskapen, konsekvenser och utarbeta verktyg och system för att samla information om vindkraft samt bedöma informationens relevans. Processen är lång och vi vill ta ett första steg där vi får till stånd en dialog och respekt för varandra och där vi kan diskutera utvecklingen på landsbygden, säger kommundirektör Stefan Svenfors.

Katta Svenfelt (29:50): Pedersören kunnalle on myönnetty valtion tukea tuulivoimastrategian laatimiseen. Käynnissä on kaksi tuulivoimapuiston kaavoitushanketta, ja ensimmäisessä vaiheessa kunta haluaa parantaa osallisuutta ja näkyvyyttä. Tuulivoimastrategian tavoitteen on lisätä tietymystä tuulivoimalan perustamisprocessista ja seuramuksista, luoda työkaluja. Pedersöre käynnistää nyt ensimmisen vaiheen mistä kunnanjohtaja Stefan Svenfors on iloinen. Otamme nyt ensimmäine askel ja saamme aikaan vuorupuhelua sanoo Stefan Svenfors.

Dennis Rönngård (30:31): I januari inleddes Pedersöres version av Finlandsmodellen vars syfte är at ge barn och ungdomar möjlighet att delta i gratis kravlös klubbverksamhet i anslutning till skoldagen.

Pedersöressä käynnistyi tammikuussa harrastamisen Suomen mallin pilotintihanke jonka tarkoituksena on tarjota peruskoululaisille maksuttoman ja mieluisan harrastuksen koulupäivän yhteydessä.

Katta Svenfelt (30:58): THL informerar: Den nya varianten av coronaviruset sprids snabbare därför rekommenderas nu ett säkerhetsavstånd på över 2 meter. Dessutom bör man minska närkontakter ytterligare. Alla över 12 år rekommenderas bära munskydd på offentliga platser så även i kollektivtrafik. Rekommendationen gäller även på arbetsplatser om det i samma utrymme jobbar fler personer.

Dennis Rönngård (31:27): Det är viktigt att testa sig även vid minsta symptom som tyder på coronavirus. Det är även viktigt att testa sig om man misstänker att man blivit utsatt för smitta. Kom ihåg att hålla avstånd , tvätta händerna och ladda ner coronablinkern.

Katta Svenfelt (31:42): Uudet coronavirusvariantit leviävät aiempaa nopeammin. Siksi THL suosittelee yli kahden metrin turvaväliä. Lisäksi lähikontaktia tulisi vähentää entisestään. Tällä hetkella suositellaan kasvomaskia 12 vuotta täyttäneille koko maassa. Maskia käytetään julkisissa tiloissa, julkisissa liikennevälelineissä mukana lukien koulut ja työpaikat. Testiin tule hakea jos on vähäisiäkään oireita ja muista turvaväli, kasvomaski, käsienpesu ja koronavilkun lataaminen.

Dennis Rönngård (32:22): Det var en hel del nyheter denna gång, men hjulen rullar ju igång efter jul och nyår och nu är det väl de så kallade oxveckorna framför oss.

Katta Svenfelt (32:31): Just så är det, vi kämpar på men på tal om oxar, vi behöver väl nog som tjuren Ferdinand sitta under vår egna korkek ibland och lukta på blommorna. Har du något annat att berätta om såhär på slutrakan?

Dennis Rönngård (32:50): Det har jag minsann, föreningsgalan. Det har kommit in många fina förslag till prismottagare i föreningsgalan som ju i år är virtuell av förekommen anledning. Och videon där vi presenterar alla årets vinnare publiceras ikväll, fredag 29.1 kl. 18:00 på kommunens youtubekanal. Det kommer att finnas länkar i alla kommunens sociala medier till just denna video. Så missa inte detta.

Katta Svenfelt (33:22): Hualigen så spännande, ja du ifjol var det fest med publik, röd matta, fotografering och god mat, underhållning ja jag minns inte ens allt. Men nu är det som det är, men priser delas ut, inget stoppar AX gänget vi hittar bara nya vägar och stigar.

Dennis Rönngård (33:48): På tal om vägar och stigar så skuttar jag iväg till Sundby-Karby i nästa podd som kommer 12 februari, det bli kul att träffa gänget där. Det var ju i Sundby vi hade föreningsgalan i fjol.

Katta Svenfelt (34:06): Jag önskar dig en trevlig resa och tackar er som ville lyssna på oss och en virtuell kram till er alla.

Dennis Rönngård (34:19): Kiitos että jaksoit kuunnella, hali sinulle tästä studiosta. Heippa ,hejdå.