Sagolik meny i kommunens kök

Ida Lillqvist står i Sursik skolas kök och håller barnböcker i handen.

Ida Lillqvist har läst barnböcker för att hitta lämpliga maträtter till temaveckan.

Den här veckan har barnsagor fått inspirera maten som tillreds i kommunens kök. Det har resulterat i maträtter med namn som Lille Skutts morotsbiffar, Tjorvens kalops och Emils köttsoppa.

Det är Ida Lillqvist som planerat menyn, som en del av ett studiearbete. Hon har läst en hel del barnböcker för att hitta maträtter som passar. Hon har förberett texter som kan läsas i daghemmen, förskolorna och skolorna innan matgästerna sätter sig till bords.

– Jag har skrivit en liten text för varje dag, just ur den bok som maträtten kommer från, säger Ida Lillqvist.

De enheter som serverar mellanmål har också en sagoinspirerad mellanmålsmeny.

– Bärtil (ur Yles barnprogram) drack egentligen morotsjuice men vi har gjort om det till morotsmarmelad, berättar Lillqvist om tisdagens mellanmålsalternativ.

Lunchmenyn vecka 44:

  • Måndag: Pettson och Findus korvfrestelse, potatismos, kinakålssallad.
  • Tisdag: Lilleskutts morotsbiffar och Teskedsgummans potatis, vitsås, salladsbuffé.
  • Onsdag: Karlsson på takets köttbullar, spagetti, rotsaksbuffé.
  • Torsdag: Tjorvens kalops, potatis, varma grönsaker, lingon-vitkålssallad.
  • Fredag: Emils köttsoppa, Mulle Mecks semla.

Mellanmål vecka 44:

  • Måndag: Muminflingor.
  • Tisdag: Bä bä Bärtils morotsmarmelad, smörgåskex och frukt.
  • Onsdag: Findus prickigkorvmacka.
  • Torsdag: Pippis plättar.
  • Fredag: Bamses dunderhonungsmoothie.

Text & foto: Malin Henricson, informatör