Aktuellt Augusti månads klimattips: Hållbar mat
3.8.2025
Nyskördade morötter med blast.

Augusti månads klimattips: Hållbar mat

Att äta klimatvänlig och hållbar mat är en bra klimatgärning. Du kan köpa ekologisk mat, köpa lokalproducerade produkter eller råvaror, äta mera vegetariskt, äta mat enligt säsong, odla egen mat, plocka bär och svamp, fiska och jaga själv, använda ätbara växter ur naturen, minska matsvinnet genom att äta rester, göra storkok, med mera!

Du behöver inte göra allt. Att köpa en ekologisk frukt eller grönsak när du handlar är också en klimatgärning!

Ett tips för att hitta mera lokalproducerade produkter är att besöka en REKO-ring där du får handla direkt av producenten. REKO-ringar samlas regelbundet på en bestämd plats för att bjuda ut produkter. Via REKO-ringens lokala Facebook-grupp ser du vilka producenter som är på väg och där beställer du det du vill köpa, så att säljaren vet hur mycket som ska tas med, men ofta har de lite extra med sig. Fördelarna är att du vet exakt varifrån produkten kommer, kan fråga hur den tillverkas och den har inte transporterats långa sträckor. I Jakobstadsregionen finns också självbetjäningskiosker med lokala produkter som grönsaker, ägg, kött, honung, mjöl och bakverk.

När matpriserna stiger är det många som försöker pruta på matutgifterna. Genom klimatvänliga val när du handlar och tillreder mat kan det också bli billigare. På webbplatsen ”Portionen under tian” finns 5 tips. Det nämns t.ex. att proteinkällan ofta är dyrast, så genom att använda mera baljväxter kan du spara mycket. Baljväxter är billiga, klimatvänliga och dessutom hälsosamma och näringsrika. Lär mer här: 5 tips för att äta billigare - Portionen under tian. På webbplatsen hittar du även recept för hur du kan använda baljväxter. Marthaförbundet har också en receptbank med klimatsmarta recept på webben.

Håll reda på vilka grödor som är i säsong med hjälp av Skördesäsongskalendern. I den står vilka frukter, rotsaker och grönsaker som är i säsong varje månad. I almanackan finns även andra nyttiga tips gällande säsongsgrödor. Håll utkik här när det börjar bli dags att byta almanacka: Skördesäsong - Skördesäsongskalendern.

Lycka till med din hållbara matlagning!