Pedersöres 675-årslogo.

Pedersöre 675 år

I år har det gått 675 år sedan Pedersöre nämndes i en officiell skrift för första gången. Kommunen kommer att uppmärksamma jubiléet på olika sätt under året.

Firandet inleds med ett lite högtidligare jubileumsfullmäktigemöte måndagen den 13 februari 2023. Samma datum år 1348 nämndes socknen Pedersöre i ett kungligt brev om handelsfrihet. Det var konungen Magnus Eriksson som gav sockenborna i Pedersöre rätt att sälja och köpa livsmedel av sockenborna i Närpes och Korsholm. Det här anses bevisa att det redan på 1300-talet bodde människor i Pedersöre och att de idkade handel med de andra österbottniska socknarna.

Jubiléet har en egen logo med ursprung i Pedersöres nuvarande logo och en gammal Pedersörestämpel. Logon är gjord av grafikern Johanna Öst Häggblom. Den kommer att synas i marknadsföringen av de evenemang som ordnas under jubileumsåret.

Pedersöreborna har möjlighet att medverka i och påverka innehållet i jubileumsåret på olika sätt.

Vi utlyste en tävling för att få hjälp att ta fram en bakelse till Pedersöres 675-årsjubileum. Vi fick in hela 15 bidrag. Tack alla som engagerade sig!

Bland sex finalbidrag valde juryn att kora Ulrika Tupelis recept ”Blåbärscheesecake med vitchoklad och citron” till vinnare. 

Vi delar med oss av receptet så att alla har möjlighet att fira Pedersöre, vårens studenter, morsdag eller varför inte sommarens ankomst, med en smarrig bakelse. Receptet passar en springform med en diameter på 23 cm.

Klicka på länken nedan för att komma till receptet.

Preliminärt program

  • Kommunfullmäktiges möte 13.2.2023 kl. 19, kommungården. Mötet kan ses i efterskott i kommunens Youtube-kanal: Kommunfullmäktiges möte 13.2.2023.
  • Bakningstävling februari-mars.
  • Seniorfestival på Sursikbacken lördag 22.4.2023, kl. 10-15.
  • Move it, aktivitetsdag för hela familjen på Sursikbacken, 10 juni kl. 10-15.
  • Jubileumskonsert i Anderssénsalen i september.
  • Kommundirektörens självständighetsmottagning för sjätteklassare i Pedersöre, december.

Programmet uppdateras under året.

Jubileumsårets öppning 13.2.2023

Pedersöres 675-årsfirande inleddes med ett högtidligare fullmäktigemöte måndagen den 13 februari 2023. Titta på videon och upplev lite feststämning!

Nyheter om Pedersöre 675