Aktuellt Pedersöre firar 675 år med musik och bakelse
18.9.2023
Kommundirektören Stefan Svenfors, kulturproducenten Dennis Rönngård och kultur- och välfärdschefen Ulrika Stenmark står framför kommungårdens entré, vid sidan av Pedersöres reklamplanscher för kommunen och 675-årsjubileet.

Kommundirektören Stefan Svenfors, kulturproducenten Dennis Rönngård och kultur- och välfärdschefen Ulrika Stenmark hoppas att så många kommuninvånare som möjligt kommer på konsert för att njuta av musik och jubileumsbakelse.

Pedersöre firar 675 år med musik och bakelse

Välkommen på fest – den 30 september bjuder Pedersöre in alla kommuninvånare och kommunanställda till en jubileumskonsert – för och med Pedersörebor. På scenen står lokala musiker som alla har en koppling till kommunen – och som avslutning serveras jubileumsbakelsen.

Konserten är huvudnumret under Pedersöres 675-årsjubileumsår och förhoppningen är att så många Pedersörebor som möjligt tar sig till Anderssénsalen för att fira hemkommunen tillsammans.

Kapellmästarna Dennis Rönngård och Mikael Svarvar har tillsammans planerat en mångsidig konsert med låtar som tilltalar en bred publik. På scenen står Elin Kackur, Désirée Saarela, Frank Berger, Heidi Storbacka, Johan Engström, Marianne Maans och Alva Nygård.

– Det blir allt från lätt klassisk musik till visor, folkmusik och dagens popmusik.  Artisterna sjunger både eget producerat material och gör tolkningar av välkända hits, säger Rönngård, som till vardags jobbar som kulturproducent i kommunen.

Vissa artister uppträder med helt nyskrivet eget material. Dessutom utlovar Rönngård en gammal goding i ny skepnad.

– Alla artister sjunger tillsammans ”Vååre i Pedesi” med ett nytt arrangemang av Mikael Svarvar, säger Rönngård.

Dessutom uppträder elever från Edsevö skola och Edsevön koulu med två låtar.

Efter konserten bjuder kommunen besökarna på Pedersöres 675-årsjubileumsbakelse, som korades genom en tävling i våras. Receptet har skapats av Ulrica Tupeli från Ytteresse.

Kultur- och välfärdschefen Ulrika Stenmark har gjort en preliminär beställning på 400 bakelser.

– Vi hoppas att uppslutningen blir bra och att folk känner att det här är en fest för alla Pedersörebor. Om bakelserna tar slut får vi hitta på en annan kaffebjudning, säger Stenmark.

Jubiléets arbetsgrupp har också uppmanat kommunens skolor att uppmärksamma feståret under den sista veckan i september.  Varje skola får själv bestämma hur man gör och tanken är att tröskeln ska vara låg. Purmo skola satsar lite extra och ordnar en guidad busstur för eleverna i kommunen. 

Efter jubileumskonserten fortsätter festligheterna ännu med en jubileumsföreläsning i MI:s regi i oktober, samt en motionskampanj. Året avslutas med kommundirektörens självständighetsmottagning för årskurs 6 i december.

Ulrika Stenmark tycker att det har varit ett bra jubileumsår hittills, där föreningarna engagerat sig med mindre och större evenemang.

– Det är roligt att ha en orsak att samla folk. Med jubiléet vill vi stärka sammanhållningen och visa på att Pedersöre har en lång historia, säger Stenmark.

Jubileumskonserten ordnas i Anderssénsalen lördagen den 30 september kl. 18.00.