Aktuellt Vem bakar Pedersöres jubileumsbakelse?
17.2.2023
En tårta med Pedersöres jubileumslogo, text Pedersöre anno 1348.

Jakten på Pedersöres jubileumsbakelse har inletts. Tävlingsdeltagarna uppmanas motivera hur bakverket kopplar till jubileumsåret. Tårtan på bilden är från jubileumsöppningen 13 februari.

Vem bakar Pedersöres jubileumsbakelse?

Pedersöre firar 675-årsjubileum i år och nu utlyser kommunen en tävling för ta fram receptet till en jubileumsbakelse.

Både hemmabagare och professionella bagare (inte bagerier) är välkomna att delta. Bakverket ska på något sätt kunna kopplas till jubileumsåret och kommunens långa historia. Bakverket bör vara lätt att baka i större mängder, och det ska dessutom kunna bakas både laktos- och glutenfritt.

Tävlingstiden är 17.2–12.3 2023. Man deltar genom att skicka in sitt recept där ingredienser och instruktioner ingår. Man ska också bifoga ett foto på sitt bakverk och motivera hur bakverket kopplas till Pedersöres jubileumsår.

Skicka ditt tävlingsbidrag på adressen malin.henricson@pedersore.fi senast 12.3.2023 kl. 23.59.

På basis av foto och recept går några bidrag vidare till en finalomgång. En jury provsmakar bakverken via ett blindtest. Finalisterna bakar själva sin bakelse inför provsmakningen. Tidtabellen för finalomgången meddelas direkt till de deltagare som går vidare.

Juryn beaktar följande faktorer:

  • smak
  • utseende
  • koppling till Pedersöre 675-årsjubileum
  • ändamålsenlighet.

Genom att delta i tävlingen godkänner du att det vinnande receptet blir offentligt och att det kan justeras för att passa bakprocessen i ett professionellt bageri. Kommunen kommer att ta in offerter från bagerier för att kunna servera bakverket i samband med en planerad jubileumskonsert i höst.

Vinnaren får ära och berömmelse och ett presentkort på 200 euro på valfri produkt eller service (t ex restaurang).

Målsättningen är att utse vinnaren och dela receptet med Pedersöreborna inför morsdag och vårens andra festligheter.

Mer information ger kultur- och välfärdschefen Ulrika Stenmark, ulrika.stenmark@pedersore.fi, 06-7850 284 och informatören Malin Henricson, malin.henricson@pedersore.fi, 050–574 8799.