Aktuellt Upptäck Pedersöre i din egen takt
5.7.2023
Ålidens hembygdsmuseums område. En grusväg, en gammal kvarn, en gammal byggnad och björkar.

Åliden hembygdsmuseum ingår i den lokala guidningen.

Upptäck Pedersöre i din egen takt

Nu kan du bekanta dig med Pedersöres historiska platser på ett nytt sätt. I sommar finns 14 QR-koder utplacerade på olika platser i kommunen. Bakom koderna gömmer sig information om platsens historia i korta ljud- och textfiler. 

Det är Kulturhuset Ax som arrangerar den lokala guideturen, som en del av kommunens 675-årsjubileum.  Varggropen i Ytteresse, Åliden i Purmo, Pössforsen i Överesse, byamagasinet i Lepplax och minnesstenen i Skrattlas är exempel på platser som ingår i konceptet.

För att kunna ta del av berättelserna ska du besöka de aktuella platserna. Du hittar dem på denna karta: Digital guide sommaren 2023. 

Du behöver en mobiltelefon, eftersom du ska använda telefonen för att scanna QR-koden. När du läser av koden kommer du till en ljud- eller textfil med information om platsen.

När du besöker platserna och läser av QR-koden har du möjlighet att delta i ett lotteri. Du är med i utlottningen om du besöker minst tre platser och uppger dina kontaktuppgifter när du scannat QR-koden. 

Mer information om guidningen finns på webbsidan Guide23.

Ha en trevlig tur!

Instruktioner: För att skanna QR-koden använder du t.ex. din mobiltelefons kamera. Du klickar fram den bakre kameran på din enhet och håller den mot QR-koden. Se till att koden visas i kamerans synfält. Din mobila enhet kommer att identifiera QR-koden, därefter visas en notis som du klickar fram för att hitta till platsens webbsida. På vissa telefoner behöver du använda applikationen Google Lens för att kunna skanna QR-koden.