Kuntatietoa Pedersören historia
Kaksi miestä vartioi palavaa tervahautaa.

Pedersören historia

1348

Pedersöre lukeutuu Pohjanmaan alkuperäispitäjiin. Joskus keskiajan lopussa, kun musta surma runteli Eurooppaa, Pedersören pitäjä mainittiin ensimmäisen kerran virallisisissa asiakirjoissa (vuonna 1348). Kuningas Maunu Eerikinpoika antoi nimittäin silloin asetuksen Mustasaaren (Korsholm), Närpesin (Närpiö) ja Pedersören pitäjien kauppaoikeuksista.

Pohjanmaan rannikkoalue oli siihen aikaan jaettu kolmeen pitäjään. Pedersören suurpitäjä ulottui aina Vöyristä Kemiin.

1865

Vuonna 1865 vanhat kirkkopitäjät korvattiin uudella kunnallishallinnolla ja kirkko ja pitäjä erotettiin toisistaan. Ähtävä ja Purmo, jotka olivat olleet tähän asti Pedersören kappeliseurakunta, muodostivat seuraavien vuosien aikana itsenäisiä seurakuntia.

Uuden lain mukaan kuntauudistuksen tuli olla valmiina kolmen vuoden sisällä vuodesta 1865. Purmon kunta itsenäistyi vuonna 1868, kun taas Ähtävän kunnasta tuli itsenäinen kunta vasta vuonna 1870.

1977

Pedersöre sai nykyisen muotonsa vuonna 1977, kun Ähtävän ja Purmon kunnat liittyivät taas yhteen Pedersören kanssa, jolloin kuntaliitoksen kautta syntyi nykyinen Pedersören "suurkunta".

1983

Pedersören kunnasta tulee virallisesti kaksikielinen kunta (suomenkielisten osuus yli 8 prosenttia).

23. helmikuuta 1989

Valtioneuvoston päätöksen mukaan Pedersören suomenkielinen nimi on Pedersören kunta (aiemmin Pietarsaaren maalaiskunta).

 

Joet ja maatalous leimaavat kehitystä

Joet ovat leimanneet kunnan kehitystä. Jokia pitkin kuljetettiin metsistä puutavaraa ja tervaa rannikolle ja sieltä edelleen maailmalle. Pedersöreläiset timpurit tunnettiin taitavina purjelaivojen rakentajina 1500-luvulta alkaen aina 1800-luvulle saakka.

Pedersöre on perinteisesti myös tyypillistä maatalousseutua, ja monet myllyt ovat aikojen saatossa jauhaneet kuohuvien koskien varrella. Pedersöressä on useita tunnetusti hyviä talonpoikaismuseoita, joissa voi tutustua menneiden vuosisatojen asumiseen, työvälineisiin ja kylämaisemiin.

Lue lisää kulttuuriperinnöstä kulttuuritoimiston kotiseutusivuilta.

Jos haluat tietää enemmän kunnan historiasta sinulla on mahdollisuus ostaa seuraavat (ruotsinkieliset) teokset, jotka ovat myytävänä kunnantalossa:

Pedersöres historia, 3 osaa (julk. 1971), hinta 20 euroa/osa.
Purmo kommuns historia Leva fattig - dö rik (julk. 2001), hinta 48 euroa.
Esse kommuns historia Forsen och furan (julk. 2003), hinta 48 euroa.