Aktuellt Pedersöre firar 675 år – fullmäktigemöte inleder festen
7.2.2023
Kommunfullmäktiges ordförande Niclas Sjöskog, kommundirektören Stefan Svenfors och kommunstyrelsens ordförande Johanna Holmäng står vid sidan av ett plakat med den nya jubileumslogon.

Kommunfullmäktiges ordförande Niclas Sjöskog, kommundirektören Stefan Svenfors och kommunstyrelsens ordförande Johanna Holmäng förbeder sig för ett fullmäktigemöte med festlig inramning den 13 februari – exakt 675 år efter att Pedersöre nämns i en officiell text första gången.

Pedersöre firar 675 år – fullmäktigemöte inleder festen

I år har det gått 675 år sedan Pedersöre nämndes i en officiell skrift för första gången. Kommunen kommer att uppmärksamma jubiléet på olika sätt under året.

Firandet inleds med ett lite högtidligare jubileumsfullmäktigemöte måndagen den 13 februari 2023. Samma datum år 1348 nämndes socknen Pedersöre i ett kungligt brev om handelsfrihet. Det var konungen Magnus Eriksson som gav sockenborna i Pedersöre rätt att sälja och köpa livsmedel av sockenborna i Närpes och Korsholm. Det här anses bevisa att det redan på 1300-talet bodde människor i Pedersöre och att de idkade handel med de andra österbottniska socknarna.

Kommundirektören Stefan Svenfors tycker det är skäl att uppmärksamma den långa historiska resa som kommunen gjort.

– Vi kommer till stor del att fira i arbetets tecken, men vi vill ändå lyfta jubiléet i olika sammanhang under året. Vi är en av landets äldsta administrativa enheter, säger Svenfors.

Jubiléet har en egen logo med ursprung i Pedersöres nuvarande logo och en gammal Pedersörestämpel. Logon är gjord av grafikern Johanna Öst Häggblom. Den kommer att synas i marknadsföringen av de evenemang som ordnas under jubileumsåret.

Pedersöreborna har möjlighet att medverka i och påverka innehållet i jubileumsåret på olika sätt.

Den första möjligheten öppnar inom kort, när kommunen bjuder in kommuninvånarna till en bakningstävling.

– Vi uppmanar intresserade hemmabagare att ta fram recept till en jubileumsbakelse. Man deltar i eget namn oberoende av bakningsvana. Däremot är tävlingen inte öppen för professionella bagerier, säger Pedersöres kultur- och välfärdschef Ulrika Stenmark.

En jury utser ett vinnarrecept som sedan delas med allmänheten. Kommunen berättar mer om bakningstävlingen senare i februari.

Kulturhuset Ax planerar olika evenemang under året, och informationen fylls på i takt med att detaljerna klarnar. Skolor och daghem kommer också att ha uppmuntras att uppmärksamma temat 675 under året.

Dessutom hoppas kommunen att föreningarna vill vara delaktiga. Föreningar har möjlighet att söka bidrag från kommunen för evenemang som anknyter till jubiléet, i samband med sin föreningsbidragsansökan. Evenemangen kan sedan inkluderas i kommunens officiella jubileumsprogram. Ansökningstiden för föreningsbidrag pågår till 28.2.2023.

– Jag hoppas att alla tar tillfället i akt och uppmärksammar jubiléet i sin egen verksamhet. Vi lyfter Pedersöres 675 år tillsammans, säger Svenfors.

Jubileumsåret avslutas med kommundirektörens självständighetsmottagning för alla sjätteklassare i Pedersöre i december.

Det finns en jubileumssida på kommunens webbplats, www.pedersore.fi/pedersore675, där vi uppdaterar jubileumsprogrammet vart efter.

Tilläggsuppgifter ger:

Kultur- och välfärdschefen Ulrika Stenmark, ulrika.stenmark@pedersore.fi, 06 7850 284, eller
kommundirektören Stefan Svenfors, stefan.svenfors@pedersore.fi, 050–512 0420.