Ajankohtaista Pedersöre juhlii 675-vuotista taivaltaan
7.2.2023
Juhlavuoden logoplakaatti ja sen vieressä seisovat kunnanvaltuuston puheenjohtaja Niclas Sjöskog, kunnanjohtaja Stefan Svenfors ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Johanna Holmäng.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Niclas Sjöskog, kunnanjohtaja Stefan Svenfors ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Johanna Holmäng valmistautuvat juhlallisissa puitteissa pidettävään valtuustokokoukseen 13. helmikuuta – tasan 675 vuotta sen jälkeen, kun Pedersöre mainittiin ensimmäisen kerran virallisessa tekstissä.

Pedersöre juhlii 675-vuotista taivaltaan

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 675 vuotta siitä, kun Pedersöre mainittiin ensimmäisen kerran virallisessa tekstissä. Juhlavuotta vietetään monin eri tavoin vuoden aikana.

Juhla alkaa hieman juhlallisemmalla valtuustokokouksella maanantaina 13. helmikuuta 2023. Samana päivämääränä vuonna 1348 Pedersöre mainittiin kauppavapautta koskevassa kuninkaankirjeessä.

Kuningas Magnus Eriksson antoi Pedersören pitäjän asukkaille oikeuden myydä ja ostaa elintarvikkeita. Samat oikeudet saivat myös Närpiön ja Mustasaaren asukkaat. Tämän katsotaan osoittavan, että jo 1300-luvulla Pedersöressä asui ihmisiä, jotka kävivät kauppaa muiden pohjalaispitäjien kanssa.

Kunnanjohtaja Stefan Svenforsin mielestä on syytä panna merkille kunnan pitkä historiallinen matka.

– Tulemme juhlimaan pitkälti työn merkeissä, mutta haluamme silti nostaa juhlavuoden esille eri yhteyksissä vuoden aikana. Olemme yksi maan vanhimmista hallinnollisista yksiköistä, Svenfors sanoo.

Juhlavuodella on oma logonsa, joka perustuu Pedersören nykyiseen logoon ja vanhaan Pedersöre-leimaan. Logon on tehnyt graafikko Johanna Öst Häggblom. Se näkyy juhlavuoden aikana järjestettävien tapahtumien markkinoinnissa.

Pedersöreläisillä on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa juhlavuoden sisältöön eri tavoin.

Ensimmäinen mahdollisuus osallistumiseen avautuu lähiaikoina, kun kunta kutsuu kunnan asukkaat leivontakilpailuun.

– Kannustamme leipureita kehittämään juhlaleivoksen reseptiä. Kaikki ovat tervetulleita mukaan kisaan omalla nimellä, leivontatottumuksista riippumatta. Kilpailu ei kuitenkaan ole avoin ammattileipomoille, sanoo Pedersören kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Ulrika Stenmark.

Tuomaristo valitsee voittavan reseptin, joka annetaan kaikkien käyttöön. Kilpailusta tiedotetaan lisää helmikuun aikana.

Kulttuuritalo Ax suunnittelee erilaisia tapahtumia, ja lisätietoja annetaan sitä mukaa, kun yksityiskohdat selkiytyvät. Myös kouluja ja päiväkoteja kannustetaan kiinnittämään huomiota 675-teemaan.

Lisäksi kunta kutsuu yhdistykset mukaan juhlavuoden toteuttamiseen omalla ohjelmallaan. Yhdistyksillä on mahdollisuus hakea kunnan avustusta erilaisiin juhlavuoteen liittyviin tapahtumiin yhdistysavustuksensa yhteydessä. Tapahtumat voidaan sisällyttää kunnan viralliseen juhlavuosiohjelmaan. Yhdistysavustusten hakuaika jatkuu 28.2.2023 asti.

– Toivon, että jokainen tarttuu tilaisuuteen ja kiinnittää juhlavuoteen huomiota omassa toiminnassaan. Juhlimme yhdessä Pedersören 675 vuotta, Svenfors sanoo.

Juhlavuosi päättyy kunnanjohtajan joulukuussa järjestettävään itsenäisyysvastaanottoon, johon kutsutaan kaikki Pedersören kunnan kuudesluokkalaiset.

Kunnan verkkosivustolla on teemasivu, www.pedersore.fi/pedersore675, johon päivitämme vuosipäivän ohjelmaa.

Lisätietoja antavat:

kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Ulrika Stenmark, ulrika.stenmark@pedersore.fi, 06 7850 284 ja
kunnanjohtaja Stefan Svenfors, stefan.svenfors@pedersore.fi, 050–512 0420.