Aktuellt Allsång på toppen kan bli ny sommartradition
12.6.2024
Artister och arrangörer står i trappan till danspaviljongen Forsby på toppen. Ulrika Stenmark, Charlotta Kerbs, Dennis Rönngård, Caroline Lillmåns och Vilhelm Lillmåns.

Både artister och arrangörer är taggade inför allsångskvälllen i danspaviljongen Forsby på toppen.
Ulrika Stenmark, Charlotta Kerbs, Dennis Rönngård, Caroline Lillmåns och Vilhelm Lillmåns hoppas folk
från hela Pedersöre dyker upp på tisdag 18 juni.

Allsång på toppen kan bli ny sommartradition

Tänk på Allsång på Skansen, men byt ut Skansen mot Forsby danspaviljong och allsångsledaren Sanna Nielsen mot Dennis Rönngård. Kulturhuset Ax ordnar en nytt evenemang där allsång varvas med solistuppträdanden och i pausen blir det kaffe med dopp.

Tisdagen den 18 juni är det premiär för Kulturhuset Ax nya sommarsatsning, Allsång på toppen.

– Vad roligt det ska bli med allsång, vilket fint initaitiv, utbrister Charlotta Kerbs spontant när hon anländer till pressträffen om allsångskvällen.

Kerbs är en av fem lokala artister som både uppträder med egna solonummer och leder publiken i allsångslåtar. Hon har sällskap av syskonen Vilhelm och Caroline Lillmåns (Forsby), Christine Sten (Purmo) och Johan Engström (Bäckby). Kompbandet har också lokal anknytning. Det består av Engström på gitarr, Viktor Nyblom på trummor, Christian Gull på piano samt kapellmästaren och tillika allsångsledaren Dennis Rönngård på bas. Dessutom uppträder Purmokören Lostones under Christine Stens ledning.

– Det är Pedersöreartister från början till slut. Det är en sak som vi har varit måna om, säger maestron och allsångsledaren Dennis Rönngård.

Han har bred erfarenhet av allsångskvällar, men också för honom är det premiär för ett dylikt evenemang i kommunens regi och i hans roll som kulturproducent. Men idén om en allsångsafton är inte ny.

– Vi har tänkt på det förr, men så satte coronan käppar i hjulet sommaren 2020, säger kultur- och välfärdschefen Ulrika Stenmark.

Nu var tiden mogen, och Stenmark är glad över att Kulturhuset kan samarbeta med föreningen Forsby på toppen kring det praktiska arrangemanget.

Allsångsrepertoaren består av gamla godingar blandat med modernare låtar. Rönngård vet vilka låtar som går hem och dessutom har solisterna fått komma med önskemål. Programhäftet innehåller elva sånger där både Idas sommarvisa, Sånt är livet och Sommartider finns med.

Solisterna sjunger både covers och eget material. Charlotta Kerbs uppträder med en låt som hon skrivit själv, och bjuder dessutom på en spännande tolkning av en känd, fransk schlager.

– Jag har gjort en översättning till Pedersöredialekt tillsammans med min granne Peter ”Nylli” Nylund, berättar hon.

Också Johan Engström uppträder med en nyskriven, egen låt på Essedialakt.

Caroline och Vilhelm Lillmåns kommer att sjunga en duett kvällen till ära. Av syskonen är storasyster Caroline redan ett etablerat namn i musikkretsar, medan Vilhelms karriär tagit fart efter hans medverkan i tv-programmet The Voice of Finland i höstas.

– Jag ska sjunga på ett bröllop och tre allsångstillfällen i sommar, säger han.

Kören Lostones med cirka 30 sångare uppträder med ett eget nummer och de stöder också allsången i publiken.

Artisterna är lika förväntansfulla som arrangörerna inför premiären.

– I love it, jag tycker allsång är så kul, att förenas och uppleva sångens och musikens kraft, säger Charlotta Kerbs.

Hon gillar Evert Taubes visor, och kommer att leda en av hans sånger under kvällen.

I och med att allsången ordnas inne i danspaviljongen kommer inte ett eventuellt regn att störa publiken eller artisterna.

För arrangörerna i Kulturhuset Ax är de lokala artisternas medverkan hela grundbulten i allsångsaftonen. Solisterna kommer från olika byar, vilket förhoppningsvis också lockar publik från hela kommunen.

– Det är viktigt att vi skapar tillfällen som ger synlighet åt dem som är verksamma inom kulturlivet. Vi kan inte betala enorma gage, men vi erbjuder en scen åt dem. Därför är det viktigt att allsången skulle bli ett återkommande evenemang, säger Stenmark.

Arrangörerna har tryckt 300 programblad, men många fler ryms in i salen. Stenmark och Rönngård poängterar att det är ett kravlöst evenemang med låg tröskel. Ung som gammal kan delta, oberoende av sångvana.

– Man kan ha barnen med, dörren är öppen så det är bara att gå ut en stund om det blir svårt att sitta stilla. Vi har också en moderat prissättning, barnen betalar bara för saft och bulla. Vi hoppas att folk ska hitta hit, säger Stenmark.

Allsångskvällen inleds klockan 19 och pågår i två timmar. Inträdet är 20 euro för vuxna, och där ingår servering. Pensionärer och studerande betalar 15 euro och barn under 16 år 6 euro.

Det är möjligt att betala med kort eller kontant. 

Text & foto: Malin Henricson, informatör