Aktuellt för barn och unga Vindkraft i Pedersöre
7.12.2022
Tre vindkraftverk.

Vindkraft i Pedersöre

Genom vindkraftverk får man el från vinden. I Pedersöre finns ännu inga vindkraftverk. Det är två vindkraftsbolag som skulle vilja bygga vindkraftsparker i kommunen. En vindkraftspark med 6 vindkraftverk kommer att byggas i närheten av Lappfors och en annan med 44 kraftverk kanske kommer att byggas i Purmo nära Sisbacka och Lillby.

Stora vindkraftverken kan vara mellan 200 och 300 m höga. Vindkraftverken ger ifrån sig buller och skuggor som kan störa både djur och människor. Därför är det viktigt att göra noggranna utredningar innan man bestämmer var man får bygga. Det är kommunen som bestämmer var kraftverken får byggas och hur höga de får vara.

När man vill bygga en vindkraftspark måste man alltid göra en plan innan man får bygga den. En plan är en karta där man till exempel ritar in var man får bygga vindkraftverken. När man gör en plan för en vindkraftspark ska man alltid reda ut om det finns utrotningshotade djur eller växter på det område. Om det finns utrotningshotade djur eller växter måste man placera på vindkraftverket så att det inte stör djuret eller förstör växterna.

Man gör också en karta där det syns hur långt buller från vindkraftsparken kommer att sprida sig och hur långt vindkraftverken kommer att synas. Man brukar också göra fotografier där man lägger in vindkraftverk för att man ska kunna föreställa sig hur det kommer att se ut om vindkraftsparken byggs. Det finns människor som tycker att vindkraftverken är fula och andra tycker inte alls att de stör och alla har rätt till sin egen åsikt.   

När man gör en plan för en vindkraftspark får alla som bor i kommunen säga sin åsikt om den.  

Text: Anna-Karin Pensar, planläggningschef