Ajankohtaista lapsille ja nuorille Tuulivoima Pedersöressä
7.12.2022
Kolme tuulivoimalaa.

Tuulivoima Pedersöressä

Tuulivoimaloiden avulla tuulesta saadaan sähköä. Pedersöressä ei vielä ole tuulivoimaloita. Kaksi tuulivoimayhtiötä haluaisi rakentaa tuulivoimapuistoja kuntaan. Yksi tuulivoimapuisto, jossa on 6 voimalaa, aiotaan rakentaa Lappforsin lähelle. Toinen tuulivoimapuisto, jossa on 44 voimalaa, rakennetaan ehkä Purmoon Sisbackan ja Lillbyn lähelle.

Suurten tuulivoimaloiden korkeus voi olla 200–300 metriä. Tuulivoimalat aiheuttavat melua ja varjoja, jotka voivat häiritä sekä eläimiä että ihmisiä. Siksi on tärkeää tehdä tarkkoja selvityksiä ennen kuin päätetään, mihin tuulivoimaa voidaan rakentaa. Kunta päättää, minne tuulivoimaloita saa rakentaa ja kuinka korkeita ne saavat olla.

Kun tuulivoimapuisto halutaan rakentaa, täytyy ennen rakentamista tehdä kaava. Kaava on kartta, johon esimerkiksi piirretään, mihin tuulivoimaloita saa rakentaa. Kun tuulivoimapuistolle tehdään kaavaa, täytyy aina selvittää, onko alueella uhanalaisia eläimiä tai kasveja. Jos alueella on uhanalaisia eläimiä tai kasveja, täytyy tuulivoimalat sijoittaa niin, etteivät ne häiritse eläimiä tai tuhoa kasveja.

Lisäksi tehdään kartta, jossa näkyy, kuinka pitkälle tuulivoimapuiston melu leviää, sekä kuinka pitkälle tuulivoimalat näkyvät. Lisäksi tehdään valokuvia, joihin tuulivoimalat lisätään. Tällä tavoin voidaan kuvitella, miltä maisema näyttäisi, jos tuulivoimapuisto rakennettaisiin. Joidenkin ihmisten mielestä tuulivoimalat ovat rumia ja toisten mielestä ne eivät häiritse ollenkaan. Kaikilla on oikeus mielipiteeseensä.

Kun tuulivoimapuistolle tehdään kaavaa, on kaikilla kunnan asukkailla oikeus sanoa mielipiteensä.

Teksti: Anna-Karin Pensar, kaavoituspäällikkö