Aktuellt för barn och unga Skoluppgift ledde till frisbeegolfbana i Forsby
1.11.2022
Elever står på rad och kastar frisbee mot en korg.

Skoluppgift ledde till frisbeegolfbana i Forsby

På våren 2022 hade årskurs 5–6 i Forsby skola ett projekt i ämnet samhällslära, om demokrati och delaktighet.  Eleverna hade ett grupparbete där de övade sig att argumentera för någon viktig sak.

En av övningarna var att sända en påhittad skrivelse till Pedersöre kommun där eleverna föreslog att kommunen skulle bygga en frisbeegolfbana i Forsby. Som en följd av denna uppgift konstaterade eleverna att det också i verkligheten vore en god idé och beslöt att skriva en riktig ansökan och sända den till kommunen. 

Som första åtgärd kontaktade eleverna föreningen Forsby på toppen, som äger området vid planen, och frågade om denna idé var något som de också kunde omfatta. Ordförande Matts Joskitt kollade med styrelsen och meddelade sedan att föreningen ställde sig positiv till planerna.

Som nästa åtgärd gjorde eleverna en  fältstudie vid området runt fotbollsplanen. Målet var att hitta passande platser där korgarna kunde vara. Matts Joskitt kom och gav respons på korgarnas placering så att de inte är i vägen för annan verksamhet. 

För att få hjälp med ansökningen bjöd eleverna in förtroendevalda Viktor Kock från Forsby för att få tips hur de skulle utforma förslaget och vem man kunde kontakta inom Pedersöre kommun.

Eleverna skrev sedan en ansökan och sände den till fritidssekreterare Pontus Backlund. Han tyckte att elevernas ansökan var väl motiverad och lovade sponsorera tre korgar. För att få de övriga korgarna betalda kontaktade eleverna föreningen Hem och Skola rf. vid Forsby skola som genast lovade sponsorer två korgar. För att finansiera den sista korgen kontaktades Jan Sten, tidigare elev och kontaktperson för Helmer Stens fond, som direkt var med på noterna att betala den sista korgen. 

Under sommaren beställdes och levererades korgarna. Betongpelare till korgarna lovade Hans Björklund vid kommunen att kunde hämtas från depån i Bennäs. Den 13.10 var allt redo för montering. Eleverna i klass 5-6 delades i sex grupper, sen var det bara att greppa spaden. Efter ca två timmars grävande var alla sex korgar korgar på plats och planen redo att användas.

Nu finns en sexkorgars frisbeegolfbana vid fotbollsplanen i Forsby. Det finns inga utkastningsramper utan man kastar från korg till korg. Banan går i en runda men man kan också kasta kors och tvärs, helt enligt eget tycke och smak.

Välkomna! 

Text och foto: Forsby skola