Aktuellt för barn och unga Ronja var prao i kommungården
En tonårig flicka med långt hår sitter vid ett skrivbord och jobbar med dator.

Ronja var prao i kommungården

Eleverna på årskurs 2 i Pedersöre gymnasium hade praodagar måndag och tisdag den 17 och 18 oktober. Ronja Hägglund från Esse går på tvåan i gymnasiet och gjorde sin praoperiod på kommungården i Bennäs.

Prao är en förkortning av praktisk arbetslivsorientering och det betyder att eleverna i våra skolor får fara ut till företag i kommunen och lära sig hur det går till i arbetslivet. I Pedersöre har niorna två praoveckor, en vecka på hösten och en på våren. Eleverna i Pedersöre gymnasium har två praodagar.

Ronja berättar att det var skolans studiehandledare som tipsade om att man kan söka praoplats i kommungården. Ronja tog kontakt med personalchefen Sofia Grönhage och fick löfte om en praoplats på kommungården.

– Sofia visade mig runt i kommungården och jag fick se vilka som jobbar där och de berättade om sina arbetsuppgifter, säger Ronja.

– Sen har jag jobbat på datorn, både med siffror och texter. Jag har fått lära mig en hel del om vad de anställda inom kommunen sysslar med, men jag tycker också att det är ganska svårt att greppa helheten. Man borde få vara på arbetsplatsen en längre tid än två dagar för att få en uppfattning om hur saker och ting fungerar. Jag tycker ändå att jag har fått ett bra mottagande och är överlag nöjd med mina praodagar.

Text: Förvaltningsavdelningen, Carina Wärn, Ronja Hägglund