Aktuellt för barn och unga Livsmedel kan inte förvaras eller tillredas i vad som helst
4.1.2024
En köttkvarn och köttbitar och lite köttfärs på ett bord.

En köttkvarn är ett livsmedelskontaktmaterial.

Livsmedel kan inte förvaras eller tillredas i vad som helst

Till Miljöhälsan Kallans uppgifter hör många olika saker som vi håller koll på. En sak som vi övervakar är något som kallas för livsmedelskontaktmaterial.

Ett livsmedelskontaktmaterial är allt som kommer i kontakt med ett livsmedel när det tillverkas, förvaras och tillreds samt de material som man äter från och med. Ett livsmedelskontaktmaterial är t.ex. en köttkvarn, plastförpackningar, kastruller och tallrikar.

Det får inte föras över skadliga ämnen från livsmedelskontaktmaterialet till livsmedlet. De skadliga ämnena är så små att du inte kan se dem med ögat. Därför är det viktigt att du enbart använder sådana kärl eller sådan utrustning som är tänkt för att användas i kontakt med livsmedel. T.ex. en mugg som det är tänkt att dricka ur, är tillverkad på ett sånt sätt att den inte ger ifrån sig något skadligt ämne till livsmedlet.

Det kan också finnas instruktioner för hur du ska använda ett livsmedelskontaktmaterial. En del kontaktmaterial ska inte användas i varma temperaturer, andra lämpar sig inte för feta livsmedel. Därför är det viktigt att du kontrollerar om det finns instruktioner som gäller hur du använder livsmedelskontaktmaterialet.

Symbolen nedan är ett sätt att märka produkter i detaljhandeln. 

Kom ihåg att blomkrukor, plastflaskor, som det förvarats kemikalier, i och soppåsar i regel inte ska användas att förvara livsmedel i.

Text: Annika Porthin, chef för miljöhälsovården

En symbol som innehåller ett glas och en gaffel.