Ajankohtaista lapsille ja nuorille Elintarvikkeita ei voi säilyttää tai valmistaa missä vaan
4.1.2024
Lihamylly ja kokolihapaloja sekä jauhelihaa pöydällä.

Lihamylly on esimerkki elintarvikekontaktimateriaalista.

Elintarvikkeita ei voi säilyttää tai valmistaa missä vaan

Kallan Ympäristöterveyden tehtäviin kuuluu monia erilaisia asioita joita seurataan. Yksi asia jota valvomme on asia, jota kutsutaan elintarvikekontaktimateriaaliksi.

Elintarvikekontaktimateriaali on kaikkea, mikä joutuu kosketuksiin ruoan kanssa tuotannon, varastoinnin ja valmistuksen aikana, sekä materiaalit joista ja joilla syödään. Elintarvikekontaktimateriaalia on mm. lihamylly, muovipakkaukset, kattilat ja lautaset.

Elintarvikekontaktimateriaalista ei saa siirtyä haitallisia aineita elintarvikkeeseen, joka on kosketuksissa elintarvikekontaktimateriaalin kanssa. Haitalliset aineet ovat niin pieniä, ettei niitä näe silmällä. Siksi on tärkeää, että käytät vain astioita tai laitteita, jotka on tarkoitettu käytettäväksi kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa. Esimerkiksi juotavaksi tarkoitettu muki on valmistettu siten, että siitä ei pääse ruokaan haitallisia aineita. Voi myös olla ohjeita, miten käytät elintarvikekontaktimateriaalia. Joitakin kontaktimateriaaleja ei ole tarkoitettu käytettäviksi kuumissa lämpötiloissa, toiset eivät sovellu rasvaisille elintarvikkeille. Siksi on tärkeää, että tarkistat, löytyykö elintarvikekontaktimateriaaliin käyttöä koskevia ohjeita.

Alla oleva symboli on tapa merkitä tuotteet vähittäiskaupassa.

Muista, että kukkaruukkuja, muovipulloja, joissa kemikaaleja on säilytetty ja roskapusseja ei yleensä saa käyttää elintarvikkeiden säilyttämiseen.

Symboli, jossa on lasi ja haarukka.