Aktuellt för barn och unga Köttbullar är en favoriträtt i Hoppetossan
21.3.2024
En tallrik med en stor potatis, fyra köttbullar, lite sallad, en klick lingonsylt och ett knäckebröd med smör.

Köttbullar är gott, tycker barnen i daghemmet Hoppetossan.

Köttbullar är en favoriträtt i Hoppetossan

Den här veckan (vecka 12) serveras daghemmet Hoppetossans önskemat i alla daghem och skolor här i Pedersöre. Barnen har fått föreslå sina favoriträtter, och Sursik centralkök har lyssnat och verkställt.

I tisdags var det köttbullar och potatis på menyn. Resten av veckan serveras grönsaksbiff, citronetter, kycklingfrestelse och laxsoppa.

Genom att fråga barnen vill Sursikköket ge barnen och ungdomarna möjlighet att påverka lunchsedeln. Pedersöre vill vara en barnvänlig kommun, och det här är ett sätt att göra barn delaktiga i saker som berör dem. Men det är inte önskemat på matsedeln varje vecka – då skulle det bli spagetti med köttfärssås, hamburgare, pizza, fransk potatis med kebab, risgrynsgröt, köttbullar, citronetter, nuggets och lapskojs varje vecka.

Anja i Sursikköket tycker det är roligt att barnen börjar tänka lite mera på mat och varifrån den kommer. Ibland kommer det förslag på nya maträtter som köket testar. I höstas fanns till exempel hamburgare med på menyn.

Regeln är att önskemålen inte får bestå av pizza och hamburgare varje dag. Matsedel ska innehålla en soppa, en låda och en sås.

Text & foto: Malin Henricson, informatör i kommunen