Aktuellt för barn och unga Hej från Pedersöres nya planläggare
11.12.2023
En kvinna står framför en vägg med en Pedersörekarta.

Jessica Sjöblom.

Hej från Pedersöres nya planläggare!

Jag heter Jessica och jag började jobba som planläggare i Pedersöre kommun i höstas. Jag har alltid brytt mig om naturen och miljön runt omkring mig. Därför valde jag att studera miljö- och marinbiologi efter studenten. Jag studerade fem år i Åbo och fick min magistersexamen våren 2022.

Hur blev jag då till planläggare? Mitt tidigare jobb skulle snart ta slut och en arbetskompis berättade att de söker en planläggare till Pedersöre. Först funderade jag om jag faktiskt kan jobba som planläggare med min utbildning. Jag hade sommarjobbat tre månader på Vasa stads planläggning, men där var mina arbetsuppgifter att vara ute i skogar och inventera vilka växter som fanns där och skriva ner hur skogen såg ut. Så jag visste inte vad allt man gör som planläggare. Jag läste på om vad man gör inom planläggningen i en kommun och det lät intressant! Jag skickade in en jobbansökan och blev kallad till en intervju. Sen fick jag jobbet!

Som planläggare jobbar man med att försöka planera omgivningen så att den är så trygg och trivsam som möjligt för alla i Pedersöre. Vi funderar på var skolor, bostadsområden och industriområden ska finnas, eller var cykelvägar ska gå och var grönområden ska bevaras. Invånare och företagare får alltid ha åsikter om hur de vill att deras omgivning ska vara.

Vad som ska finnas var, bestäms i generalplaner och detaljplaner. I generalplaner planeras till exempel var vägar och bostadsområden ska finnas. I detaljplaner planerar man sedan mera noggrant vad som ska finnas i bostadsområdet. Sedan är det politikerna i kommunen som beslutar om planerna godkänns.

Jag har mycket att lära om planläggning, och det är intressant! Mina arbetsuppgifter har hittills mest varit att hjälpa till där det behövs. Jag har läst och skrivit texter. Jag har varit med på möten och jag har fått göra kartor.

Jag tycker det är roligt att få lära sig nya saker. Extra roligt har det varit att jobba med kartor och att skriva olika texter. Jag får även lära känna nya arbetskompisar, och det är kul! Med det här jobbet ser jag framemot att få vara med och utveckla kommunen. Jag ser också framemot att kunna sköta egna projekt och att få lära mig ännu mera.

Vi ses!

Text: Jessica Sjöblom, planläggare
Foto: Malin Henricson, informatör