Aktuellt för barn och unga Författaren Hanna Lundström besökte Överesse skola
6.2.2024
En kvinna håller i en bok som hon visar upp för elever som sitter i sina pulpeter i ett klassrum.

Författaren och poeten Hanna Lundström berättade att en gång skrev hon om samma vers 30 gånger innan hon var nöjd.

Författaren Hanna Lundström besökte Överesse skola

Poeten och författaren Hanna Lundström har besökt Överesse skola. Hon berättade om sitt eget skrivande och gav tips åt dem som vill skriva dikter.

Vad är en dikt?

– Allt kan bli en dikt, säger Hanna.

Hon är författare och skriver både poesi och berättelser. Hon har till exempel skrivit Rassel Prassel Poesi  och Bilskelettet.

Det är spännande att se att några få ord kan berätta så mycket. Man måste välja orden noggrant för en dikt är sällan lång. Hanna väljer de starkaste orden och de som hon tycker mest om.

– Ibland måste man skriva om sin vers många gånger innan man är nöjd, säger hon, och berättar en gång skrev hon om samma vers 30 gånger innan hon var nöjd.

Hennes favoritord är flinga.

Klass 1 fick göra rörelser till en dikt om snöflingor, och de lärde sig den nästan utantill direkt. Sedan fick eleverna 3 minuter att hitta på saker som det borde finnas en dikt om. Det blev en lång lista, med bland annat traktorer, glitter, gummibjörnar och vattenfall.

Klass 2 fick en utmaning att skriva en elving.  En elving är en dikt med fem rader. Första raden har ett ord, andra raden två ord, tredje raden tre och  fjärde raden har fyra ord. Sista raden har ett ord som skall överraska.

Varför börjar man skriva?

Det var när Hanna  blev förälder som hon började se på världen på ett annat sätt, det fanns så många märkliga och spännande saker att upptäcka och känna. Och hon ville skriva om det med rim, rytm och härliga ord. Hon får idéer från  naturen,  för hon bor nära några sjöar och en skog. I naturen mår hon bra, och hon tror att många andra också skulle må gott av att vara mera i naturen. Men hon får också idéer från andra ställen. Hon älskar att  vara inne i staden, sitta på café och titta på människor och vad som sker, att titta på stadens byggnader, statyer och på  museer.

Hennes senaste bok heter Ljusligheter och i den har hon samlat på saker och stunder som ger ljus och piggar upp. Men om man bläddrar i boken finns också kusligheter, som gömmer sig bakom bladen.

Musikgruppen Eppel-peppel har tonsatt hennes dikter och de finns på hennes hemsida som animerade små filmer. Hennes bok Rassel Prassel Poesi har också blivit till en teater, med musik och sång.

Tips till dej som vill börja skriva dikter:

  1. Ta reda på ditt favoritord.
  2. Spana efter pyttesmå detaljer i din vardag, som förtjänar att få en egen dikt.
  3. Fundera på vad som är viktigt för dej. Att skriva om viktiga saker är meningsfullt.
  4. Samla diktidéer med en kompis.

Klass 2 skrev elvingar. Så här kunde det bli:

Böcker
och böcker
oj, oj, oj,
jag tror jag dör
nu!!!

Ensam
jag är
ensam i ensamheten
Men vännen kommer nu
kram!

Fluffig
leker sover
äter dricker väntar
kallt tjock päls ute
in!

Text och foto: Överesse skola