Ajankohtaista lapsille ja nuorille Kirjailijavierailu Överesse skolassa
6.2.2024
Naisella on kädessään kirja, jota hän näyttää luokkahuoneessa pulpeteissaan istuville oppilaille.

Kirjailija ja runoilija Hanna Lundström saa ideoita luonnosta, koska hän asuu lähellä järviä ja metsää. 

Kirjailijavierailu Överesse skolassa

Runoilija ja kirjailija Hanna Lundström vieraili Överesse skolassa ja kertoi kirjoittamisestaan ja antoi vinkkejä niille, jotka haluavat aloittaa runojen kirjoittamisen.

Mikä on runo?

– Kaikesta voi tulla runoa, Hanna sanoo.

Hän on kirjailija ja kirjoittaa sekä runoja että tarinoita. Hän on esimerkiksi kirjoittanut Rassel Prassel Poesi ja Bilskelettet.

On jännittävää nähdä, että muutamalla sanalla voi kertoa niin paljon. Sanat on valittava huolellisesti, koska runo on harvoin pitkä. Hanna valitsee vahvimmat sanat ja ne, joista hän pitää eniten.

– Joskus sinun on kirjoitettava säkeet uudelleen monta kertaa ennen kuin olet tyytyväinen.

Hän kertoo kirjoittaneensa kerran saman säkeen 30 kertaa ennen kuin oli tyytyväinen. Hänen suosikkisanansa on hiutale.

Luokka 1 joutui tekemään liikkeitä lumihiutaleista kertovaan runoon, ja he oppivat sen melkein ulkoa heti. Sitten oppilaille annettiin 3 minuuttia aikaa keksiä asioita, joista pitäisi olla runo. Luettelo oli pitkä, sisältäen traktoreita, glitteriä, kumikarhuja ja vesiputouksia.

Luokka 2 sai haasteen kirjoittaa elvingin. Elving on runo, jossa on viisi riviä. Ensimmäisellä rivillä on yksi sana, toisella rivillä kaksi sanaa, kolmannella rivillä kolme ja neljännellä rivillä neljä sanaa. Viimeisellä rivillä on sana, jonka pitäisi yllättää.

Miksi aloitat kirjoittamisen?

Juuri kun Hanna tuli vanhemmaksi, hän alkoi katsoa maailmaa eri tavalla, niin paljon outoja ja jännittäviä asioita löytyi ja koettiin. Ja hän halusi kirjoittaa siitä riimeillä, rytmillä ja kauniilla sanoilla. Hän saa ideoita luonnosta, koska hän asuu lähellä järviä ja metsää. Hän viihtyy luonnossa, ja hän uskoo, että moni muukin viihtyisi enemmän luonnossa. Mutta hän saa ideoita myös muualta. Hän rakastaa olla kaupungissa, istua kahvilassa ja katsella ihmisiä ja mitä tapahtuu, katsella kaupungin rakennuksia, patsaita ja museoita.

Hänen uusin kirjansa on nimeltään Ljusligheter ja siihen hän on koonnut valoa ja piristystä antavia asioita ja hetkiä. Mutta jos kirjan sivuja käännetään, niin sivujen takana piilee myös outoja asioita.

Musiikkiryhmä Eppel-peppel on säveltänyt runojaan musiikkiin ja ne ovat nähtävillä hänen nettisivuillaan animoituina pikkuelokuvina. Hänen kirjansa Rassel Prassel Poesi on myös muutettu teatteriksi, jossa on musiikkia ja laulua.

Vinkkejä niille, jotka haluavat aloittaa runojen kirjoittamisen:

  1. Selvitä suosikkisanasi.
  2. Etsi jokapäiväisestä elämästäsi pieniä yksityiskohtia, jotka ansaitsevat oman runonsa.
  3. Mieti mikä on sinulle tärkeää. Tärkeistä asioista kirjoittaminen on järkevää.
  4. Kerää runo-ideoita ystävän kanssa.

Teksi ja kuvat: Överesse skola