Aktuellt för barn och unga En morgon som avbytare
27.11.2023
Tre kor i en ladugård.

En morgon som avbytare  

Klockan har just slagit 06.00 när jag stiger i stövlarna och kollar läget i ladugården före morgonens rutiner börjar. Det är relativt tyst hos korna, det enda som hörs är fläktarna från ventilationen som har ett surrande ljud. Jag börjar med att titta på djuren, några kor ligger ännu och sover medans andra står och äter vid foderbordet. Jag ser att det finns foder kvar att äta från kvällen innan och knuffar det närmare så att det blir lättillgängligare för korna.  Konstaterat att allt ser lugnt ut efter natten.  

Loggar in på gårdens dator och uppdaterar mej om vad som är aktuellt genom att kolla djurtrafik och anteckningar, är det några kalvningar på gång de närmaste dagarna eller finns det kor som ska ha medicin? 

Påbörjar rutinarbeten, rengör båsen, fyller på med strö, rengör skrapgången och iakttar samtidigt djurens beteende, finns det brunstiga, är någon halt, äter alla? Om det är en gård med mjölkningsrobot söker jag upp och föser in sena kor till mjölkning. Jag öser ur och skurar vattenkärlen sedan spolar jag av stövlarna och fortsätter ut på fodersidan. Vad ska korna äta idag? I traktorn finns anvisningar för den aktuella utfodringen, en blandning av ensilage, hö, spannmål och mineraler.  

Medans fodret blandas rengör jag foderbordet från gamla foderrester. Korna får ny mat och ser nöjda ut. Jag fortsätter rutinarbeten med att utfodra ungdjur, sinkor och kalvar. Alla djur har en egen foderstat, det är som kornas egna foderrecept som är anpassat för deras produktion.  Före jag lämnar gården går jag igenom att alla arbetsmoment är gjorda, kryssar av att mjölkfiltret är bytt, den sjuka kon har fått penicillin och sinkon ser inte ut att kalva ännu idag. 

Morgonrutinerna är avklarade och klockan närmar sig 09.30. Kaffet smakar alltid extra gott efter en morgon i ladugården. Under dagsledigheten hinner man med mycket före det är dags att stiga i stövlarna igen för kvällspasset. 

Text: Mia-Maria Nyman, ledande avbytare
Foto: Malin Henricson, informatör