27.11.2023
Kolme lehmää navetassa.

Aamu lomittajana

Aamu alkaa kuudelta navetalla. Puen saappaat jalkaani ja katson tilannetta navetassa ennen kuin aloitan aamuaskareet. Navetassa on hiljaista, vain pientä surinaa kuuluu ilmanvaihdosta. Melkein kaikki lehmät makoilevat ja muutamat ovat syömässä ruokintapöydällä. Näen että edelliseltä illalta on jäänyt rehuja syömättä, joten työnnän ne lähemmäksi syötäväksi. Totean että kaikki on yön jälkeen kunnossa navetassa.

Kirjaudun navetan tietokoneelle ja päivitän itselleni tilan ajankohtaiset tiedot. Onko lähiaikoina tulossa poikimia? Onko tällä hetkellä lehmiä, jotka tarvitsevat lääkkeittä?

Aloitan aamutouhut parsien puhdistuksella, lisään kuiviketta, poistan lannat käytäviltä ja tarkkailen samalla lehmien käyttäytymistä, löytyykö kiimaisia lehmiä? Ontuvia jalkoja? Ovatko kaikki käynyt lypsyllä ja syömässä?

Vien lehmät jotka ei itse mene lypsylle robotille lypsettäväksi. Puhdistan vesiastiat ja huuhtelen saappaat ennen kuin jatkan työtäni rehujenteolla. Minkälainen rehuseos tehdään lehmille? Traktorista löytyy ohjeita appeentekoon, seos sisältää säilörehua, heinää, viljaa ja mineraaleja.

Niin kauan kuin rehut sekoittuvat siivoan vanhat rehut pois ruokintapöydältä. Ajan lehmille uudet rehut ja he syövät tyytyväisesti. Jatkan työtäni ruokkimalla vasikat, nuorkarjan ja umpilehmät. Kaikille on oma ruokintasuunnitelma, joka soveltuu jokaiselle riippuen tuotantotoiveesta.

Ennen kuin menen varmistan että kaikki on tehty: maitosuodatin on vaihdettu, sairas lehmä on hoidettu ja umpilehmä ei ole vielä valmis poikimaan.

Aamuaskareet ovat tehty ja kello lähestyy 09.30. Kahvi maistuu aina aamunavetan jälkeen ja päivävapaan aikana ehtii tehdä paljon ennen kuin on aikaa palata iltanavettaan.

Teksti: Mia-Maria Nyman, johtava lomittaja
Kuva: Malin Henricson, tiedottaja