Aktuellt Uteliv är tillbaka, dubbelt större än i fjol
27.8.2021
Tre män sitter i ett vindskydd, en man och en kvinna står bredvid. Framför dem brinner elden i en rund cementring.

Välkommen på friluftsfestival i Lappfors, hälsar Martin Nybacka, Dennis Rönngård, Pontus Backlund och Ulrika Stenmark (längst till höger) från Kulturhuset Ax. Företagaren Dieter Berghman (andra från höger) visar upp taktält och trädtält under Uteliv 2021.

Uteliv är tillbaka, dubbelt större än i fjol

Fjolårets premiär för friluftsfestivalen Uteliv i Lappfors gav mersmak – och nu bjuder Kulturhuset Ax in till ett nytt evenemang som är dubbelt större, både när det gäller mängden utställare och besökare. Lördagen den 4 september blir en fullspäckad dag på temat uteliv och naturupplevelser.

Precis som under premiären i fjol är det Lappfors vildmarkscenter som är navet för Uteliv 2021– Österbottens friluftsfestival. En del av programmet anmäler man sig till på förhand, medan mässområdet kommer att vara öppet och gratis för alla under dagen.

– Under mässan kan man bekanta sig med nejdens aktörer i friluftsbranschen och se vilka produkter och tjänster de erbjuder, säger Pedersöres idrottssekreterare Pontus Backlund.

Nyheter i utbudet är till exempel workshopparna i matlagning utomhus, både över öppen eld och på stormkök. I en annan workshop lär sig deltagarna att göra bivaxdukar som man kan packa in sin mat i när man ska på utfärd – miljövänligt och plastfritt. Den som gillar fotografering kan delta i en workshop om naturfotografering, och guiden Gunhild Berger tar med intresserade på en vandring i kulturbyn Lappfors. Bushcraft, svamptramp och mind & nature är rubriker på andra workshoppar. Än så länge finns det plats för fler deltagare – förutom de populära paddlingarna, de har redan en väntelista. Du kan se hela listan på workshoppar här.

Kulturchefen Ulrika Stenmark berättar att konceptet har uppdaterats en del på basis av fjolårets respons.

– I år är det möjligt att anmäla sig och delta i enskilda workshoppar. Finns det lediga platser kan man anmäla sig på plats ännu på lördag, då är det först till kvarn som gäller, säger hon.

Hon betonar också att evenemanget riktar sig till den breda allmänheten – man måste inte vara ett friluftsproffs. På plats är till exempel Stall Westergård med ponnyridning, Kungs service med trädfällning och Jakobstads RC-flygare med flygsimulator och modellflyg. Den som vill testa pilbåge får hjälp av Villa Elba, medan Outdoor academy ordnar barnprogram på lördagseftermiddagen. Boule, orientering och frisbeegolf pågår också under dagen.

– Det är också möjligt att gå en 3,5 kilometer lång vandringsled som annars inte är markerad i terrängen, säger Stenmark.

Flera utställare är nya, medan Dieter Berghman, IKamper-ambassadör i Finland, var med redan i fjol. Han visar upp tält för biltak och Tentsile, som är tält som man spänner upp mellan träd i skogen.

– Man behöver inte sova på marken, till och med familjer kan sova på en högre nivå, säger Bergmann.

Han uppskattade möjligheten att träffa andra aktörer i samma bransch.

– Det var fantastiskt att vara med i fjol och se hur intresset för friluftsliv växer, säger han.

Berghmans erfarenheter gläder arrangörerna i Kulturhuset Ax. Ett syfte med Uteliv är just att samla likasinnade företagare och ge dem möjlighet att bygga nätverk och utbyta erfarenheter.

– Därför riktar vi oss främst till företag som är verksamma lokalt, säger Ulrika Stenmark.

Coronapandemin har gett friluftslivet en ordentlig skjuts, och det gynnar förstås också evenemang som Uteliv. Upplägget i Lappfors är coronaanpassat. 95 procent av aktiviteterna pågår utomhus.

– Vi har inte större grupper än 15 deltagare. Vi kan ordna ett tryggt evenemang, säger Pontus Backlund.

Dagen avslutas med en efterfest vid Bockabron i Kiisk. Där utlovas trerättersmiddag, musikunderhållning och lättsamt umgänge.

– Det finns ännu några lediga platser till efterfesten, säger Backlund.

På mässområdet serveras lunch och kaffe under dagen.

Mer info och anmälan på evenemangets webbplats, Uteliv.

Text & foto: Malin Henricson, informatör