Aktuellt Seniorfestival inspirerar till välmående vardag
17.4.2023
Fem personer står i Galleri Bruno. Fyra ser på när en av männen i bild kastar ett bouleklot mot den lilla bollen som används i boulespel. Damen längst till vänster knyter näven i luften som i triumf.

Boule är en populär aktivitet i seniorkretsar och den som vill har möjlighet att testa spelet på seniorfestivalen på Sursikbacken.
Henrik Sandberg (andra från höger) testar hur klotet rullar inomhus påhejad Pia Boström, Ulrika Stenmark, Guy Käcko och Gustav Kass.

Seniorfestival inspirerar till välmående vardag

Seniorfestivalen på Sursikbacken nästa lördag ger regionens seniorer möjlighet att inspireras, få tips och bekanta sig med med aktörer och aktiviteter som främjar en välmående vardag för personer som lämnat arbetslivet bakom sig.

Det hela började med att de tre pensionärsföreningarna i Pedersöre överlämnade en budkavle till kommunen, där pensionärerna lyfte fram saker som samhället kan göra för att underlätta vardagen för de äldre och öka deras trivsel. Sedan vårdansvaret övergått till välfärdsområdena är kommunernas uppgift allt mer att jobba förebyggande och främja invånarnas välbefinnande.

Snart ett år efter budkavlen syns ett konkret resultat – en seniorfestival med rubriken ”En välmående vardag – hur lyckas vi med det?” som ordnas lördagen den 22 april. Esse, Purmo och Pedersöre pensionärsföreningar har aktivt deltagit i planeringen tillsammans med kommunens äldreråd och Kulturhuset Ax.

Det är ingen id-koll vid ytterdörren, utan arrangörerna välkomnar seniorer, blivande seniorer och andra intresserade till Sursikbacken för att ta del av ett digert program. Det utlovas prova på-aktiviteter, föreläsningar, underhållning, utställningar och god mat. Dessutom har besökarna alla möjligheter att umgås med liksinnade under lättsamma former. Festivalen pågår kl. 10–15.

Henrik Sandberg, ordförande för Esse pensionärsförening och kommunens äldreråd, rekommenderar varmt ett av de första programinslagen, ”De äldres råd”. Det är en diskussion mellan representanter från de tre pensionärsföreningarna, kommunens äldreråd och kultur- och välfärdschefen Ulrika Stenmark.

– Det blir häftigt. Vi utgår från seniorfestivalens tema och försöker bena ut vad vi kan göra för att seniorer ska må bra. Vi ska ha en positiv ton i diskussionen, vi pensionärer gnäller ju bara när det behövs, säger Sandberg leende.

Diskussionen modereras av Pehr Löv och startar redan kl. 10.20 i Anderssénsalen. I salen fortsätter programmet med modevisning, kören Lostones, MI:s sagobalett och musik av bland annat Philip Järvenpää.

Tre män sitter vid ett kaffebord. Mannen i mitten gestikulerar med händerna.

Henrik Sandberg, ordförande i Esse pensionärsförening, lovar att paneldiskussionen ”De äldres råd” blir en häftig programpunkt under seniorfestivalen.
Sandberg (i mitten), Guy Käcko (t v) och Gustav Kass (t h) sitter med i panelen som leds av Pehr Löv.

Hela dagen pågår också en minimässa där företag, föreningar och organisationer informerar om sin verksamhet. Från Österbottens välfärdsområde deltar fyra representanter från olika sektorer, med den regionala servicechefen Åsa Nyberg-Sundqvist i spetsen.

– Fast man inte ännu behöver tjänster som till exempel minnesrådgivning, är det här ett bra tillfälle att ställa frågor och få information som man kan ha nytta av i framtiden, säger Ulrika Stenmark.

Också Finlands svenska taltidningsförening är på plats och berättar om sin service.

Sportishallen är vikt för olika fysiska aktiviteter. Den som är intresserad av boule har chansen att testa spelet under ledning av Esse och Pedersöre pensionärsföreningar. Det ordnas också sittdans, frisbeegolf samt träning med gympaboll eller gummiband. Kommunens motionsrådgivare Jennifer Storrank ger träningstips och man kan bekanta sig med Sportis gym.

Pedersöres bibliotek visar upp vilka tjänster de erbjuder seniorer, och den som vill lära sig låna ljudböcker eller läsa e-tidningar får råd och hjälp på vägen.

– Programmet erbjuder något för alla smaker och stilar. Festivalen är inte riktad bara till pensionärsföreningarnas medlemmar, utan vi hoppas att få kontakt med seniorer som inte är så aktiva, säger Henrik Sandberg.

Seniorfestivalen har fritt inträde och kräver ingen anmälan. Eftersom det är första gången, har arrangörerna svårt att uppskatta mängden besökare.

– Vi har 300 sopportioner som vi serverar så längt det räcker, säger Stenmark.

Plock i programmet

  • Föreläsningar i auditoriet kl. 11, 12 och 13. Tommy Olin: ”Pedersöre 675”, Gunilla Luther-Lindqvist: ”Glädjen i att hjälpa”, Christoph Treier: Mindre livstid men mera fritid”.
  • Dragspelsmusik, spelmanslaget och bokpresentation på lilla scenen utanför skolbiblioteket.
  • Digistöd i biblioteket (Svenska pensionärsförbundet)
  • Blodsocker- och blodtrycksmätning, balanstest, första hjälp (YA).
  • Seniorfestivalen pågår kl. 10–15, lördagen den 22 april i Sursik och Sportis.
  • Arrangörer: Pensionärsföreningarna i Esse, Pedersöre och Purmo, Pedersöre kommuns äldreråd samt Kulturhuset AX.

Bekanta dig med programmet här: Seniorfestivalen.

Text & foto: Malin Henricson