Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 8
18.12.2020
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, julavsnittet

Pedersörepoddens julavsnitt bjuder på julstämning över hela linjen. Det kommer julhälsningar från kommunfullmäktiges ordförande Johanna Holmäng, kommundirektören Stefan Svenfors och kommunstyrelsens ordförande Greger Forsblom. Vi hör julmusik från Kulturhuset Ax konsert i Fornstugan och alldeles på slutet överraskar Katta och Dennis med att framföra en nyskriven julsång med aktuell touch.

Pedersörepoddens textmotsvarighet, 18.12 2020 

Dennis Rönngård (0:11): Välkomna – tervetuloa till julpodden, dagens podd är lite annorlunda med totalt jultema.

Katta Svenfelt (0:18): Absolut välkommen även från min sida av julbordet, i dag är det julen i fokus, musik, julhälsningar från Greger, Johanna och Stefan och vad annat har vi, Dennis?

Dennis Rönngård (0:30): Vi har ju till och med en egen julsång som ni får höra live på slutet av podden.

Siis tänään meillä on tarjolla ihanaa joulumusiikkia, vieraita ja tietysti uutisia, ja paljon joulutunnelmaa.

Katta Svenfelt (0:44): Och som era poddtomtar i dag iförda luvor dagen till ära har ni oss, Dennis och Katta.

Men hör du tomtkompis du glömd he viktigast vi har i dag ....skratt.

Dennis Rönngård (0:56): Du menar vitsen, eller?

Katta Svenfelt (0:58): Jepp, har du nån på lagret eller har du bara tomtar på loftet? (skratt)

Dennis Rönngård (1:03): Loftet är nog fullpackat med tomtar, bofasta sku jag säg.

Katta Svenfelt (1:08): Nå just så, men vet du jag undra på en sak. Då du var liten brukar du skriva önskelista till tomten då?

Dennis Rönngård (1:14): Absolut, lång och utförlig och trots min unga ålder och något spretiga handstil och stavfel så kunde tomten förstå och framförallt få nästan alla paket rätt, förutom de förargliga mjuka paketen.

Katta Svenfelt (1:29): På tal om stavfel så minns jag framförallt två önskelistor jag sett det var en liten tjej som ville ha My Little Pony och skrev Majlisas Ponny och så var det lillkillen som ville ha Guiness rekordbok och på listan stod det Gunnels rekordbok. Majlisas ponny och Gunnels rekordbok det är grejer det. (skratt)

Dennis Rönngård (1:55): Men vet du vad jag har på min önskelista nu?

Katta Svenfelt (1:57): Majlisas ponny?

Dennis Rönngård (2:01): (skratt) Nå int riktigt, men musik. Kulturhuset Ax har producerat en julkonsert. Vi spelade in den i Fornstugan för två veckor sen och den finns nu på Pedersöre kommuns Youtubekanal.

Tänkte att vi i dagens podd skulle lyssna på lite ljudklipp från konserten. Först ut Joel Sundqvist med en fantastiskt fin tolkning av White Christmas.

2:28 – 4:56 Musik, Joel Sundqvist – White Christmas.

Katta Svenfelt (4:57): Nu fick jag riktigt julstämning, en annan som har julstämning och har hittat hit till julpodden är Greger Forsblom kommunstyrelsens ordförande och annars bara en trevlig Essebo som vill ge sin personliga julhälsning just till dej.

Greger Forsblom (5:16): Jag vill från min sida också önska god jul åt alla kommuninvånare och alla som hör på den här podden. Jag tror vi har en annorlunda jul i år, en jul som kommer att bli så att vi kanske får forma oss enligt de förutsättningar som gäller. För min del kommer julen att bli annorlunda med två små barnbarn, hoppas jag får träffa dem som firar sin första jul. Tyvärr så saknar jag ett barnbarn som inte längre är med oss. Jag tror det är många som kommer att sakna någon den här julen med tanke på att, kanske inte bara någon gått bort utan också att någon inte kan komma hem som man brukar vara på julen. Någon som alltid kommer kan inte komma det här året på grund av restriktionerna. Jag tror ändå att vi får allihopa en annorlunda men god jul. Och jag önskar att den här julfriden verkligen skall infinna sig i år efter ett år som varit annorlunda. Till julen hör också att efteråt önska ett gott nytt år. Och det goda året önskar jag alla Pedersörebor och vi får önska att det här 2021 blir ett gott år, att vi får ett vaccin som jag hoppas att allihopa som har möjlighet kan ta så att vi får ett skydd mot den här coronasmittan och vi kan leva ett mer normalt liv. En riktigt god jul och ett gott nytt år och ett tack för det här året som har gått till allihopa för vad ni gjort för varandra.

Katta Svenfelt (7:16): Tack för hälsningen Greger. Jag kom att tänk på jultraditioner. Jag kan berätta att som familjens ”snåtupelli” och äldst i barnaskaran brukar jag tvinga min syster och två bröder att delta i en jultablå. Jag var ängeln som läste julevangeliet, syrran var Maria, ena brodern var Josef och så var det yngsta brodern som inte hade åldern inne för tablåer så han fick stå i hörnet och föreställa åsnan. Hemska saker, tur att han inte fick nå större jultrauma av detta spektakel (skratt) oj förlåt

Har du nå jultraditioner du kommer att tänka på?

Dennis Rönngård (7:57): Kalle Anka va nog väldigt viktigt när jag va liten, det hörde till och mat & godsaker. Och musik förstås. Och på tal om musik så tycker jag vi tar en låt till från Kulturhuset Ax julhälsning.

Katta Svenfelt (8:22): Här får ni ett till guldkorn. Nu med Christine Sten som framför ”Nu tändas tusen juleljus”, lyssna och njut.

8:30–11:40: Musik Christine Sten – Nu tändas tusen juleljus

Dennis Rönngård (11:41): Härligt, som sagt gå in på Pedersöre kommuns Youtube kanal och njut av hela konserten.

Katta Svenfelt (11:49): Mycket julkul kvar i julpodden och julsnacket fortsätter efter nyheterna, uutiset.

Österbottens coronasamordningsgrupp rekommenderar att vi i Österbotten begränsar antalet deltagare på privata tillställningar till högst 10 personer. Påpekas även att vi bör komma ihåg att tvätta händerna, hålla tillräckligt avstånd och använda munskydd.

Pohjanmaan koronakordinaatioryhmän suosituksen mukaan on hyvä rajata yksityistilaisuuksissa henkilömäärän maksimissaan kymmeneen. Tulee huomioitava turvavälit, maskisuositus ja tärkeä käsihygienia.

Dennis Rönngård (12:32): Idrottbyrån har tagit i bruk ny bokningskalender för kommunens idrottsanläggningar. På webbadressen pedersore.timle.fi får man lätt överblick över vad som är på gång och när det finns lediga tider. Om man vill boka en arena så är det fortfarande fastighetsvärd Andreas Forsman man skall kontakta. ”Tanken är att i framtiden styra alla bokningar till kalendern”, säger idrottsekreterare Pontus Backlund.

Katta Svenfelt (12:58): Liikuntatoimisto on ottanut käyttöön uusi varauskalenteri kunnan liikuntatiloille. Verkko osoitteesta pedersore.timle.fi on helppo tarkistaa milloin on vapaita aikoja.

Dennis Rönngård (13:13): På grund av coronapandemin blir det ingen föreningsgala 2021. Men vinnare skall ändå koras och du kan nominera din eller dina favoriter, du hittar mera info på kommunens webbplats. Nomineringen ska vara insänd senast 10.1.2021.

Kategorierna är: årets förening, årets eldsjäl, årets arrangör, årets ungdom och den nya kategorin årets idrottare. Anmälningar skickar du in elektroniskt via blankett som finns på kommunen hemsida

Koronaviruksen vuoksi seuragaalaa ei järjestetä, mutta silti haluamme sinut auttavan ja voit lähettää ehdotuksesi ennen kymmenes päivä tammikuuta. Käytä kotisivulla olevaa sähköistä lomaketta.

Katta Svenfelt (14:01): Kommunfullmäktige har beslutat att Sundby skola dras in då den nya skolan för Bennäs, Östensö och således Sundby står klar. Den nya skolan räknas vara klar inom två år.

Kunnanvaltuusto on yksinmielisesti päättänyt että Sundbyn koulu lakkautetaan kun Pännäisten, Östensöön ja Sundbyn uusi yhteinen koulu on valmis noin kahden vuoden päästä.

Dennis Rönngård (14:26): Gymmet i Sportis är stängt på grund av renovering, stängningen pågår ca 2 månader fram till den 7 februari. Gymkortets giltighetstid förlängs automatiskt.

Katta Svenfelt (14:38): Sportiksen gym suljetaan saanerauksen vuoksi ja aukeaa taas seitsemäs päivä helmikuuta. Kuntosalikorttien voimassaoloaika pidennetään automaattisesti.

Dennis Rönngård (14:47): Alla som har häst eller hästdjur ska anmäla sig till det nationella djurhållarregistret senast 31.12.2020.

Registrets elektroniska tjänst är temporärt stängd så i stället skall man anmäla sina uppgifter med en pappersblankett som man lämnar in till landsbygdskansliet i Pedersöre. Anmälningsblanketten och mera info hittas på livsmedelsverkets hemsida.

 

Katta Svenfelt (15:13): Hevosten ja hevoseläinten omistajien on viimeistään nyt tehtävä ilmoitus valtakunnalliseen eläipitäjärekisteriin. Ilmoitus viimeistään 31.12.2020. Lisätietoja ja lomakkeita ruokaviraston kotisivulta ja lomaketta jätetään Pedersören maaseututoimistolle.

Dennis Rönngård (15:36): Planläggning av Purmo vindkraftspark startar.  Kommunstyrelsen beslöt efter omröstning att Pedersöre börjar planlägga en delgeneralplan för Purmo vindkraftspark. Pedersöre gör ett planläggningsavtal med ABO Wind.

Katta Svenfelt (15:52): Purmo tuulivoimapuiston kaavoitus käynnistämässä. Kunnanhallitus päätti maanantaina äänestyksen jälkeen käynnistää Purmon tuulivoimapuiston kaavoituksen. Pedersöre solmi kaavoitussopimuksen ABO Windin kanssa.

Det var våra nyheter för denna podd, nu tillbaks till tomteverkstaden. Och nu har vi Johanna Holmäng kommunfullmäktiges ordförande här som gärna vill ge dej sin julhälsning. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Johanna Holmäng:

Johanna Holmäng (16:27): Hej allihopa och en riktigt god jul vill jag önska er. I år kommer det helt klart att bli en annorlunda jul. En jul som de flesta av oss inte varit med om tidigare. Det kommer att vara svårt att träffa alla de nära och kära som vi är vana att träffa på julen. Men jag tror ändå vi kan göra något bra av den här situationen vi är i. Vi kan alla tänka på att ta vårt ansvar och hålla kontakten och ta kontakt med de som vi vet inte har så stort umgänge under julen. Alla som känner sig eller de som känner sig rädda eller ensamma eller på något annat sätt upplever att man inte riktigt orkar med vardagen eller orkar med högtiden så ska inte steget vara stort. Det finns faktiskt hjälp att få och man kan ringa, jouren på Jakobstads sjukhus är öppen dygnet runt. Dit kan man alltid ta kontakt om man behöver hjälp med någonting och så fixar de vidare kontakterna. Så tänk på det att det alltid finns hjälp och stöd att få. Vi lever i ett sådant fantastiskt samhälle att ingen skall behöva känna sig ensam. Hoppas ni skall få en avslappnande och fridfull jul och att ni skall få både dansa runt granen och äta gott och njuta av det julen kan ge. God jul och ett riktigt gott 2021.

Dennis Rönngård (17:53):  Tack Johanna och en god jul till dej också. Kulturhuset Ax har ju julkalender som du säkert följer med eller?

Katta Svenfelt (18:05):  Varje dag som ett barn med en paketkalender (skratt)

Dennis Rönngård (18:08): På tal om paket så hade vi ju en lucka i kalendern där vi lottade ut ett ett paket med fina vinster och vet du den luckan den hade nog så många va ska man säg öppnare och gillare så jag undrar om luckans gångjärn gått sönder (skratt)

Katta Svenfelt (18:23): Kanske vi sku behöv ha en utlottning här i podden också. Såhär bland alla som skickar ett extra julkort till någon som man annars int brukar skick åt och bland dem så lottar vi ut två fina pris, int för att jag vet hur vi ska hålla reda på det men allt är ju möjligt i juletider. Men priset då? Hmmmm... nu vet jag vi lottar ut dej, Dennis.

Dennis Rönngård (18:48) (skratt) Jasså, så jag skall lottas ut?!

Katta Svenfelt (18:50): Jo såhär,  första pris får man ha Dennis en vecka och som andra pris får man ha honom två veckor (skratt)

Dennis Rönngård (19:02): Jaha och ska vi ha som tröstepris då att jag flyttar in för gott eller? (skratt)

Katta Svenfelt (19:07): Nääänäää näää det priset har ju din fru vunnit redan, jag gratulerar henne. Men ni andra har ju ännu en chans. Lycka till (skratt). Nå hör du lottervinsten har du nån julvits ännu?

Dennis Rönngård (19:25): En vits ja men inte direkt jul, men hursomhelst aktuell, här kommer den. Du vet ju att alla möjliga streamingtjänster HBO, Netflix, C-more och så vidare har blivit extra stora senaste tiden för folk vill ju se film.

Katta Svenfelt (19:43): Ja och?

Dennis Rönngård (19:44): Jamen vet du vad man kollar på i Ryssland? Njetflix (skratt)

Katta Svenfelt (19:53): Jamen hejsan va du var modern, jag kör en gammal klassiker.  Vet du att julafton är som en dag på jobbet, du gör allt men den som tar åt sig äran och får all uppmärksamhet är en gubbe i kostym.

Dennis Rönngård (20:13) Huhuh. Ja, det va ju också en vits. (skratt)

Katta Svenfelt (20:16):  Tror att vi får så lov och ta in en i kostym för att få medarna på vår julsläde att hitta tillbaks på rätt spår.

Här får ni en julhälsning av kommundirektör Stefan Svenfors – Kunnanjohtaja Stefan Svenfors.

Stefan Svenfors (20:38): Hej och tack för inbjudan till julpodden! Vi har ett mycket märkligt år bakom oss och det där, ett år där vi alla har fått känna på... att hitta på lite nya sätt att vara och leva och angripa problem och möjligheter på ett lite annat sätt. Det har varit utmanande men också varit lärorikt på många sätt för att jag tycker att särskilt i mitt jobb så har jag haft förmånen att uppleva hur människor i min omgivning och medarbetarna faktiskt ansträngt sig för att ta fram det allra bästa de har och verkligen ansträngt sig för att medverka till att göra en svår och annorlunda situation lite bättre. Jag är jätteglad att kunna säga att jag tycker att vi har lyckats också med det när det gäller den verksamhet som Pedersöre kommun har ansvarat för och det här är något som jag är jätteglad för och något som man gärna vill också tacka alla berörda och inblandade för. Men sen vill jag nog hemskt gärna blicka framåt och se framemot nästa år och jag tror att jag liksom alla andra väntar på bättre och ljusare tider åtminstone när det gäller pandemiläget i världen och ser framemot att kunna så småningom lösa upp den situationen. Men samtidigt så är det väl bäst att vi alla inser att det kommer att ta en tid ännu. Det gäller att hålla ut med att följa restriktioner och leva lite aktsammare och tänka lite på hur man rör sig och göra vad vi kan för att förhindra att det här coronaviruset får mera spridning än vad den redan har. Det där tror jag att vi också kommer att lyckas med tillsammans. Sen så ser jag också framemot nästa år. Många andra nya och spännande satsningar och verksamheter inom kommunen och som det ska bli roligt att följa. Vi sätter igång skolbyggen och vi gör en hel del andra investeringar som ska förhoppningsvis då också både underlätta, förbättra och förnya vardagen för kommuninvånarna. Det är jätteroligt och spännande att vara en del av det. 

Tack för det här året! Vi ser framemot nästa år och kommer alla förhoppningsvis att få en fridfull jul där vi lite kan ladda upp och ladda om och komma igen då med nya krafter och ny fart här inför nästa år. Jag vill på det här sättet önska alla en god jul och gott nytt år och ännu en gång påminna om det att lite tänka på hur vi rör oss och hur vi träffas och håller restriktionerna i minnet så går vi mot ett nytt år med nya krafter!

Oikein paljon kiitoksia tästä vuodesta, tämä on ollut erikoinen vuosi monella tavalla ja tuota... minä toivon ja uskon myös että vuonna 2021 tulee olemaan sillä tavalla parempi vuosi että voimme jättää tämä pandemiaongelma taaksemme ja katsoa eteenpäin. Haluan myös toivottaa kaikille oikein hyvää joulua ja hyvää uutta vuotta ja vielä sanoa sen, että pitäkää huolta toisistanne niin jatkamme sitten ensi vuoden puolella! Kiitoksia. 

– Tack alla och en riktigt god jul!

Dennis Rönngård (24:50): T ack Stefan och god jul till dej och din familj från oss också.

Katta Svenfelt (24:58): Podden 2020 börjar lida mot sitt slut detta annorlunda år, men inte slipper ni oss så lätt, vi poddar vidare i januari och fortsätter då med våra byapresentationer ända fram till sommaren, känns lite avlägset just nu men fort går det då man har roligt.  Kom nu ihåg att ta hand om varann utan att ta i hand. Siis tavataan taas tammikuussa, kiitos teille kaikille ja nyt livemusiikkia, tai jotain.

Dennis Rönngård (25:30): Va säger du Katta, är du beredd att sjunga vår nyskrivna julsång nu då? En känd melodi med en ny text anpassad till den tid vi lever i nu?

Katta Svenfelt (25:40): Absolut och int alls, vi får se hur det går?

Dennis Rönngård (25:44): Nu åker vi i alla fall.

Dennis & Katta sjunger (25:45):

Nu firar vi en jul hemma.

Me mamm å papp å syster, bror.

Int na langväga mostrar,

som pruustar å hostar,

Så int, böv skinko var na stor,

 

Men vi firar att vi har varader,

fast kanski avståndi e lang,

snart vi kramas ännu en gang.

Nästa jul vi samlas alldeilis för mang.

God Jul,  Hyvää Joulu.